Oogproblemen bij chronische nierziekten
Diabetes mellitus (suikerziekte) en hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van chronische nierziekten, maar ook van oogziekten en verlies van gezichtsvermogen. Wanneer een nieraandoening voortkomt uit deze aandoeningen, kunnen ook oogproblemen optreden. Veelvoorkomende oogproblemen bij chronische nierziekten zijn cataract, glaucoom en retinopathie. Regelmatig oogonderzoek is essentieel om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, zodat het gezichtsvermogen zo lang mogelijk behouden blijft.
Cataract en chronische nierziekte
Cataract (staar) ontstaat wanneer de ooglens troebel wordt. Normaal gesproken is de lens helder en laat deze licht door naar het netvlies aan de achterkant van het oog. Bij cataract verstrooit het invallende licht, waardoor het zicht
wazig wordt. Cataract ontwikkelt zich vaak naarmate mensen ouder worden. Personen met
diabetes lopen een verhoogd risico op cataract, specifiek 'suikercataract'. Deze vorm van cataract kan plotseling optreden en leidt tot volledige troebeling van de lens. Hoge glucosewaarden (
hyperglykemie) kunnen een chemische reactie aangaan met eiwitten in de ooglens, wat leidt tot de ophoping van troebele bijproducten in de lens.
Glaucoom en verhoogde druk in de ogen
Glaucoom is een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Deze zenuw stuurt visuele impulsen van het oog naar de
hersenen, die deze impulsen omzetten in beelden. Wanneer er te veel druk in het oog ontstaat, kan dit de oogzenuw beschadigen. Deze verhoogde druk ontstaat doordat de heldere vloeistof in het oog, het kamervocht, niet goed kan worden afgevoerd. De verhoogde druk kan de bloedvaten die de oogzenuw van zuurstof en voedingsstoffen voorzien, onder druk zetten, wat kan leiden tot zenuwschade en een geleidelijk verlies van
perifeer gezichtsvermogen (zicht aan de zijkanten van het gezichtsveld). Zowel
hoge bloeddruk als diabetes mellitus zijn risicofactoren voor glaucoom.
Retinopathie
Retinopathie is een aandoening waarbij de kleine bloedvaten in de ogen beschadigd raken door hoge bloeddruk of diabetes mellitus. Bij diabetes mellitus wordt dit 'diabetische retinopathie' genoemd. Verhoogde bloedglucosespiegels kunnen de bloedvaten in de
nieren,
vingers,
voeten en
ogen beschadigen. Hoge bloeddruk belast de wanden van de bloedvaten, wat kan leiden tot scheuren of barsten. Zowel diabetes als hoge bloeddruk veroorzaken retinopathie geleidelijk, en symptomen worden vaak pas merkbaar als er al aanzienlijke schade is opgetreden. Retinopathie kan uiteindelijk leiden tot een
netvliesloslating, een ernstige oogaandoening die kan resulteren in ernstig gezichtsverlies of zelfs blindheid.
Behandelopties voor oogaandoeningen
Afhankelijk van het type oogaandoening en de ernst, kunnen verschillende behandelingsopties worden overwogen:
- Cataract: Chirurgische verwijdering van de troebele lens en vervanging door een kunstlens.
- Glaucoom: Gebruik van medicatie om de oogdruk te verlagen, zoals oogdruppels, en in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn.
- Retinopathie: Laserbehandelingen of injecties in het oog om beschadigde bloedvaten te behandelen en verdere schade te voorkomen.
Het zorgvuldig opvolgen van medische adviezen en regelmatige controle kan helpen om oogaandoeningen te beheersen en het gezichtsvermogen te behouden bij chronische nierziekten.
Ogen gezond houden bij chronische nierziekten
Het is cruciaal om aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes mellitus goed te beheren om zowel de nieren als de ogen gezond te houden. Volg de instructies van uw arts met betrekking tot voeding en lichaamsbeweging, neem alle voorgeschreven medicijnen zoals voorgeschreven en houd uw bloedglucose- en bloeddrukniveaus regelmatig in de gaten, waarbij u streefwaarden probeert te handhaven. Indien u rookt, is het essentieel om te stoppen.
Roken verhoogt het risico op cataract en glaucoom, en het stoppen met roken kan helpen om dit risico te verlagen.
Om de gezondheid van de ogen te beschermen bij chronische nierziekten, kunnen de volgende extra maatregelen nuttig zijn:
- Regelmatig oogonderzoek door een specialist, vooral als u diabetes of hoge bloeddruk heeft.
- Het gebruik van beschermende ooglenzen of zonnebrillen om schade door UV-stralen te minimaliseren.
- Het handhaven van een gezonde levensstijl door middel van een evenwichtig voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging, wat kan bijdragen aan het voorkomen van complicaties.
Lees verder