Oogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspieren

Oogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspieren Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom waarbij de functie van de pezen, de spieren en het skelet getroffen is. Ook tast fibromyalgie soms het oog aan. Het oog vertrouwt namelijk op zes hoofdspieren om oogbewegingen te kunnen voltooien. Fibromyalgiepatiënten kampen mogelijk met enkele oogaandoeningen en oogklachten. Deze oogproblemen verergeren bij vermoeidheid, uitputting, een gebrek aan slaap, stress en angst. Voor patiënten die lijden aan fibromyalgie is het een goed idee om de ogen elk jaar te laten controleren zodat de oogarts tijdig veranderingen in het gezichtsvermogen kan detecteren en eventueel een behandeling kan inzetten.

Blindheid door fibromyalgie

De zenuwen die naar de ogen leiden, raken soms ontstoken door fibromyalgie. In extreme gevallen leidt dit tot gedeeltelijke of volledige blindheid.

Droge ogen bij fibromyalgiepatiënten

Droge ogen zijn niet enkel een teken van uitdroging. Ze wijzen mogelijk op slecht werkende oogspieren. De spieren hebben namelijk vocht nodig om voldoende vocht nodig om goed te blijven werken. Volgende tips helpen tegen droge ogen:
 • een luchtbevochtiger gebruiken in de winter en in droge gebieden
 • kunsttranen gebruiken om de ogen vochtig te houden
 • medicijnen aanpassen (eventueel)

Flitsende lichten zien

Een zeer beangstigend symptoom voor veel patiënten met fibromyalgie is het plotseling verschijnen van flitsende lichtjes of zigzagpatronen in het gezichtsveld (in het midden of aan de zijkant). Sommige fibromyalgiepatiënten kampen continu met deze fotopsie, de medische term voor het zien van lichtflitsen.

Oogpijn en oogvermoeidheid

Een patiënt met fibromyalgie bemerkt vooral pijnlijke ogen wanneer hij gestresseerd of vermoeid is. Zachte oogoefeningen verlichten mogelijk de oogpijn. Verder is het verstandig om de ogen maar op één ding tegelijkertijd te focussen. De patiënt kiest voorts voor een juiste bril om oogvermoeidheid te voorkomen, vooral tijdens het lezen. Verder moeten patiënten zorgen voor voldoende verlichting tijdens het lezen en passen tot slot op voor vermoeide ogen.

Overgevoeligheid voor licht

Wanneer een fibromyalgiepatiënt kijkt naar felle lichten, veroorzaakt dit hoofdpijn. Door deze overgevoeligheid voor licht (fotofobie) zijn volgende tips nuttig:
 • contactlenzen vermijden in een droge omgeving
 • de ogen afschermen op de werkplek
 • een zonnebril of een bril met getinte glazen dragen wanneer een patiënt naar buiten gaat
 • rokerige omgevingen vermijden
 • TL-lampen binnenshuis vermijden

Problemen met autorijden tijdens de nacht

Een patiënt met fibromyalgie heeft het ís avonds en ís nachts soms moeilijk om een wagen te besturen. Dit wijst mogelijk op nachtblindheid en een verslechtering van het gezichtsvermogen.

Wazig zien en dubbelzien

De oogspieren zijn rechtstreeks getroffen door fibromyalgie, waardoor patiënten te maken krijgen met dubbelzien of een wazig zicht.

Behandeling van oogaandoeningen

Chiropractie

Om de oogproblemen bij patiënten met fibromyalgie te behandelen, zet de arts een ondersteunende behandeling in om de symptomen te verlichten. Er is namelijk anno oktober 2020 geen remedie voor fibromyalgie. Verder zijn veel patiënten gebaat met chiropractische ondersteuning. Deze behandelt de chronische pijn doordat de chiropractor werkt aan de nek en rug, evenals andere chiropractische benaderingen toepast. De patiënt ervaart hierdoor enige verlichting waardoor het weer mogelijk is om een aantal taken en activiteiten in het dagelijks leven te voltooien. Hierdoor vertraagt ook de achteruitgang van de oogspieren bij fibromyalgiepatiënten.

Supplementen

Sommige fibromyalgiepatiënten nemen supplementen om de oogklachten te verminderen. Dit doen ze enkel op advies en met strikte opvolging van de oogarts:
 • anthocydinen (procydine)
 • bètacaroteen
 • breedspectrum plantaardige enzymen (biocare polyzyme forte)
 • colostrum
 • een multivitaminen- en mineralensupplement dat luteïne bevat
 • lijnzaadolie
 • magnesium en appelzuur
 • omega 3-vetzuren (voor droge ogen)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Bij een gezo…
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Oogproblemen bij hersentumor: Locatie en symptomen aan ogenOogproblemen bij hersentumor: Locatie en symptomen aan ogenDankzij een regelmatig oogonderzoek is het mogelijk om ernstige medische aandoeningen op te sporen, waaronder suikerziek…
Oogproblemen bij de ziekte van ParkinsonOogproblemen bij de ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson is een veel voorkomende aandoening van patiënten van middelbare leeftijd en ouderen. Bij deze ne…

Oogproblemen bij chronische nierziektenOogproblemen bij chronische nierziektenDiabetes mellitus (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van een chronische nie…
Vermoeidheid: Oorzaken van uitputting en vermoeide gevoelensVermoeidheid: Oorzaken van uitputting en vermoeide gevoelensBijna iedereen is af en toe wel eens oververmoeid of overwerkt. Dergelijke tijdelijke vermoeidheid heeft meestal een ide…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 23 december 2018:
 • A list of articles involving FM - Does Fibromyalgia Affect Eyesight?, http://www.fmauk.org/general-articles-highlights-208/266-does-fibromyalgia-affect-eyesight
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Eye Pain and Dry Eye in Patients with Fibromyalgia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29554368
 • Fibromyalgia Eye Problems, https://blairchiropractic.com/fibromyalgia-eye-problems/
 • Looking at Fibromyalgia and Eye Problems, https://fibromyalgianewstoday.com/2017/03/20/fibromyalgia-and-eye-problems/
 • Watch Your Eyes; Problems May Crop Up, https://fibromyalgianewstoday.com/2017/11/14/fibromyalgia-may-affect-your-eyes-keep-a-look-out/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.