Kale plekken in baard: Oorzaken, symptomen en behandeling

Kale plekken in baard: Oorzaken, symptomen en behandeling Sommige mannen kampen met kale plekken in hun baard. Dit is te wijten aan alopecia (haaruitval), chemotherapie of ringworm (een schimmelinfectie). Mogelijk treden ook bijkomende symptomen op, afhankelijk van de oorzaak. Ook de grootte van de kale gebieden in de baard zijn variabel. Na het opsporen van de oorzaak, zet de arts mogelijk medicatie in om de haargroei in het baardgebied te bevorderen. Tot slot is het haarverlies van de baard in de meeste gevallen niet permanent, maar soms keert dit na verloop van tijd wel terug.

Alopecia (haaruitval) en kale plekken in baard

Oorzaken

Alopecia areata is een niet-besmettelijke auto-immuunziekte waarbij haaruitval tot stand komt. De meeste patiënten ontwikkelen de aandoening als kind. De haaraandoening treedt op wanneer het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt en waardoor het haar uitvalt.

Symptomen

De patiënt kampt bij alopecia areata met meestal ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid, maar soms is ook de baard getroffen en dan is sprake van 'alopecia barbae'. Sommige patiënten met alopecia krijgen ook te maken met streepjes op de vingernagels. Er zijn meestal geen andere symptomen, hoewel sommige patiënten last hebben van een jeukende huid of een rode huid voordat het haar uitvalt.

Diagnose en onderzoeken

De arts kijkt naar de mate van het haarverlies en onderzoekt enkele haarmonsters onder een microscoop. Ook zet hij mogelijk een huidbiopsie of bloedtest in om een infectie of onderliggende aandoening, zoals andere auto-immuunziekten, uit te sluiten.

Behandeling

De arts schrijft steroïde crèmes voor bij milde alopecia. In ernstigere gevallen zijn steroïde-injecties of steroïde-tabletten aanbevolen.

Prognose

Meestal herstellen patiënten met één of twee kale plekken volledig. Het haar groeit ook onbehandeld binnen één jaar terug. Bij ongeveer 30% van de patiënten met alopecia is het haarverlies echter uitgebreider en komen de kale plekken terug. Voor hen werken de beschikbare behandelingen niet.

Chemotherapie

Oorzaken

Chemotherapie is één van de meest voorkomende kankerbehandelingen. Patiënten lijden vaak aan haaruitval. Elk lichaamsdeel is mogelijk getroffen, zoals de hoofdhuid, de wenkbrauwen, de wimpers en de baard.

Symptomen

De omvang van het haarverlies hangt af van:
 • de dosering
 • de manier waarop het lichaam van de patiënt reageert op de medicatie
 • het medicijn of de combinatie van medicijnen die de arts heeft voorgeschreven

Niet alle patiënten die chemotherapie ondergaan, lijden aan haaruitval. Sommige patiënten ervaren mild haarverlies dat nauwelijks merkbaar is, terwijl anderen hun haar of baard helemaal verliezen.

Diagnose en onderzoeken

Meestal start de haaruitval na één à drie weken na het opstarten van de chemotherapie. Deze bijwerking van chemotherapie is klinisch duidelijk en behoeft geen extra onderzoeken.

Behandeling

Sommige patiënten besluiten hun baard af te scheren voordat ze met chemotherapie beginnen. Dit is mogelijk minder traumatisch dan te zien hoe het eruit valt.

Prognose

Meestal begint het haar van een patiënt weer te groeien een paar maanden nadat de chemotherapie is beëindigd. Wel is dan mogelijk tijdelijk sprake van dunner haar, een andere haarkleur en een andere haartextuur. In de meeste gevallen herstelt het haar binnen zes tot twaalf maanden volledig. Bepaalde chemotherapiemedicijnen doen het haar langzamer opnieuw groeien. Af en toe leidt de chemotherapie tot permanent haarverlies.

Ringworm

Oorzaken

Schimmels veroorzaken ringworm, een veel voorkomende huidinfectie die mogelijk elk lichaamsdeel aantast. Wanneer ringworm de baard aantast, staat het in medische termen bekend als 'tinea barbae'.

De symptomen ontwikkelen zich meestal ongeveer vier à veertien dagen nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. De overdracht van de schimmel vindt plaats via:
 • besmette kleding, handdoeken, haarborstels of andere besmette persoonlijke voorwerpen delen.
 • de omgeving: De schimmels die ringworm veroorzaken, gedijen goed in vochtige ruimtes zoals kleedkamers en openbare douches.
 • een besmet dier (kat, hond, koe, geit, varken, paard)

Risicofactoren

Ringworm van de baard is zeldzaam en komt meestal voor in warme en vochtige klimaten. Tinea barbae treft het vaakst mannen, maar soms zijn vrouwen met donker, grof haar op hun gezicht en hals ook aangetast.

Symptomen

De symptomen van een ringworminfectie zijn onder meer:

De symptomen van tinae barbae omvatten ook schilferende, jeukende, rode vlekken, die zich op de wangen, kin en bovenkant van de nek ontwikkelen. Deze plekken zijn bedekt met korsten of gevuld met etter.

Diagnose en onderzoeken

Een inspectie van de huid en een microscopisch onderzoek van een stukje afgeschraapte huid zijn nodig om de diagnose van deze huidinfectie te stellen.

Behandeling

Patiënten zijn gebaat met vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes, poeders of zalven gebruiken om milde tot matige ringworm te behandelen. Producten zoals clotrimazol, miconazol en terbinafine verlichten de tekenen van de infectie meestal binnen twee à vier weken. Indien nodig schrijft de arts een sterker antischimmelmedicijn (meestal tabletten) voor.

Prognose

Meestal is de infectie binnen twee à vier weken verdwenen, maar af en toe gebeurt dit pas na één à drie maanden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…
Kaalheid bij katten (alopecia)Kaalheid bij katten (alopecia)Katten die problemen hebben met de huid en vacht zijn wel de belangrijkste reden om met een kat naar de dierenarts te ga…
Baardgroei stimuleren en kale plekken in baard bestrijdenBaardgroei stimuleren en kale plekken in baard bestrijdenVeel mannen dromen van een mooie, volle en dekkende baard maar het is maar weinigen van nature gegeven. Wat veel mannen…
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…

Rosacea en couperose – oorzaken, symptomen en behandelingRosacea en couperose – oorzaken, symptomen en behandelingVan alle soorten huiduitslag komen rosacea en de verschillende soorten acne het meest voor. Kenmerkend bij rosacea is de…
Lethargie: symptomen, oorzaken en behandeling van slaapzuchtLethargie: symptomen, oorzaken en behandeling van slaapzuchtLethargie is een bewustzijnsstoornis die ziekelijke kenmerken aanneemt en ook een symptoom kan zijn van de aanwezigheid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: XxRoxetteXx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Geraadpleegd op 1 april 2020:
 • Alopecia Barbae: What to Do If You're Losing Your Beard, https://www.menshealth.com/uk/health/a759548/alopecia-barbae-what-to-do-if-youre-losing-your-beard/
 • Bald Patch in the Beard, https://www.aafp.org/afp/2014/0401/p583.html
 • Bald Spots and Patchy Beards: Alopecia Explained, https://www.gq.com/story/alopecia-guide
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • The Simple How-To Guide To Fix Your Beard Bald Spot, https://www.toolsofmen.com/beard-bald-spot/
 • What is causing this bald patch in my beard?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/bald-patch-in-beard
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.