Oogproblemen bij chronische nierziekten

Oogproblemen bij chronische nierziekten Diabetes mellitus (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van een chronische nierziekte. Ze zijn ook de belangrijkste oorzaken van oogziekten en een verlies van het gezichtsvermogen. Als een nieraandoening het gevolg is van één van beide aandoeningen, ontstaan mogelijk ook problemen met het gezichtsvermogen. Enkele van de meest voorkomende oogproblemen bij een chronische nierziekte zijn cataract, glaucoom en retinopathie. Het is belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren om tijdig problemen met de ogen op te sporen en aan te pakken. Op deze manier kan het gezichtsvermogen zo lang mogelijk behouden blijven.

Cataract en chronische nierziekte

Cataract (staar) treedt op als de ooglens troebel wordt. De lens van het oog is normaalgesproken helder. Het licht gaat namelijk van de pupil naar het netvlies achteraan in het oog. Door cataract treedt een verstrooiing van het invallende licht op en wordt alles wazig. Staar ontwikkelt zich naarmate mensen verouderen. Patiënten met diabetes hebben een hoger risico op cataract. Diabetici ontwikkelen namelijk zogenaamde ‘suikercataract’, een cataract die plotseling verschijnt en zich zo ontwikkelt dat de hele lens troebel is. Hoge glucosewaarden (hyperglykemie) reageren met eiwitten in het oog en vormen een bijproduct dat zich op de lens nestelt.

Glaucoom en verhoogde druk in ogen

Glaucoom tast de oogzenuw aan de achterkant van het oog aan. De oogzenuw stuurt impulsen naar de hersenen en de hersenen vertalen deze impulsen naar afbeeldingen. Wanneer er te veel druk in het oog opgebouwd wordt, raakt de oogzenuw mogelijk beschadigd. Deze schade leidt tot een gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen. Een verhoogde druk treedt op wanneer de heldere vloeistof in het oog niet goed wegloopt. Deze druk duwt tegen de bloedvaten die de oogzenuw van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Na verloop van tijd krijgen de zenuwen niet meer genoeg voedingsstoffen en zuurstof en sterven ze af, waardoor een patiënt een geleidelijk verlies van het perifere gezichtsvermogen (zicht aan de zijkant) ervaart. Een hoge bloeddruk en diabetes mellitus zijn mogelijke risicofactoren voor glaucoom.

Retinopathie

Retinopathie is een aandoening waarbij de kleine bloedvaten in de ogen beschadigd raken als gevolg van een hoge bloeddruk of suikerziekte. Wanneer de schade het gevolg is van diabetes mellitus, is sprake van ‘diabetische retinopathie’. Diabetes verhoogt de bloedglucosespiegels in de bloedbaan die de kleine bloedvaten in de nieren, vingers, voeten en ogen mogelijk beschadigen. Een hoge bloeddruk belast de bloedvatwanden en verzwakt ze tot het punt waarop ze kunnen breken of barsten. Net als een chronische nierziekte treden beide typen retinopathie geleidelijk op en zijn de symptomen pas voelbaar of merkbaar wanneer reeds schade is aangericht. Soms leidt retinopathie uiteindelijk tot een netvliesloslating, een oogaandoening die een ernstig verlies van het gezichtsvermogen of zelfs blindheid veroorzaakt.

Ogen gezond houden bij chronische nierziekten

Het behandelen van aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de nieren, maar ook voor de gezondheid van de ogen. De patiënt volgt daarom de instructies van de arts met betrekking tot de voeding en lichaamsbeweging. Hij neemt alle voorgeschreven medicijnen zoals het moet en controleert regelmatig de glucosespiegels of bloeddruk, waarbij de patiënt de streefwaarden moet proberen te handhaven. Als een patiënt rookt, moet de patiënt hiermee stoppen. Roken is namelijk een extra risicofactor voor cataract en glaucoom.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van roken op de gezondheid van de ogenDe invloed van roken op de gezondheid van de ogenSigarettenrook is zeer giftig. Roken schaadt bijgevolg vrijwel elk orgaan in het lichaam. De nadelige en vaak dodelijke…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenDiabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker goed op te slaan. Bij alle vorm…
De invloed van hoge bloeddruk op de ogenDe invloed van hoge bloeddruk op de ogenHet oog krijgt via kleine, fijne bloedvaten bloed aangeleverd. Een hoge bloeddruk (hypertensie) belast de bloedvaten in…
Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheidEenvoudige tips voor een goede ooggezondheidHet gezichtsvermogen is één van de meest kostbare zintuigen. Voor veel mensen is het gezichtsvermogen zo vanzelfsprekend…

Oogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusOogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusSystemische lupus erythematosus is een chronische auto-immuunziekte die elk lichaamsdeel mogelijk treft. Lupus tast mees…
Oogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspierenOogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspierenFibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom waarbij de functie van de pezen, de spieren en het skelet getroffen is. Ook t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 december 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Eyes and Chronic Kidney Disease, https://www.davita.com/education/kidney-disease/symptoms/eyes-and-chronic-kidney-disease
  • How can a chronic kidney disease affect your eyes?, https://www.quora.com/How-can-a-chronic-kidney-disease-affect-your-eyes
  • Kidney Disease, Dialysis, and Your Eyes, https://www.kidney.org/newsletter/kidney-disease-dialysis-and-your-eyes
  • The eye: a window on kidney diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377818/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.