Obstipatie na bevalling: oorzaken en obstipatie verhelpen

Obstipatie na bevalling: oorzaken en obstipatie verhelpen Zelfs als je tijdens de zwangerschap nog nooit een probleem hebt gehad met obstipatie, kun je er wel last van krijgen na de bevalling. Vaak keert je normale stoelgang binnen een aantal dagen weer terug. Als je gedurende langere tijd na de bevalling problemen blijft hebben met je ontlasting, dan kan dat komen door de inname van opioïde pijnstillers (zoals oxycodon of fentanyl) tijdens de bevalling of voor pijn na de bevalling. omdat deze je spijsvertering kunnen vertragen. Een pijnlijke anus of perineum vanwege aambeien, een kloofje of een keizersnede, kan leiden tot obstipatie als je bang bent voor meer pijn zodat je je ontlasting ophoudt. Gebruik van ijzersupplementen (mogelijk in de prenatale vitamine) kan ook voor obstipatie zorgen. Obstipatie zal hoogstwaarschijnlijk binnen een paar dagen verdwijnen, vooral als je de juiste maatregelen neemt om het probleem op te lossen. Als je na 2 weken nog last hebt van obstipatie, neem dan contact op met je huisarts.

Buikpijn en obstipatie / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn en obstipatie / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Oorzaken van obstipatie na de bevalling

Uitgescheurd of pijn

Het is vrij normaal om een ​​paar dagen geen ontlasting te hebben nadat je je baby hebt gekregen. Tenminste een kwart van de moeders heeft last van obstipatie na de bevalling. Als je bevallen bent in het ziekenhuis, dan had je daar misschien weinig zin om het toilet te gebruiken. En het is niet meer dan normaal om je enigszins ongerust te voelen over naar het toilet gaan als je hechtingen, pijn en blauwe plekken hebt. Het is waarschijnlijk nog moeilijker en zorgelijker voor je als je uitgescheurd bent tijdens de bevalling of als je een anuskloofje of aambeien hebt. Dit alles kan betekenen dat je moeite hebt met poepen na de bevalling.

Andere oorzaken

Er zijn ook lichamelijke redenen waarom je misschien moeite hebt met poepen. Je lichaam herstelt nog steeds van de effecten van de zwangerschap. De hoge niveaus van progesteron tijdens de zwangerschap, en het gewicht van je ongeboren baby op je darmen, vertraagden je spijsvertering. Bovendien vertraagt ​​je spijsverteringsstelsel dramatisch tijdens je bevalling. Als je opioïde pijnstillers kreeg tijdens en/of na de bevalling, zoals oxycodon of fentanyl, dan kan dit van invloed zijn op je spijsvertering. Schade aan je bekkenbodem tijdens de geboorte kan het ook moeilijker maken om je darmen te ledigen.

OxycodonOxycodon

Risicofactoren

Je hebt meer kans op darmproblemen als:
  • er tijdens de bevalling instrumenten zijn gebruikt zoals een tang of vacuümpomp om je te helpen bij de bevalling.
  • je bevallen bent van een baby met een gewicht van meer dan 4,5 kg.
  • je ijzertabletten gebruikt, die obstipatie kunnen veroorzaken.
  • je een tweedegraads- of vierdegraads ruptuur hebt opgelopen tijdens de bevalling, dat wil zeggen dat je bent uitgescheurd.

Zal het pijn doen als ik ga poepen?

Na een vaginale geboorte kan het gebied tussen je vagina en de anus (het perineum) soms tamelijk gevoelloos zijn. Dat komt omdat de zenuwen in en rond je vagina uitgerekt zijn. Als je hechtingen hebt gehad of als je ingescheurd bent, zul je pijn hebben rond je perineum en anus. Dit kan de reden zijn dat je moeite hebt met poepen en je ontlasting ophoudt, wat kan leiden tot verstopping. De arts of verloskundige kan je een middel geven dat de ontlasting zacht maakt en de stoelgang stimuleert, zoals macrogol.

Probeer bij het poepen niet te persen, omdat dit je bekkenbodem kan belasten en de genezing kan vertragen. Veel nieuwe moeders zijn bang om te poepen kort na de bevalling. Maar je ontlasting ophouden kan de obstipatie verergeren, omdat hierdoor je ontlasting nog meer indroogt. Als je op het toilet bent, probeer dan te ontspannen als je gaat poepen.

Dagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Obstipatie verhelpen na de bevalling

Voldoende drinken, bewegen en vezelrijke voeding

Begin zo snel mogelijk met eten en drinken na de bevalling (zodra het mogelijk is) en probeer op te staan ​​en rond te lopen. Bewegen stimuleert namelijk da darmwerking. Vocht (thee en water) maken je poep zachter en gemakkelijker om te passeren. De atmosfeer in ziekenhuisafdelingen kan erg droog zijn, zodat je gemakkelijk uitgedroogd kunt raken zonder het te beseffen. In het ideale geval drink je tussen acht en tien glazen water per dag. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben en dan is het verstandig om een waterfles bij de hand te hebben. Eet vezelrijk voedsel, waaronder volkorenproducten, fruit en groenten. Sappen gemaakt van appels en druiven kunnen obstipatie verlichten. Deze vruchten bevatten veel sorbitol, een natuurlijk laxeermiddel. Actief blijven helpt om obstipatie te verminderen. Maak korte wandelingen door de wijk of bij je thuis. Langdurig zitten of liggen vergroot de kans op obstipatie.

Toiletgang

De meeste mensen voelen de behoefte om 's ochtends of na een maaltijd te poepen. Probeer deze kansen dus niet te missen om naar het toilet te gaan. Dit kan een uitdaging zijn wanneer je meer afgestemd bent op de behoeften van je pasgeborene dan je eigen lichaamsklok en ritme. Wanneer de drang om naar het toilet te gaan uiteindelijk komt, negeer het dan niet. Ga goed op het toilet zitten en hef je voeten op zodat je op je tenen 'staat'. Je kunt ook een toiletkrukje gebruiken waar je je voeten op zet als je op het toilet zit. Dit brengt je knieën iets hoger dan je heupen.

Buikmassage

Jezelf een buikmassage geven kan helpen om de darmwerking op gang te brengen. Massage is niet geschikt in de eerste dagen en weken als je een keizersnede hebt gehad.

Wat te doen bij aanhoudende klachten?

Praat met je verloskundige, kraamhulp of huisarts bij aanhoudende klachten. Als je drie dagen niet het gepoept, is het verstandig om dit bespreekbaar te maken. Als veranderingen in je dieet niet genoeg helpen, kan de huisarts een middel voorschrijven dat de ontlasting verzacht en de stoelgang stimuleert. Als je obstipatie niet aanpakt door je dieet te veranderen, genoeg te drinken en door actief te zijn (voor zover dat mogelijk is), kan het een probleem voor je blijven. Zo nodig kan de arts een laxeermiddel voorschrijven, zoals magnesiumoxide.

Thee / Bron: Natasha Breen/Shutterstock.comThee / Bron: Natasha Breen/Shutterstock.com
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je last krijgt van obstipatie in de maanden die voor je liggen:
  • Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt.
  • Gebruik (indien mogelijk) geen geneesmiddelen met verstopping als bijwerking, zoals codeïne.
  • Eet regelmatig maaltijden met volle granen, fruit en groenten en drink ongeveer acht tot tien glazen vocht per dag.
  • Thee en koffie tellen mee met de vochtinname, maar doe het rustig aan met cafeïnehoudende dranken.
  • Probeer elke dag wat lichaamsbeweging te nemen. Zelfs een korte wandeling met je baby in haar kinderwagen zal een verschil maken.
  • Neem contact op met je huisarts als je last blijft houden van aambeien of anale kloofjes.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Een enkele keer is obstipatie een symptoom van een ernstiger probleem. Als de klachten aanhouden of als je een van de onderstaande bijkomende symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts:

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningParanoïde persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningPersoonlijkheidsstoornissen zijn blijvende patronen van innerlijke ervaring en gedrag die duidelijk anders zijn dan de v…
Bultjes in de mond: kleine witte of rode bultjes in de mondBultjes in de mond: kleine witte of rode bultjes in de mondBultjes in de mond die al dan niet gepaard gaan met andere klachten zoals pijn, kunnen worden veroorzaakt door meerdere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/gpointstudio
  • https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/dossier/levensstijl-en-voeding-moeder
  • https://www.babycentre.co.uk/a1013427/constipation-after-having-a-baby
  • https://www.verywellfamily.com/constipation-after-birth-284550
  • https://www.babycenter.com/0_postpartum-constipation_11707.bc
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/magnesiumoxide?product=magnesiumoxide
  • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Natasha Breen/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.