Schilferige vingers: symptomen, oorzaken & behandeling

Schilferige vingers: symptomen, oorzaken & behandeling Schilferige vingers is een vervelende klacht met verschillende mogelijke oorzaken. De huid op de vingers en vingertoppen kan schilferen of barsten, wat erg ongemakkelijk kan zijn en de uitvoering van allerlei alledaagse activiteiten kan verstoren. Schilfering van de huid op de vingers komt redelijk vaak voor, alhoewel de meeste gevallen van schilfering zich voordoen op de handen, voeten of lippen. Hoewel schilfering meestal geen reden is tot ernstige bezorgdheid, kan het veroorzaakt worden door verschillende medische aandoeningen, waarvoor behandeling nodig is.
Schilfers en kloofjes door handeczeem / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Schilfers en kloofjes door handeczeem / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen schilferige vingers

Schilferige vingers kunnen ook gepaard gaan met andere huidproblemen, zoals:

Oorzaken van schilfering van de huid op de vingers

Schilferige vingers of vingertoppen kunnen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren of onderliggende medische factoren. Omgevingsfactoren zijn externe in plaats van interne problemen. Deze categorie kan bestaan uit het weer (koud en guur weer) en duimen bij kinderen. Een reeks onderliggende medische aandoeningen kan ertoe leiden dat de huid op de vingers gaat schilferen, waaronder eczeem en psoriasis.

Schilferige vingers door regelmatig je handen te wassen / Bron: Pezibear, PixabaySchilferige vingers door regelmatig je handen te wassen / Bron: Pezibear, Pixabay

Omgevingsfactoren

Regelmatig handen wassen

Regelmatig je handen wassen met water en (al dan niet agressieve) zeep kan ertoe leiden dat de vingers gaan schilferen en barsten. Droge huid is een veel voorkomende aandoening en kan de huid laten schilferen en barsten. Een droge huid wordt vaak veroorzaakt door regelmatig handen wassen met zeep. Ofschoon regelmatig handen wassen belangrijk is om de verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen te verminderen, verwijdert het gebruik van zeep de beschermende vetten van de huid. Zodra deze huidvetten zijn verdwenen, kan de huid niet langer vocht vasthouden, waardoor een droge huid of eczeem ontstaat.

Weersomstandigheden

Zeer droge weersomstandigheden in de winter kunnen de huid uitdrogen. De wintermaanden brengen koude droge lucht met zich mee en de lucht binnenshuis is als gevolg van de centrale verwarming ook een stuk droger, waardoor je huid sneller uitdroogt en gaat schilferen of barsten.

Zonnebrand

Véél zonlicht kan schade veroorzaken.aan de huid via ultraviolette (UV) straling. De huid kan verbranden en rood, warm, pijnlijk en gevoelig worden, waarna deze begint te schilferen.

Duimzuigen

Veel kinderen zuigen op hun duim of op één of meer van de andere vingers. Net als bij nagelbijten, kunnen ook sommige volwassenen op hun vingers zuigen of kauwen als ze gestrest zijn of gewoon uit gewoonte. Duimzuigen kan leiden tot eczeem en schilfering van de duim of vinger(s).

Schadelijke stoffen of chemicaliën

Bij sommige werkzaamheden is je huid blootgesteld aan schadelijke stoffen en chemicaliën, bijvoorbeeld in de landbouw, de bouw en productie.Veel reinigingsproducten, zeep en oplosmiddelen bevatten ook chemicaliën die de huid kunnen irriteren en uitdrogen.

Handeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comHandeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Medische oorzaken schilferige vingers

Handeczeem

Handeczeem is een vorm van eczeem die de handen treft bij blootstelling aan bepaalde chemicaliën of stoffen die de huid irriteren, zoals zepen, schoonmaakmiddelen, handreinigingsvloeistoffen, cement, verf, enz. De aandoening kan acuut zijn, waarbij de symptomen direct na blootstelling worden waargenomen (binnen enkele minuten tot uren), of het kan chronisch zijn, waarbij de symptomen na een bepaalde tijdsperiode worden waargenomen, zoals na vele uren of dagen. De symptomen kunnen bestaan uit een rode huiduitslag, een gebarsten huid, plekken die op brandwonden lijken en met vocht gevulde blaasjes. bevatten

Dyshidrosis lamellosa sicca

Dyshidrosis lamellosa sicca is een veel voorkomende huidaandoening waarbij je last krijgt van een lichte vervelling van de huid, vooral de handpalmen en de buigzijde van de vingers. Het komt vaker voor in de zomermaanden en treft vaak jongvolwassenen, zowel mannen als vrouwen. Dyshidrosis lamellosa sicca wordt beschouwd als een milde variant van irritatief (hand)eczeem

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening die platte plekken met rode, schilferige huid veroorzaakt. Voorkeursplekken zijn de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug. maar het kan zich ook manifesteren op de vingers of elders op het lichaam. Psoriasis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem ten onrechte gezonde huidcellen aanvalt. Psoriasis is niet besmettelijk.

Eczeem op de vingertoppen / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eczeem op de vingertoppen / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem treedt op wanneer je huid met iets in aanraking komt waarvoor je allergisch bent. Als je bijvoorbeeld een nikkelallergie hebt, kan de huid geïrriteerd raken, barsten of schilferen als je nikkel aanraakt.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening van de bloedvaten die vooral voorkomt bij kinderen jonger dan 5 jaar. Deze aandoening kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder een opvallende zwelling en roodverkleuring van beide handen en voeten, die na enkele weken overgaat in een schilfering van de huid van vingers en tenen.

Vitamine B3-tekort of vitamine A-toxiciteit

Als je te weinig of te veel van bepaalde vitaminen krijgt, kan je huid schilferen. Pellagra is een aandoening die het gevolg is van een vitamine B3-tekort in de voeding. Het kan leiden tot huiduitslag, evenals diarree en andere klachten. Hoewel pellagra meestal het gevolg is van een slecht dieet, kan het ook worden veroorzaakt door andere onderliggende aandoeningen.

Als je te veel vitamine A krijgt, kan dit een geïrriteerde huid en broze, brokkelige nagels veroorzaken. Andere symptomen zijn onder meer:

Wanneer je huisarts raadplegen?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van schilferende vingers. Vaak volstaat behandeling met huismiddeltjes en vrij verkrijgbare crèmes of moisturizers. Raadpleeg direct een arts als je ook ernstige symptomen ervaart, zoals hevige pijn of moeilijkheden met ademhalen. Je hebt mogelijk een ernstig medisch probleem dat onmiddellijke behandeling vereist. Het is ook verstandig je huisarts te raadplegen als de schilfering niet binnen een week verbetert. De huisarts kan een diagnose stellen en een geschikte behandelplan opstellen.

Behandeling van vingers met schilfers

De behandeling van schilferige vingertoppen is als volgt:

OorzaakBehandeling
Vaak je handen wassen met zeepMensen die schilfers op hun vingers ervaren als gevolg van veelvuldig handen wassen, worden geadviseerd om hun handen alleen te wassen wanneer dat nodig is, daarna te hydrateren met een vochtinbrengende crème en de huid niet af te drogen met ruwe papieren handdoeken.
WeersomstandighedenBescherm je handen bij guur en koud weer met handschoenen. Verzorg je handen regelmatig met een vochtinbrengende, verzorgende lotion.
ZonnebrandBij eerste- en tweedegraads verbranding moet je de verbrande huid koelen met een koude natte doek en gebruik daarna een after sun gel of lotion.
DuimzuigenHelp je kindje om het duimen af te leren. Plak bijvoorbeeld een pleister op zijn duim of doe er iets anders omheen, zoals een poppetje dat je over zijn of haar vinger kunt schuiven.
Schadelijke stoffenWanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan chemicaliën of andere stoffen die de huid kunnen irriteren, dan is het raadzaam om beschermende kleding te dragen en je handen regelmatig te wassen en te hydrateren met een goede vochtinbrengende en verzorgende crème.
HandeczeemDe behandeling van handeczeem bestaat uit het volledige vermijden van de uitkokende factor en het gebruik van medicijnen die corticosteroïden en antihistaminica bevatten.
Dyshidrosis lamellosa siccaDe aandoening gaat vanzelf over en zo nodig kun je een indifferente handcrème of vochtinbrengende crème met ureum of melkzuur op de plekken aanbrengen.
PsoriasisBehandeling van psoriasis is gericht op het verminderen van de symptomen met speciale crèmes of zalven.
Allergisch contacteczeemHet is ten eerste belangrijk om het allergeen te vermijden. De behandeling zal verder vaak bestaan uit een corticosteroïd-houdende zalf of crème.
Ziekte van Kawasaki Behandeling bestaat uit het toedienen van zeer hoge doseringen acetylsalicylzuur om de ontstekingsreactie te onderdrukken.
Vitamine B3-tekort of vitamine A-toxiciteitVitamine B3-suppletie is de enige manier om je vitamine B-3-gehalte te herstellen. Te veel vitamine A kun je voorkomen door te stoppen met vitamine A-suppletie en door geen lever meer te eten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilferige huid aan vingertoppen: Oorzaken en behandelingSchilferige huid aan vingertoppen: Oorzaken en behandelingRegelmatig kampen patiënten met een afschilferende huid aan de vingers en dan vooral aan de vingertoppen. Dit gebeurt wa…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Een gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen fractuur (breuk) van de hand komt vrij veel voor. Het betekent dat een of meer van de handwortelbeentjes of middenha…

Hypofysetumoren: Tumor in hypofyse met veel symptomenHypofysetumoren: Tumor in hypofyse met veel symptomenDe hypofyse is een erwtgrote structuur in de hersenbasis. De klier beheert een heleboel belangrijke lichaamsfuncties, zo…
Verlies van perifeer gezichtsvermogen (zicht om zich heen)Verlies van perifeer gezichtsvermogen (zicht om zich heen)Het centrale gezichtsvermogen is het zicht waarmee een persoon recht voor zich uit kan kijken. Daarnaast hebben mensen o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maslesha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • https://www.gezondheidsnet.nl/huid/waarom-verergert-eczeem-in-de-winter
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320096.php
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonnebrand-zonverbranding/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dyshidrosis_lamellosa_sicca
 • https://www.dermnetnz.org/topics/exfoliative-keratolysis/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Keratolysis_exfoliativa
 • http://www.anababa.nl/gezondheid/verzorging/duimen/duimzuigen-afleren
 • https://www.dovemed.com/diseases-conditions/hand-dermatitis/
 • https://nationaalhuidcentrum.nl/behandelingen/allergisch-contacteczeem/
 • https://www.vasculitis.nl/kawasaki_nl.html
 • https://www.healthline.com/health/fingertips-peeling
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx
 • Afbeelding bron 1: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.