Anale wratten: Oorzaken en behandeling van wratjes rond anus

Anale wratten: Oorzaken en behandeling van wratjes rond anus Sommige patiënten kampen met anale wratten (condylomen, condyloma acuminata), kleine gezwelletjes rond en in de anus. Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt deze anale wratten. De overdracht van de infectie verloopt via anale seks met een HPV-patiënt. Niet altijd gaan anale wratten gepaard met symptomen, maar sommige patiënten kampen met kleine bultjes en gezwellen in het gebied en anale bloedingen. De behandeling bestaat uit op de huid toegepaste medicijnen, bevriezing van de wratjes, zuren aanbrengen op de wratten en/of chirurgische opties. Ondanks de behandeling keren de wratjes mogelijk wel terug. De veiligste manier om zichzelf te beschermen tegen een blootstelling aan HPV of een andere seksueel overdraagbare aandoening, is door veilige seksuele praktijken te beoefenen.

Oorzaken: Infectie met humaan papillomavirus (HPV)

Virus

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt anale wratten. Er zijn wel veel verschillende HPV-stammen. Circa 90% van de anale wratten ontstaan door een infectie met HPV type 6 of type 11. Deze HPV-stammen veroorzaken soms ook wratten op andere lichaamsdelen, waaronder de neus, de ogen en de mond. De HPV-stammen 16, 18, 31, 33 en 35 zijn geassocieerd met mogelijk kankerverwekkende letsels. Soms ontstaan anale wratten door verschillende soorten HPV. Anale seks met een HPV-patiënt leidt meestal tot de anale wratten. Maar elke contactblootstelling aan het anale gebied (handcontact, lichaamsvloeistoffen van een seksuele partner) leidt mogelijk tot een HPV-infectie. De blootstelling aan het virus heeft tot slot mogelijk recent of reeds vele jaren geleden plaatsgevonden, of is veroorzaakt door eerdere seksuele partners.

Besmettelijkheid

Anale wratten zijn zeker tijdens een uitbraak besmettelijk. Geïnfecteerde patiënten kunnen HPV aan een andere persoon doorgeven, zelfs als ze geen wratten hebben. Ook is het mogelijk om het virus door te geven na een behandeling voor anale wratten. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor infecties. Daarom lopen ze meer risico op het krijgen van HPV. Dit betreft vooral patiënten:

Symptomen

Meestal veroorzaken anale wratten geen pijn. Mogelijk heeft een patiënt daarom niet in de gaten dat hij lijdt aan een HPV-infectie. Patiënten die wel symptomen ervaren, kampen met:
 • anale bloedingen
 • anale jeuk
 • een gevoel van een knobbeltje of gezwelletje in de anus
 • een slijmachtige afscheiding uit de knobbeltjes
 • gezwellen die lijken op kleine bloemkolen rond de anus
 • lichtbruine of huidkleurige bultjes in of rond de anus (anusbultjes)

De patiënt denkt mogelijk dat hij lijdt aan aambeien (gezwollen aderen in anus met rectale bloedingen) bij het bemerken van deze tekenen.

Diagnose en onderzoeken

De arts onderzoekt het gebied van de penis of de vagina om wratten op te sporen. Een grondig digitaal rectaal onderzoek is hierbij nodig. Verder is een anoscopie vereist om in de anus bijkomende wratten te vinden. Met een anoscoop, een inwendig kijkinstrument, bekijkt hij de binnenkant van de anus. Een speculumonderzoek in de vagina is soms ook nodig bij vrouwen. Meestal is de arts op deze manier reeds in staat om een diagnose te stellen. Soms is wel een biopsie vereist omdat de wratten niet reageren op de behandeling of de symptomen zelfs nog verergeren. De arts neemt hierbij een monster van het wratachtig weefsel en stuurt dit naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Behandeling van anale wratten

De arts kijkt naar het aantal, de grootte en de aanwezige symptomen van de anale wratten en stemt daarop zijn behandeling af.

Afwachtend beleid

Soms verdwijnen de klachten zonder behandeling. Een afwachtend beleid is daarom soms aanbevolen.

Op de huid toegepaste behandelingen

Bij milde tekenen zoals rectale bloedingen, niet-genezende zweren, of kleine wratjes, schrijft de arts een topisch (op de huid toegepast) medicijn voor dat de wratten doodt.

Bevriezen of verbranden

Mogelijk brengt de arts vloeibare stikstof op anale wratten aan om deze te verwijderen. De vloeibare stikstof bevriest het wratweefsel, waardoor de wrat eraf valt. Ook het toepassen van zuren doodt het wratachtig weefsel.

Chirurgie

Als een patiënt inwendige of grote anale wratten heeft, is mogelijk een operatie nodig. De chirurgische verwijdering van anale wratten vindt plaats onder algemene anesthesie. Mogelijk zijn meerdere chirurgische ingrepen nodig zodat het gebied de tijd krijgt om goed te genezen. Na een chirurgische verwijdering van de anale wrat, mag een patiënt vrij verkrijgbare pijnstillers nemen, al schrijft een arts soms ook sterkere pijnstillende medicijnen voor. De hersteltijd is afhankelijk van de omvang van de chirurgische behandeling.

Prognose van wratjes

Voor anale wratten bestaat er geen remedie anno oktober 2020. Patiënten hebben bijgevolg levenslang dit virus in hun lichaam. Het beoefenen van veilige geslachtsgemeenschap is daarom nodig. Wel zijn er goede behandelingen beschikbaar voor patiënten met anale wratten. Mogelijk keren de wratten echter wel terug, ook na een behandeling.

Preventie van wratten in of rond anus

Door het volgen van volgende adviezen, is het mogelijk om het risico te verlagen op het oplopen of verspreiden van het virus dat de anale wratten veroorzaakt:
 • condooms of andere beschermingsmethoden gebruiken bij het aangaan van geslachtsgemeenschap
 • een eventuele vaccinatie tegen HPV; het vaccin Gardasil voorkomt een infectie van de meeste virusstammen die leiden tot genitale wratten en kanker
 • geen seksueel contact hebben
 • sekspartners altijd laten controleren op HPV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zelfs als er geen symptomen zijn
 • seksueel contact met patiënten vermijden die actieve anale of genitale wratten hebben
 • zich beperken tot één bedpartner

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wat zijn genitale wrattenWat zijn genitale wrattenMensen die weinig wisselende seksuele contacten hebben en veilig vrijen hebben minder kans op genitale wratten. Deze wra…
SOA en voorbehoedsmiddelenSOA en voorbehoedsmiddelenAls mensen van elkaar houden, of die nu man en man, vrouw en vrouw of man en vrouw is, verlangen ze naar seksualiteit, i…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…

Bloedvaten: functie, ligging, soorten en opbouw bloedvatenBloedvaten: functie, ligging, soorten en opbouw bloedvatenDe bloedvaten vormen samen met het hart de bloedsomloop (circulatie). De buisvormige structuren zijn de transportroutes…
Coma: Oorzaken, soorten, symptomen, diagnose en behandelingComa: Oorzaken, soorten, symptomen, diagnose en behandelingEen patiënt die in een coma ligt, bevindt zich in een langdurige staat van diepe bewusteloosheid. Tijdens een coma reage…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 9 augustus 2019:
 • Anal Warts (Condyloma), http://www.colonrectal.org/services.cfm/sid:6603/Anal_Warts_(Condyloma)/index.html
 • Anal Warts and Anal Dysplasia Expanded Information, https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/anal-warts-and-anal-dysplasia-expanded-information
 • Anal warts, https://www.atlantacolon.com/anal-warts
 • Anal warts, https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/anal-warts-0
 • Anal warts, https://www.healthline.com/health/anal-warts
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What to know about anal warts, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325956.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.