Wandelende longontsteking: Milde longinfectie met hoesten

Wandelende longontsteking: Milde longinfectie met hoesten Een wandelende longontsteking (atypische longontsteking) is een milde vorm van een longontsteking (pneumonie) waarvoor in de meeste gevallen geen ziekenhuisopname vereist is. Vaak lijden patiënten aan deze vorm van een longontsteking zonder dat ze dit zelf beseffen, omdat ze enkel tekenen van een verkoudheid ervaren. Bekende symptomen zijn keelpijn, pijn op de borst en ernstige hoestaanvallen. Deze zich langzaam verspreidende aandoening vereist vaak een behandeling met antibiotica. De vooruitzichten zijn meestal uitstekend, al komen onbehandeld af toe toch ernstige complicaties tot stand. Tot slot is het dankzij enkele tips mogelijk om het risico op de ontwikkeling van een wandelende longontsteking te verminderen.

Oorzaken van longinfectie

Een wandelende longontsteking is vaak het gevolg van bacteriën, virussen, schimmels, chemicaliën of ingeademd voedsel. Meestal is deze vorm van een longontsteking te wijten aan een infectie met de bacterie Mycoplasma pneumoniae. Deze longinfectie is verspreidt zich langzaam. De verspreiding van de infectie gebeurt door niezen of hoesten. Patiënten zijn mogelijk tot 10 dagen besmettelijk. Ze kunnen in deze periode de ziekte verspreiden naar andere mensen. Mogelijk is er veel nauw contact met een geïnfecteerde patiënt nodig om een wandelende longontsteking te ontwikkelen.

Risicofactoren van wandelende longontsteking

Iedereen krijgt mogelijk te maken met een wandelende longontsteking. Kinderen, militaire rekruten en volwassenen jonger dan veertig jaar zijn het vaakst aangetast door een mycoplasma-longontsteking. Mensen die wonen en werken in drukke plaatsen hebben meer kans om de ziekte op te lopen. Dit zijn mensen die vertoeven in scholen, slaapzalen, militaire kazernes en verpleeghuizen. Ook patiënten met een zwak immuunsysteem zijn vaker aangetast. Roken en luchtvervuiling zijn andere risicofactoren. De late zomer en herfst zijn de meest voorkomende tijden van het jaar om een wandelende longontsteking te krijgen, al verschijnt deze infectie mogelijk gedurende het hele jaar. Patiënten met een ademhalingsaandoening zoals astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) zijn tot slot ook vaker getroffen door een atypische longontsteking.

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen van een wandelende longontsteking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen van een wandelende longontsteking / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Vaak ervaren patiënten met deze ziekte symptomen die doen denken aan een verkoudheid. Patiënten liggen daardoor niet in bed en hebben geen ziekenhuisopname nodig. Ze gaan zelfs soms werken en voeren mogelijk ook de dagelijkse activiteiten uit, omdat patiënten denken dat ze lijden aan een gewone verkoudheid.

De symptomen beginnen meestal 15 tot 25 dagen nadat de patiënt is blootgesteld aan mycoplasma. De tekenen verergeren geleidelijk gedurende twee tot vier dagen. Volgende symptomen komen mogelijk tot uiting:

Sommige mensen met wandelende longontsteking kunnen ook een oorontsteking, bloedarmoede of huiduitslag hebben.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts spreekt eerst met de patiënt over de aanwezige klachten waarbij de patiënt moet aangeven hoe lang de symptomen al aanwezig zijn en ook hoe ernstig ze zijn. De arts wil via het vraaggesprek ook te weten komen of er op het werk of thuis ook iemand anders ziek is. Vervolgens voert hij een lichamelijk onderzoek uit. De arts plaatst een stethoscoop op de borstkas en luistert naar de longgeluiden. Dit onderzoek staat in medische termen bekend als een auscultatie.

Diagnostisch onderzoek

Mogelijk bestelt de arts een röntgenfoto van de borstkas en een voert hij een bloedonderzoek uit. Er is een bloedtest die een mycoplasma-infectie kan identificeren. In de meeste gevallen krijgt de patiënt deze test echter niet, tenzij er een wijdverbreide uitbraak in de omgeving is. Een ander bloedonderzoek onthult een toename van bepaalde immuunstoffen (koude agglutininen). Deze test bevestigt de aanwezigheid van de wandelende longontsteking niet, maar wijst wel in de richting van deze vorm van een longinfectie.

Differentiële diagnose

Een wandelende longontsteking wordt vaak verward met andere luchtwegaandoeningen waaronder bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen), griep en een verkoudheid.

Antibiotica behandelen de infectie / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica behandelen de infectie / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Een patiënt gebruikt vaak zelfzorggeneesmiddelen om een verkoudheid en griep te behandelen, maar deze zijn mogelijk niet allemaal even effectief. De arts schrijft daarom vaak antibiotica voor. Normaal gesproken voelt een patiënt zich hiermee reeds beter na enkele dagen. De arts moet wel op de hoogte zijn van het medicatiegebruik alvorens hij deze medicijnen voorschrijft. Verder moet een patiënt veel drinken en voldoende rust nemen.

Prognose

De vooruitzichten van deze longontsteking zijn zeer goed; de meeste patiënten herstellen snel. Wel ervaren sommige patiënten soms opnieuw een wandelende longontsteking. Patiënten krijgen wel enige tijd immuniteit, maar het is anno oktober 2020 onduidelijk hoe lang deze duurt. Als een patiënt de infectie opnieuw krijgt, is deze meestal milder van aard dan de eerste keer.

Complicaties

Hoewel een wandelende longontsteking meestal niet levensbedreigend is, leidt deze af en toe tot meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek) of encefalitis (ontsteking van de hersenen).

Vaak de handen wassen vermindert de kans op de longinfectie / Bron: Gentle07, PixabayVaak de handen wassen vermindert de kans op de longinfectie / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van atypische longontsteking

Er is geen vaccin voor mycoplasma-infecties beschikbaar anno oktober 2020, dus het is niet mogelijk om een wandelende longontsteking volledig te voorkomen. Er zijn echter enkele maatregelen om de kansen op dit type longinfectie te verlagen:
 • de handen vaak wassen (goede handhygiëne): Dit voorkomt dat bacteriën zich verspreiden.
 • de mond bedekken met de mouw bij het hoesten of niezen en dit ook vragen aan anderen: Hoesten en niezen zijn de belangrijkste verspreidingsroutes van de infectie.
 • niet roken. Roken beschadigt de longen en beschadigde longen raken sneller geïnfecteerd.
 • voldoende bewegen, gezond en evenwichtig eten en voldoende slapen: Dit zorgt voor een gezonder lichaam dat beter bestand is tegen infecties.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atypische of wandelende pneumonie (longontsteking)Atypische of wandelende pneumonie (longontsteking)Wandelende pneumonie is een medische term die duidt op een minder ernstige vorm van longontsteking. Deze wordt ook wel a…
CMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieCMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieHet cytomegalovirus (CMV) is een gebruikelijk virus waarvan de meeste gezonde personen met een normaal afweersysteem zic…
Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjesrecensieWandelende tak uit de reeks Kleine beestjesHet boek met de titel Wandelende tak behoort tot de reeks Kleine beestjes van uitgeverij Ars Scribendi. In het boek kun…
Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenWandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenInsecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitz…

Koude-urticaria: Allergie voor kou met netelroos en zwellingKoude-urticaria: Allergie voor kou met netelroos en zwellingKoud weer is voor velen een ergernis. Ook ervaren sommige mensen een opflakkering van bepaalde fysieke ongemakken, zoals…
Gekneusde wervelkolom: symptomen, oorzaken en behandelingGekneusde wervelkolom: symptomen, oorzaken en behandelingEen gekneusde wervelkolom hoeft niet altijd gepaard te gaan met complicaties, maar het is in elk geval een ernstige diag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • Geraadpleegd op 31 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Could You Have Walking Pneumonia? Here's How to Tell, https://www.health.com/cold-flu-sinus/walking-pneumonia
 • Mycoplasma Pneumoniae Pneumonia: Walking Pneumonia Can Cripple the Susceptible, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225856/
 • Walking Pneumonia, https://share.baptisthealth.com/walking-pneumonia/
 • What Is Walking Pneumonia?, https://www.lung.org/about-us/blog/2017/02/what-is-walking-pneumonia.html
 • What is Walking Pneumonia?, https://www.webmd.com/lung/walking-pneumonia#1
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.