Astma: Opflakkering van symptomen door weersomstandigheden
Patiënten met astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen, ervaren tijdens een aanval ademhalingsproblemen. Dit wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen en een verhoogde productie van slijm. Verschillende risicofactoren kunnen een astma-aanval uitlokken of verergeren, waaronder weersomstandigheden zoals koude, droge lucht en warme, vochtige lucht. Ook nat weer, hoge pollenaantallen, plotselinge weersveranderingen en onweersbuien zijn geassocieerd met astma-aanvallen. Er zijn enkele tips die patiënten met astma kunnen helpen zich aan te passen aan de weersomstandigheden.
Hoge pollenaantallen
Pollen, verspreid door bomen en planten, kunnen allergieën veroorzaken en astma-aanvallen uitlokken. Een allergoloog kan helpen bepalen welke pollen een probleem vormen.
Medicijnen en/of
immunotherapie (allergie-injecties) kunnen helpen bij het beheersen van allergieën.
Koud weer
Bij lagere temperaturen kunnen astmasymptomen verergeren omdat de koele lucht de luchtwegen uitdroogt, waardoor ze gevoeliger worden. Het dragen van een losse sjaal over het gezicht kan helpen door warme lucht in te ademen. Het is ook beter om via de
neus te ademen in plaats van via de mond.
Onweersbuien
Onweersbuien kunnen astma-aanvallen uitlokken, vooral bij kinderen en volwassenen. Regen en bliksem breken stuifmeel en schimmelsporen in kleinere deeltjes, die door de wind verspreid worden. Patiënten met
onweersastma blijven het best binnen tijdens zware regenbuien en houden de ramen gesloten om het inademen van deze deeltjes te voorkomen.
Plotse weersveranderingen
Plotselinge veranderingen in het weer kunnen astmasymptomen verergeren. De luchtdruk en verschuivingen in vochtigheid en temperatuur kunnen bijdragen aan deze verergering. Het is raadzaam voor astmapatiënten om de weervoorspellingen goed in de gaten te houden om voorbereid te zijn op weersveranderingen.
Regen
Lichte regen kan stuifmeel verminderen, wat de symptomen kan verlichten. Echter, zware regen kan stuifmeel in kleine deeltjes breken, die door de wind worden verspreid. Nat weer bevordert ook de groei van
huisstofmijt en schimmel. Het regelmatig vervangen van de filters van de
airconditioner en het goed ventileren van kamers met veel stoom kunnen helpen de groei van schimmel te voorkomen.
Vochtigheid
Vochtige lucht kan moeilijker te ademen zijn voor astmapatiënten, en schimmels en huisstofmijten gedijen in vochtige omstandigheden. Het gebruik van een airconditioner of ontvochtiger kan helpen om het huis droog te houden. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat is de lucht meestal minder vochtig. Patiënten doen er goed aan om op deze tijden naar buiten te gaan.
Veel water drinken bij warm weer is belangrijk /
Bron: Jarmoluk, PixabayWarm weer
Warme, droge lucht kan de reeds ontstoken luchtwegen irriteren, wat leidt tot vernauwing en symptomen zoals
hoesten en
kortademigheid. Warmte en zonlicht kunnen ook bijdragen aan
luchtvervuiling door de vorming van smog. Bij slechte luchtkwaliteit door warmte is het verstandig om binnen te blijven en airconditioning te gebruiken, die koelt en irriterende stoffen filtert. Het is ook belangrijk om veel
water te drinken om
uitdroging te voorkomen. Houd deuren en ramen gesloten bij warme temperaturen om te voorkomen dat irriterende stoffen binnenkomen.
Winter
Tijdens de winter kampen veel patiënten met
verkoudheid en
griep, wat astmasymptomen kan verergeren. Het gebruik van een open haard kan ook irritatie van de luchtwegen veroorzaken door houtrook. Het is beter om elektrische verwarming of gasverwarming te gebruiken in plaats van een open haard.
Zomer
In de zomer kunnen rook van een barbecue of chloor uit een zwembad astma-aanvallen uitlokken. Na het buitenshuis zijn, is het aan te raden om een douche te nemen om stuifmeel van kleding en haar te verwijderen. Het is ook belangrijk om kleding goed te drogen om te voorkomen dat irriterende stoffen op de kleding blijven zitten.
Tips voor patiënten met astma
Astmapatiënten die symptomen ervaren door weersomstandigheden kunnen de volgende tips volgen om verergering te voorkomen of te verminderen:
Weersvoorspellingen volgen
Door de weersvoorspellingen te volgen, krijgen patiënten informatie over pollenaantallen, luchtvervuiling en andere relevante omstandigheden. Dit helpt hen zich voor te bereiden op mogelijke astma-aanvallen.
Beperk buitenactiviteiten
Beperk buitenactiviteiten op dagen waarop uitlokkende factoren zoals onweer, nat weer, koud weer of warm weer aanwezig zijn. Bij koud weer dragen patiënten een sjaal over mond en neus en ademen ze bij voorkeur door de neus.
Binnen blijven bij slechte luchtkwaliteit
Bij slechte luchtkwaliteit, zoals tijdens warme dagen of hoge pollenaantallen, is het raadzaam binnen te blijven en airconditioning te gebruiken. Airconditioning helpt om de lucht te koelen en te filteren.
Ventilatie en reiniging
Ventileer kamers goed, vooral die met veel stoom, zoals de badkamer en keuken. Vervang regelmatig de filters van airconditioners om de groei van schimmel te voorkomen.
Noodhulpmedicatie
Patiënten dienen altijd noodhulpmedicatie bij zich te hebben voor het geval van een acute astma-aanval.
Lees verder