Eosinofiele astma: Belemmerde luchtstroom met kortademigheid

Eosinofiele astma: Belemmerde luchtstroom met kortademigheid Astma is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de luchtwegen in de longen ontstoken zijn. Er zijn verschillende vormen van astma, elk met unieke kenmerken zoals de leeftijd waarop de symptomen beginnen, de aard van de symptomen en de behandelingsopties. Eosinofiele astma is een zeldzame vorm waarbij het aantal eosinofielen (een type witte bloedcellen) in het bloed verhoogd is. Deze verhoging veroorzaakt een zwelling in het ademhalingssysteem. Symptomen kunnen onder meer kortademigheid, een verstopte neus en hoesten zijn. De behandeling bestaat uit biologische medicijnen en/of orale medicatie. De vooruitzichten voor deze aandoening variëren afhankelijk van de ernst van de ziekte en de effectiviteit van de behandeling.

Epidemiologie van eosinofiele astma

Circa 5% van de patiënten met astma heeft te maken met eosinofiele astma, een ernstige vorm van luchtwegontsteking. Deze vorm van astma ontwikkelt zich meestal bij volwassenen tussen de 25 en 50 jaar. Kinderen en ouderen worden zelden getroffen door deze aandoening.

Wat zijn eosinofielen?

Net als bij andere astmavormen, zijn bij eosinofiele astma de luchtwegen ontstoken en geblokkeerd door vocht en slijm, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Bij eosinofiele astma zijn echter abnormaal hoge niveaus van eosinofielen aanwezig. Eosinofielen maken deel uit van het immuunsysteem en helpen normaal gesproken bij het bestrijden van infecties. Ze veroorzaken zwelling als reactie op ziektekiemen. Bij eosinofiele astma leidt een overmaat aan eosinofielen tot ernstige ontstekingen in de luchtwegen, wat kan resulteren in aantasting van de sinussen, neusslijmvliezen en lagere luchtwegen. Hoe hoger het aantal eosinofielen, hoe ernstiger de astmasymptomen.

Verschillen met klassieke astma

Patiënten met eosinofiele astma reageren niet op allergenen zoals stuifmeel of huisdierhaar, die vaak een rol spelen bij klassieke astma. Eosinofiele astma komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Bij deze vorm van astma is het hele ademhalingssysteem, van de neus tot de kleinste luchtwegen, ontstoken en gezwollen. Hierdoor is eosinofiele astma vaak ernstiger dan klassieke astma. Kortademigheid is het belangrijkste symptoom, terwijl piepende ademhaling kenmerkend is voor klassieke astma. Eosinofiele astma reageert vaak slecht op inhalatiecorticosteroïden, zelfs bij hoge doses.

Oorzaken van eosinofiele astma

De specifieke oorzaak van eosinofiele astma is nog niet volledig begrepen anno augustus 2024. Hoge eosinofielen kunnen ontstaan als reactie op parasitaire infecties, maar de exacte relatie tussen hoge eosinofielen en astma is onbekend. Er wordt gespeculeerd dat genetische factoren een rol kunnen spelen.

Geassocieerde aandoeningen

Patiënten met eosinofiele astma hebben vaak last van:

Daarnaast kan eosinofiele astma geassocieerd worden met andere zeldzame aandoeningen waarbij hoge eosinofielen een rol spelen, vooral als deze aandoeningen het spijsverteringskanaal aantasten.

Symptomen: Kortademigheid door belemmerde luchtstroom

Klassieke tekenen

De symptomen van eosinofiele astma zijn vaak ernstiger en constanter dan die van klassieke astma. Deze kunnen onder meer omvatten:

Pijn op de borst is een alarmteken / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een alarmteken / Bron: Pexels, Pixabay

Alarmtekens

Ernstige symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Patiënten met astma wordt geadviseerd om jaarlijks hun arts te bezoeken voor evaluatie van de ziekte en het behandelplan. Voor de diagnose van eosinofiele astma zijn specifieke tests nodig, zoals een bloedonderzoek, analyse van sputum (slijm), speeksel of een bronchiale biopsie. De symptomen van eosinofiele astma kunnen lijken op die van chronische obstructieve longziekte (COPD). De arts controleert ook op geassocieerde aandoeningen om de diagnose te bevestigen.

Diverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Oorspronkelijk bestond de behandeling voor eosinofiele astma voornamelijk uit orale corticosteroïden (ontstekingsremmers). Hoewel deze medicijnen nuttig kunnen zijn voor symptoombestrijding, behandelen ze de onderliggende aandoening niet altijd effectief. Sommige patiënten kunnen zelfs afhankelijk worden van deze medicijnen (medicatiemisbruik). Moderne behandelingen omvatten biologische therapieën die gericht zijn op het verminderen van ontstekingen door antileukotriënen in te zetten. Daarnaast kunnen antibiotica worden voorgeschreven voor bijholteontstekingen die vaak samenhangen met eosinofiele astma.

Prognose van ernstige aandoening

Eosinofiele astma is een zeldzame en vaak moeilijk te diagnosticeren aandoening, wat kan leiden tot slecht gecontroleerde symptomen, ziekenhuisopnames en een verminderde kwaliteit van leven. Patiënten kunnen frequent opflakkeringen ervaren en zijn mogelijk afhankelijk van orale corticosteroïden, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben. In ernstige gevallen kan eosinofiele astma zelfs leiden tot overlijden. Dankzij recente vooruitgangen in behandelingsopties zijn de vooruitzichten echter aanzienlijk verbeterd.

Complicaties van eosinofiele astma

Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties te voorkomen. Zonder adequate behandeling kan eosinofiele astma leiden tot blijvende schade aan de luchtwegen, zoals verdikking van de wanden of littekens van het longweefsel. Deze complicaties kunnen de longfunctie verder verminderen en de levenskwaliteit van de patiënt negatief beïnvloeden.

Preventie van eosinofiele astma

Hoewel het niet altijd mogelijk is om eosinofiele astma volledig te voorkomen, zijn er enkele strategieën die kunnen helpen het risico te verminderen en de symptomen te beheersen:
  • Vermijd triggerfactoren: Identificeer en vermijd factoren die eosinofiele astma kunnen verergeren, zoals allergenen, rook, en verontreinigende stoffen. Hoewel allergenen niet altijd de oorzaak zijn van eosinofiele astma, kunnen ze de symptomen verergeren.
  • Regelmatige medische controles: Bezoek regelmatig uw arts voor controle en evaluatie van uw astma. Dit helpt bij vroegtijdige detectie van veranderingen in de symptomen en aanpassing van de behandeling indien nodig.
  • Volg het behandelplan: Volg strikt het door uw arts voorgeschreven behandelplan, inclusief medicatie en eventuele andere aanbevelingen. Dit helpt bij het onder controle houden van de aandoening en het voorkomen van opflakkeringen.
  • Verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis: Zorg voor goede ventilatie in huis en gebruik luchtzuiveringssystemen om allergenen en verontreinigende stoffen te verminderen.
  • Gezonde levensstijl: Ondersteun uw gezondheid door een gezonde levensstijl te behouden, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.
  • Immunisaties: Overweeg vaccinaties tegen bepaalde infecties die astmasymptomen kunnen verergeren, zoals griep en longontsteking, in overleg met uw arts.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma, een veel voorkomende chronische luchtwegaandoeningAstma, een veel voorkomende chronische luchtwegaandoeningAstma is een veel voorkomende chronische aandoening van de luchtwegen. De meest voorkomende symptomen zijn kortademighei…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…

Dode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurDode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurEen dode tand, ook wel een niet-vitale tand genoemd, ontstaat wanneer de zenuw in een tand afsterft als gevolg van tandb…
Polymyalgia rheumatica: Ontstekingsziekte aan spierenPolymyalgia rheumatica: Ontstekingsziekte aan spierenPolymyalgia rheumatica is een reumatische auto-immuunaandoening die voornamelijk bij oudere volwassenen voorkomt. De aan…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • What is eosinophilic asthma?, https://www.webmd.com/asthma/eosinophilic-asthma-causes#2-4
  • Geraadpleegd op 29 november 2017:
  • Asthma Subgroups: Diagnosing, Treating Persistent Eosinophilic Asthma, https://asthma.net/living/subgroups-diagnosing-treating-persistent-eosinophilic/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Eosinophilic asthma: Symptoms, diagnosis, and treatment, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319466.php
  • What Are the Symptoms of Eosinophilic Asthma?, https://www.webmd.com/asthma/eosinophilic-asthma-symptoms#1
  • What Are the Treatments for Eosinophilic Asthma?, https://www.webmd.com/asthma/eosinophilic-asthma-treatments#1
  • What Is Eosinophilic Asthma?, https://www.webmd.com/asthma/eosinophilic-asthma-causes#1
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.