Droge tepels: Oorzaken van droogheid van tepel

Droge tepels: Oorzaken van droogheid van tepel De tepels zijn een zeer gevoelig lichaamsdeel. Sommige vrouwen maar ook mannen ervaren droog aanvoelende tepels die mogelijk gepaard gaan met enkele andere symptomen zoals jeuk en pijn. De meeste oorzaken van droge tepels zijn goedaardig en tijdelijk, zoals hormonale veranderingen en wrijving. In zeldzame gevallen wijzen tepelveranderingen op borstkanker, dus het is belangrijk om de waarschuwingssignalen te kennen. In de meeste gevallen is het mogelijk om tepels die droog aanvoelen te behandelen met vrij verkrijgbare behandelingen of huismiddeltjes. Als een patiënt tepelafscheiding, tepelpijn of gevoeligheid ervaart die langer dan een paar dagen aanhoudt, is het belangrijk om een arts te raadplegen zodat hij de oorzaak kan identificeren. Bij meer ernstige oorzaken is meestal een professionele medische behandeling noodzakelijk. Enkele manieren verminderen tot slot het risico op droogheid van de tepels.

Borstvoeding en droogheid van tepels

Ongeveer 80-90% van de vrouwen die borstvoeding geven, ervaren droge, gebarsten of pijnlijke tepels. Baby’s zuigen vaak hard en hebben veel voedingen nodig. Hierdoor ontstaan snel tepelkloven en andere tepelproblemen. Bovendien maakt borstvoeding een vrouw meer vatbaar voor spruw (candidiasis) die heen en weer kan gaan tussen de mond van de baby en de tepels.

Contactdermatitis

Wanneer de tepels in contact komen met bijvoorbeeld parfums, synthetische materialen in kleding, wasmiddelen, zalven en/of zepen, ontstaat mogelijk een allergische reactie. Wanneer deze reactie verschijnt, is sprake van contactdermatitis (allergisch eczeem). Dit gaat gepaard met symptomen van onder andere droge, rode, gezwollen, jeukende, pijnlijke of ongemakkelijk aanvoelende tepels.

Eczeem en droge tepels

Eczeem (atopische dermatitis) is een groep ontstekingshuidaandoeningen. Meestal zijn de handen getroffen, maar ook de tepels zijn mogelijk aangetast door een droge huid en jeukende huid.

Menstruatiecyclus

Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus tasten mogelijk de borsten aan. Sommige vrouwen leiden dan aan gevoelige, droge en jeukende borsten. Dit is te wijten aan natuurlijke veranderingen in de oestrogeen- en progesteronspiegels in het lichaam. Aan hormonen gerelateerde tepeldroogheid of jeuk is niet ernstig en verdwijnt tijdens de volgende fasen van de menstruatiecyclus.

Schimmelinfecties

Candida albicans is een schimmel (gist) die spruw veroorzaakt. Tepelspruw komt minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Schimmelinfecties aan de tepels komen sneller tot stand bij:
 • patiënten die bloedende of gebarsten tepels hebben
 • patiënten die eerder te droge tepels gehad hebben
 • patiënten onlangs antibiotica hebben gebruikt
 • vrouwen die borstvoeding geven

Naast droge tepels veroorzaakt spruw de volgende symptomen:
 • brandende, jeukende, prikkende of gevoelige tepels
 • een branderig gevoel dat vaak volgt op de borstvoeding
 • een diepe pijnlijke, schietende of stekende pijn in de tepel of borst
 • een glimmende huid op of rond de tepel
 • een huiduitslag
 • een rood tepelhof en rode tepels
 • een schilferige huid op of rond de tepel
 • gebarsten tepels

Schimmeldodende crèmes behandelen tepelspruw. De schimmel gedijt in warme, vochtige omgevingen. Regelmatig van shirt en bh veranderen, helpt schimmelinfecties voorkomen.

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening die zich kenmerkt door de opeenhoping van droge en ruwe huidcellen. Deze opbouw vindt mogelijk overal in het lichaam plaats, ook aan de tepels. De patiënt ervaart dan droge, geschubde huid.

Vochtinbrengende crèmes verminderen tepeldroogheid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtinbrengende crèmes verminderen tepeldroogheid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wrijving en tepeldroogheid

Tepels zijn erg gevoelig en kwetsbaar. Wanneer deze tegen kleding of andere voorwerpen wrijven, worden deze snel droog en gaan ze barsten. Dit gebeurt sneller bij het sporten of tijdens seksuele activiteiten bij zowel mannen als vrouwen. Wanneer wrijving aan de tepels ontstaat, ervaart een patiënt meestal droge, gebarsten tepels in combinatie met wat pijn op of rond de tepels. In ernstige gevallen ontstaan bloedende tepels. Vooral in de wintermaanden lijden patiënten sneller aan droge tepels door wrijving, omdat koud weer de huid meer vatbaar maakt voor uitdroging.

Wanneer wrijving optreedt door inspanning, seksuele activiteit of andere vormen van wrijving, bestaan de behandeling uit:
 • colloïdale havermout gebruiken, wat de droogheid en ontsteking vermindert
 • een meer ondersteunende beha dragen
 • rust nemen van activiteiten die tepelirritatie veroorzaken
 • vochtinbrengende crèmes, zalven of tepelcrèmes gebruiken zoals lanoline
 • zachtere materialen dragen

Ziekte van Paget, borstkanker en droge tepel

De ziekte van Paget van de borst is een zeldzame aandoening geassocieerd met borstkanker. De ziekte veroorzaakt een droge, schilferige huiduitslag rond de tepel die soms doet denken aan eczeem. De ziekte van Paget wijst meestal op borstkanker. Vooral vrouwen lijden aan borstkanker. Minder dan 1 procent van de totale gevallen van borstkanker treedt bij mannen op. Borstkanker tast meestal slechts één van de tepels aan.

De belangrijkste symptomen van de ziekte van Paget zijn onder meer:

Zwangerschap en droog aanvoelende tepels

Een zwangerschap leidt mogelijk tot gevoelige, pijnlijke en droog aanvoelende tepels. Hormonale schommelingen zijn een belangrijke factor bij het veroorzaken van droge of geïrriteerde tepels van een vrouw tijdens de zwangerschap. Naarmate de oestrogeen- en progesteronspiegel verandert, ervaren de borsten verschillende veranderingen, zoals gevoelige borsten, jeukende borsten en gezwollen borsten.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk vermindert het risico op droge tepels / Bron: Jill111, PixabayGezond en gevarieerd eten is belangrijk vermindert het risico op droge tepels / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie

Dankzij het volgen van enkele stappen verlaagt het risico op tepels die droog aanvoelen: tijdens het sporten overhemden dragen die niet tegen de tepels schuren
 • allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische rectie) vermijden die leiden tot tepeldroogheid; bij mogelijk contact met de tepel is het belangrijk om de substantie zo snel mogelijk weg te wassen
 • de tepels koel, droog en schoonhouden voorkomt candidiasis
 • de tepels niet stimuleren wanneer ze droog of geïrriteerd aanvoelen, omdat dit de irritatie verergert
 • een gezonde levensstijl volgen om aandoeningen te voorkomen die de borst aantasten, inclusief kanker (gezond en gevarieerd eten, beperkt alcohol drinken, niet roken en regelmatige lichaamsbeweging uitvoeren)
 • zelfklevende verbanden over de tepels dragen voor een training of voor het hardlopen (beschermt tegen schuren en wrijving)

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Pijn aan de tepelPijn aan de tepelPijn aan de tepel komt het meest bij vrouwen voor, maar soms ook bij mannen. Tevens kan er ook sprake zijn van jeuk aan…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…

Vitamine B: Functie, voedselbronnen & overdosis vitaminenVitamine B: Functie, voedselbronnen & overdosis vitaminenB-vitaminen zijn in water oplosbare vitaminen die nodig zijn voor een goede functie van het hart, de hersenen en de bloe…
Ingegroeide vingernagel: Symptomen en behandelingIngegroeide vingernagel: Symptomen en behandelingEen vingernagel die ingroeit, kenmerkt zich door een nagelrand die in de zachte huid rond de zijkanten van de vinger gro…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 11 april 2019:
 • A systematic review on prevention and treatment of nipple pain and fissure: Are they curable? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6168189/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Dry nipples, https://www.medhealthdaily.com/dry-nipples/
 • Dry nipples: Causes and treatment, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324938.php
 • Sexual Health: Sometimes my nipples get dry and flaky. How can I fix this?, https://www.cosmopolitan.com/sex-love/advice/a475/nipples-dry-flaky/
 • What Causes Dry and Itchy Nipples?, http://www.med-health.net/Dry-Nipple.html
 • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.