Stijve handen: oorzaken en symptomen van een stijve hand

Stijve handen: oorzaken en symptomen van een stijve hand Stijve handen is een zeer vervelende aandoening die interfereert met je dagelijkse bezigheden. Je gebruikt je handen voor bijna alles. Wanneer je last krijgt van stijve handen krijg je moeite om dagelijkse activiteiten die je als vanzelfsprekend beschouwt goed uit te voeren, van het schrijven van een brief, het openen van een fles of het bellen met je mobiele telefoon. Als een hand stijf wordt, kan dit veroorzaakt worden door een aantal problemen, sommige ernstiger dan andere. Er kan sprake zijn van een reumatische aandoening of een pees- of spieraandoening. Hoe dan ook, ga bij aanhoudende of verergerende klachten naar je huisarts voor onderzoek en diagnose. Op basis daarvan zal de arts een behandelplan voorstellen om de klachten te verhelpen. De meeste oorzaken van een stijve hand zijn goed te behandelen met zelfzorgmaatregelen, medicatie/injecties, fysiotherapie of soms een operatie. Hierdoor treedt een herstel van de functie van de hand op en verbetert tevens de kwaliteit van leven.
Stijve handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.comStijve handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.com

Stijve handen

Stijve handen kent verschillende mogelijke veroorzaken. Stijve handen zorgen ervoor dat het gebruik en de functie die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, wordt beperkt. Stijfheid kan optreden als er problemen zijn in en rond de structuren van een gewricht, waaronder ligamenten en spieren. Sommige van deze problemen kunnen bestaan uit reumatische aandoeningen, een botbreuk, dislocatie, verstuikingen en pees- en spierblessures. Minder bekend is het diabetische stijve hand syndroom, ook wel geschaard onder 'beperkte gewrichtsbeweeglijkheid' en soms ook wel 'cheiroarthropathie' genoemd.

Symptomen

Stijve, stramme handen kunnen gepaard gaan met andere symptomen:

Er kan ook sprake zijn van stijve vingers of één stijve vinger.

Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken van een stijve hand

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een stijve hand of stijve handen. De belangrijkste oorzaken zijn:

Artrose

Artrose is een chronische aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen verslechtert en soms zelfs helemaal verdwijnt. Handartrose wordt gekenmerkt door stijfheid en pijn in de pols, vinger(s) of duim. Het komt vooral voor bij vrouwen van 45 jaar en ouder.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die wisselend verloopt. RA is een vorm van reuma waarbij chronische ontstekingen in de gewrichten ontstaan (gewrichtsontsteking of artritis genaamd). Als de handen zijn getroffen, krijg je last van een gezwollen, warm, stijf en pijnlijk gevoel in de handen en daarnaast heb je moeite met bewegen en het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Botbreuk

Een handfractuur is een medische term voor een gebroken hand. De belangrijkste symptomen zijn zwelling van de hand, het niet (goed) kunnen bewegen van vinger(s) en hand en pijn of gevoeligheid van de hand.

Dislocatie

Elke dislocatie van de bovenste ledematen kan ervoor zorgen dat de handen stijf aanvoelen.

Gekneusde hand

Een gekneusde hand treedt op als gevolg van een direct trauma van de hand. Je kunt hierdoor last krijgen van aanzienlijke zwelling van de hand en de vingers).

Pees- en spierblessures

Dergelijke blessures kunnen optreden als gevolg van een verwonding of zelfs een snee in de hand. Blessures aan de pees kunnen ontstaan door een diepe snee.

Diabetische stijve hand syndroom

Diabetische stijve hand syndroom, ook bekend als diabetische cheiroarthropathie, is een aandoening waarbij de beweging van de vingers beperkt wordt naarmate de handen meer wasachtig en verdikt raken. Zowel mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2 kunnen getroffen worden door het diabetische stijve hand syndroom.

Stijve vinger door triggerfinger

Een triggerfinger is een vinger die ‘vastloopt’ en vervolgens krom blijft staan, omdat er een pees vastzit in de schede. Je kunt de aangedane vinger alleen met moeite strekken, waarna deze met een schok(je) recht komt. Het strekken en buigen verloopt moeilijk en de aangedane vinger kan bovendien pijnlijk en stijf aanvoelen.

Medische hulp inschakelen

Huisarts raadplegen

Raadpleeg je huisarts als stijve handen niet reageren op zelfzorgmaatregelen of als de klachten verergeren of steeds terugkeren. Ga naar je huisarts als stijve handen:
 • niet verbeteren met thuisbehandeling
 • steeds erger worden
 • niet reageert op de behandeling die een arts aanbeveelt
 • te wijten kan zijn aan een val of ander letsel
 • voorkomt met andere symptomen, zoals pijn aan de arm, koorts of uitputting

Alarmsymptomen

Ga naar de eerste hulp bij:
 • intense, plotselinge, ondraaglijke handpijn
 • een vermoedelijke gebroken pols, hand of arm
 • een zichtbare verwonding aan de hand die intense pijn veroorzaakt

CT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal aan je vragen wanneer de stijfheid is begonnen en hoe het verloop is gegaan, inclusief het effect op het gebruik van de hand, eventuele verwondingen, andere medische aandoeningen en eventuele eerdere behandelingen. De huisarts zal daarbij je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Zorgvuldig lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar het bewegingsbereik, zwelling en gevoeligheid, alsmede de conditie van je spieren en pezen. Meestal zullen er röntgenfoto's worden gemaakt om te controleren op reumatische aandoeningen en elke andere vervorming van de botten en gewrichten. Voor speciale situaties kunnen andere beeldvormende onderzoeken worden overwogen, zoals een MRI- of CT-scan.

Behandeling van stijve handen

Behandeling van stijve handen hangt af van de onderliggende oorzaak. Behandeling kan bestaan ​​uit rekoefeningen voor de gewrichten en spieren om deze te helpen ontspannen. Verschillende soorten spalken kunnen worden gebruikt om de strakke gewrichten uit te rekken en meer bewegingsbereik te geven. Een operatie kan nodig zijn als andere behandelingen niet werken of als de pijn of stijfheid de handfunctie beïnvloedt. Elke chirurgische ingreep vereist meestal een aanzienlijke handrevalidatie na de operatie. Zonder deze therapie kan de stijfheid terugkeren.

Het is onbekend wat het diabetische stijve hand syndroom veroorzaakt, maar het wordt als preventieve methode aanbevolen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stijve vingers: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve vingers: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve, pijnlijke vingers is een vervelend probleem, gezien de handen bij vrijwel elke handeling in het dagelijks leven…
Last van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsLast van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsWie al eens last heeft gehad van een stijve nek, weet dat je hoofd dan erg zwaar kan aanvoelen. Het draaien van de nek w…
Verwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerVerwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerHeb je vaak last van koude handen als je aan het werk bent? Een computermuis die heet wordt zorgt ervoor dat je geen ver…
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houdi…

Warmte-intolerantie: Oorzaken van sneller warm hebbenWarmte-intolerantie: Oorzaken van sneller warm hebbenWarmte-intolerantie is een symptoom waarbij het lichaam niet in staat is om de temperatuur goed te regelen, waardoor pat…
Stijve schouder: oorzaken en symptomen van stijve schoudersStijve schouder: oorzaken en symptomen van stijve schoudersEen stijve schouder zorgt ervoor dat je nauwelijks meer in staat bent om activiteiten boven je hoofd zoals tennissen, sc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alice Day/Shutterstock.com
 • Fysiotherapie. Triggerfinger. https://www.fysiotherapieinformatie.nl/sb/triggerfinger/ (ingezien op 29-7-2019)
 • https://www.assh.org/handcare/hand-arm-conditions/stiff-hand
 • http://blog.handcare.org/blog/2017/02/08/5-potential-causes-of-stiff-hands/
 • https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/stiff-hand-syndrome.html
 • https://www.diabetestrefpunt.nl/bericht-tag/handen/
 • https://www.healthline.com/health/hand-pain
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324593.php
 • https://www.antoniusziekenhuis.nl/artrose-van-schouder-slijtage
 • https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-hand
 • https://www.maartenskliniek.nl/reumatologie/reumatoide-artritis
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/191545-gekneusde-hand-symptomen-oorzaken-behandeling-en-prognose.html
 • Afbeelding bron 1: Alice Day/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Tyler Olson/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.