Alcoholintoxicatie: Behandeling van alcoholvergiftiging

Alcoholintoxicatie: Behandeling van alcoholvergiftiging Alcoholintoxicatie, ook wel bekend als levensbedreigende dronkenschap of alcoholvergiftiging, ontstaat door het snelle en massale consumeren van alcohol, wat leidt tot ernstige fysieke en gedragsmatige symptomen. Deze aandoening vereist onmiddellijke medische aandacht om ernstige complicaties te voorkomen. Complicaties van alcoholvergiftiging kunnen onder meer epileptische aanvallen, aspiratiepneumonie en verwondingen omvatten.

Oorzaken van alcoholvergiftiging

Alcoholintoxicatie ontstaat door het recente drinken van grote hoeveelheden ethanol (alcohol). Normaal gesproken breekt de lever alcohol af en voorkomt dat gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen. Bij het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd kan de lever deze taak niet effectief uitvoeren, wat leidt tot intoxicatie.

Risicofactoren van alcoholintoxicatie

Alcoholvergiftiging komt vaker voor in sociale situaties waar zwaar drinken gebruikelijk is. Risicofactoren omvatten:
  • Personen met een impulsieve persoonlijkheid
  • Volwassenen en mannen van middelbare leeftijd
  • Mensen met een geschiedenis van overmatig alcoholgebruik

Symptomen van Alcoholintoxicatie

De symptomen van alcoholvergiftiging kunnen variëren afhankelijk van de individuele tolerantie, het gebruik van medicijnen, medische aandoeningen en de concentratie van alcohol in het bloed. De symptomen kunnen onder meer zijn:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van alcoholvergiftiging wordt bevestigd door een bloedonderzoek om het alcoholgehalte te meten, dat vaak 3 tot 4 promille bedraagt bij patiënten met vergiftiging. Daarnaast kan het nuttig zijn om andere aandoeningen zoals hypoglykemie, een beroerte of het gebruik van andere bedwelmende middelen uit te sluiten door observatie en aanvullende tests.

Behandeling van alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging is een medisch noodgeval dat onmiddellijke interventie vereist. De behandeling omvat:
  • Stoppen met drinken: De patiënt moet onmiddellijk stoppen met het drinken van alcohol.
  • Hospitalisatie: De patiënt moet naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere behandeling.
  • Ondersteuning van de luchtwegen: Bij ademhalingsproblemen of bewusteloosheid kan een tracheostomie of intubatie noodzakelijk zijn om de luchtwegen vrij te maken.
  • Toediening van vloeistoffen en voedingsstoffen: Intraveneuze (IV) toediening van vocht, vitaminen en glucose om uitdroging te voorkomen en de bloedsuikerspiegel te verhogen.
  • Verwijderen van gifstoffen: Hemodialyse kan worden gebruikt om toxines uit het bloed te verwijderen indien nodig.
  • Andere behandelingen: Ondersteunende zorg en medicatie afhankelijk van de symptomen en complicaties.

Prognose van alcoholvergiftiging

De prognose voor patiënten met alcoholvergiftiging hangt af van de snelheid en effectiviteit van de behandeling. Bij tijdige medische interventie en adequate zorg is de prognose meestal goed, hoewel ernstige gevallen kunnen leiden tot langdurige complicaties of overlijden. Het is cruciaal om snel en adequaat te handelen om de gevolgen te minimaliseren.

Complicaties van alcoholintoxicatie

In ernstige gevallen kunnen de complicaties van alcoholvergiftiging levensbedreigend zijn, waaronder:
  • ademhalingsproblemen door braaksel dat in de longen komt
  • coma
  • Ernstige uitdroging
  • Hersenschade
  • Stikken in het eigen braaksel (aspiratiepneumonie)

Een snelle en effectieve behandeling is cruciaal om deze ernstige complicaties te voorkomen en om de kans op overlijden te minimaliseren.

Preventie van alcoholvergiftiging

Om alcoholvergiftiging te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:
  • Beperk alcoholconsumptie: Drink alcohol met mate en houd je aan de aanbevolen richtlijnen voor alcoholinname.
  • Vermijd binge-drinking: Vermijd het snel drinken van grote hoeveelheden alcohol, wat het risico op vergiftiging verhoogt.
  • Ken je grenzen: Wees bewust van je eigen tolerantie voor alcohol en luister naar je lichaam.
  • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water tussen alcoholische dranken om uitdroging te voorkomen.
  • Eet goed: Consumeer voedsel bij of voor het drinken van alcohol om de opname van alcohol te vertragen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kan het risico op alcoholintoxicatie aanzienlijk worden verminderd, wat bijdraagt aan een veiligere en gezondere omgang met alcohol.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftig…
Delirium door alcoholintoxicatie en alcoholonthoudingDelirium door alcoholintoxicatie en alcoholonthoudingEen delirium, ook wel delier genoemd, is een psychiatrische aandoening die gekenmerkt wordt door gestoorde cognitieve en…
Alcohol en alcoholvergiftiging (alcoholintoxicatie)Alcohol en alcoholvergiftiging (alcoholintoxicatie)Steeds meer jongeren nuttigen tijdens een avondje stappen steeds meer alcohol. Vooraf het stappen gaan wordt met een gro…
Drinkgelag, niet voor alle jongerenNegatieve publiciteit krijgt altijd zeer veel aandacht. Door al die aandacht worden ideeën en getallen over de werkelijk…

Fysieke symptomen van stress en angstFysieke symptomen van stress en angstVelen kennen enkele van de meest voorkomende symptomen van angst en stress, zoals een versnelde hartslag en darmprobleme…
Voeteczeem: symptomen en behandeling van eczeem op de voetenVoeteczeem: symptomen en behandeling van eczeem op de voetenOnder voeteczeem wordt eczeem verstaan dat in verschillende vormen kan voorkomen, zoals allergisch contacteczeem, blaasj…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Geraadpleegd op 6 september 2019:
  • Alcohol en alcoholintoxicatie, https://apotheekteirlinck.be/alcohol-en-alcoholintoxicatie/
  • Alcohol Intoxication Treatment, https://www.webmd.com/mental-health/addiction/alcohol-intoxication-treatment
  • Alcohol poisoning, https://www.webmd.com/mental-health/addiction/alcohol-poisoning-overview#1
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Eerste hulp bij alcoholvergiftiging, https://www.gezondheidenwetenschap.be/eerste-hulp/eerste-hulp-bij-alcoholvergiftiging
  • Symptoms and Signs of Alcohol Intoxication, https://www.emedicinehealth.com/alcohol_intoxication/symptom.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.