Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen

Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen Er zijn veel verschillende oogaandoeningen en oogproblemen die het gezichtsvermogen van een kind aantasten. Zowel één oog als beide ogen kunnen zijn getroffen. Afhankelijk van de aanwezige oogziekte, treden diverse symptomen op zoals onder andere een zwelling, roodheid, pijn en jeuk aan het oog. Ook treden mogelijk problemen op met het gezichtsvermogen en de gezichtsscherpte. Een vroege opsporing en behandeling van de oogafwijking is belangrijk om levenslange oogproblemen te voorkomen. Ouders bezoeken dan ook zo snel mogelijk een oogarts bij een (vermoeden van) oogprobleem.

Chalazion, pijnloos bultje op ooglid

Een chalazion is een stevige, pijnloze bult op het ooglid die veroorzaakt is door een verstopte talgklier. Dit onschuldig oogbultje verdwijnt mogelijk spontaan of anders zet de oogarts oogdruppels of warme kompressen in om het chalazion te behandelen. In sommige gevallen is een kleine ingreep nodig.

Geblokkeerde traanbuisjes bij baby's

Bij sommige baby's stromen de tranen over de ogen en komt er een slijmerige/etterige of waterige oogafscheiding uit de ogen omdat hun traanbuisjes verstopt zijn (dacryostenose). Na het slapen kampt een zuigeling of kind eveneens met korstvorming op de ogen of kleverige wimpers. Een zachte massage van het traankanaal verlicht de blokkade. Is dit niet effectief, dan is mogelijk een operatie nodig om verstopte traanbuisjes te corrigeren. De vooruitzichten zijn doorgaans uitstekend omdat de meeste baby’s dit probleem ontgroeien voor het eerste levensjaar en de andere behandelingen meestal effectief zijn.

Gezwollen en ontstoken ooglidranden (blefaritis)

Blefaritis is een oogziekte waarbij een ontsteking in de vette klieren van het ooglid ontstaan. Dit resulteert meestal in gezwollen oogleden. De oogleden verwarmen met een kompres en ze wassen met babyshampoo verlicht de symptomen. Antibiotica zijn soms nodig als er een infectie optreedt.

Hangende oogleden bij kind (ptosis)

Wanneer de oogleden niet zo open zijn als ze zouden moeten zijn, is sprake van hangende oogleden. Ptosis wordt veroorzaakt door zwakte in de spier die het ooglid opent. Als dit oogprobleem ernstig is, leidt dit tot een slechte ontwikkeling van het gezichtsvermogen (lui oog) waardoor een ooglidcorrectie vereist is.

Hoornvliesletsel (corneale abrasie)

Wanneer een kras aan de voorkant van het oog (het hoornvlies) tot stand komt, is sprake van een hoornvliesletsel. Dit oogprobleem is mogelijk heel pijnlijk. Tranende ogen en een overgevoeligheid voor licht (fotofobie) zijn andere symptomen van dit hoornvliesprobleem. De oogarts schrijft antibiotica-oogdruppels of een oogzalf voor om de genezing te bevorderen en een ooginfectie te voorkomen.

Kinderen met een lui oog moeten soms een ooglapje dragen / Bron: Melissa Gutierrez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kinderen met een lui oog moeten soms een ooglapje dragen / Bron: Melissa Gutierrez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Lui oog (amblyopie)

Sommige kinderen hebben een verminderd zicht doordat ze een oog minder dan normaal gebruiken. Dit lui oog resulteert vaak uit een slechte scherpstelling of een slechte positie van de ogen. Een ooglapje of speciale oogdruppels toepassen op het ‘goede’ oog zijn enkele behandelingsopties voor deze oogafwijking. Andere behandelingen omvatten meestal een bril of oogspieroperatie voor de correctie van een slechte oogpositie.

Oogbindvliesoogontsteking, roze oog (conjunctivitis)

Soms heeft een kind een oogbindvliesontsteking (conjunctivitis). Hierbij is witte deel van het oog plots rood geworden (rood oog). Deze oogziekte is meestal als gevolg van een ooginfectie, een oogallergie of oogirritatie. Bekende symptomen van een ontsteking van het oogbindvlies zijn onder meer tranende ogen, een oogafscheiding en een zanderig gevoel in het oog. Koorts, keelpijn en een loopneus treden op wanneer sprake is van virale conjunctivitis. Afhankelijk van de oorzaak behandelt de oogarts een oogbindvliesontsteking met oogdruppels (die het kind moet gebruiken via correcte oogdruppelrichtlijnen) of oogzalf. Het is belangrijk dat kinderen met deze oogaandoening regelmatig de handen wassen zodat de verspreiding van ooginfecties naar andere familieleden en klasgenoten beperkt wordt.

Scheelzien (strabismus, strabisme)

Wanneer een oog naar binnen, naar boven, naar beneden of naar buiten draait, lijdt een kind mogelijk aan scheelzien (strabisme, strabismus). Deze oogafwijking resulteert uit een slechte samenwerking van oogspieren. Een bril, het goede oog afplakken met een ooglapje of een operatie behandelt scheelzien. Het soort behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de verkeerde oogpositie.

Staar (cataract), troebele ooglens

Cataract, een vertroebeling van de ooglens, is zeldzaam bij baby’s en kinderen. Meestal is dit niet gerelateerd aan staar bij volwassenen. De meeste cataracten moet de oogarts operatief verwijderen. Er zijn diverse typen staaroperaties.

Strontje in oog (hordeolum)

Wanneer een pijnlijke, rode bult op het ooglid verschijnt, wijst dit mogelijk op een strontje. Dit oogprobleem komt tot stand als gevolg van een geïnfecteerde talg- of zweetklier. Warme kompressen en antibiotische oogdruppels of oogzalf behandelen deze vervelende oogaandoening.

Verhoogde oogdruk met kans op schade aan oogzenuw (glaucoom)

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de druk in het oog te hoog is. Indien de oogarts deze verraderlijke oogziekte niet behandelt, leidt glaucoom mogelijk tot volledige blindheid. Waarschuwingssignalen zijn extreme gevoeligheid voor licht (fotofobie), tranende ogen, aanhoudende oogpijn, een vergroot oog, troebel hoornvlies en trillende oogleden. Bij glaucoom dat optreedt in de kindertijd is meestal een operatie nodig.

Refractiefouten bij kinderen

Astigmatisme

Bij astigmatisme is het hoornvlies onregelmatig gevormd. Objecten op afstand lijken golvend of wazig. De oogarts schrijft een bril of eventueel contactlenzen voor voor kinderen met deze refractieafwijking. Ook refractiechirurgie corrigeert deze refractiefout.

Bijziendheid leidt tot een wazig gezichtsvermogen van objecten op afstand / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Bijziendheid leidt tot een wazig gezichtsvermogen van objecten op afstand / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Bijziendheid (myopie), objecten op afstand moeilijk zien

Kinderen die bijziend zijn, hebben moeilijkheden om objecten ver weg te zien. Bijziendheid is zeer zeldzaam bij baby's, maar komt vaker voor bij schoolgaande kinderen. De oogarts schrijft een bril voor om een wazig zicht op afstand te corrigeren. Bijziende kinderen ontgroeien de oogaandoening meestal niet en daarom hebben ze op latere leeftijd mogelijk contactlenzen nodig.

Verziendheid (hypermetropie), objecten van dichtbij moeilijk zien

Wanneer een kind problemen heeft om objecten van nabij te zien, lijdt hij aan verziendheid. Een kleine mate van verziendheid is normaal bij baby's en kinderen. Bij ernstige problemen of een verkeerde oogpositie is een bril noodzakelijk.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…
De invloed van roken op de gezondheid van de ogenDe invloed van roken op de gezondheid van de ogenSigarettenrook is zeer giftig. Roken schaadt bijgevolg vrijwel elk orgaan in het lichaam. De nadelige en vaak dodelijke…
Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheidEenvoudige tips voor een goede ooggezondheidHet gezichtsvermogen is één van de meest kostbare zintuigen. Voor veel mensen is het gezichtsvermogen zo vanzelfsprekend…
Aniridie: Ontbreken van de iris in het oogAniridie: Ontbreken van de iris in het oogAniridie, ook wel bekend als irishypoplasie, is een aangeboren oogaandoening waarbij de iris (regenboogvlies) gedeelteli…

Hoefijzernier: Samengesmolten nieren in hoefijzervormHoefijzernier: Samengesmolten nieren in hoefijzervormDe meeste mensen komen ter wereld met twee nieren. Een hoefijzernier (nierfusie, ren arcuatus) is een aangeboren nieraan…
Abces (zakje met pus door bacteriële infectie) afvoerenAbces (zakje met pus door bacteriële infectie) afvoerenSommige patiënten ontwikkelen een abces. Dit is een zakje gevuld met pus (witte bloedcellen, bacteriën en weefselresten)…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Myriams-Fotos, Pixabay
 • Geraadpleegd op 26 mei 2019:
 • Astigmatism, https://www.webmd.com/eye-health/astigmatism-eyes
 • Childhood Eye Diseases and Conditions, https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/common-childhood-diseases-conditions
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Common eye problems among children, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3960696/
 • Common eye problems in children, https://www.kidshealth.org.nz/common-eye-problems-children
 • Eye Problems in Adults & Children, https://www.preventblindness.org/eye-problems-adults-children
 • Specific Eye Problems in Children, https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/eyes/Pages/Specific-Eye-Problems.aspx
 • Afbeelding bron 1: Melissa Gutierrez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.