Tinea barbae: Schimmelinfectie aan baardstreek van mannen

Tinea barbae: Schimmelinfectie aan baardstreek van mannen Tinea barbae is een vrij zeldzame schimmelinfectie van de haren in de baardstreek bij volwassen mannen. De overdracht van de infectie gebeurt via een besmet dier (meestal rund of paard) op de mens. Door de schimmel ontstaat een diepe ontsteking van de haarzakjes, wat leidt tot pustels en rode plekken op de huid, evenals mogelijk haaruitval in het baardgebied. De vooruitzichten van de schimmelinfectie zijn goed na de behandeling met antischimmelmiddelen.

Terminologie

De aandoening presenteert zich bij mannen in de baardstreek. Wanneer vrouwen symptomen krijgen in dit gebied, is er geen sprake van tinea barbae, maar van tinea faciei (schimmelinfectie met rode vlekken aan het gezicht).

Synoniemen van tinea barbae

Tinea barbae is ook nog bekend onder deze termen:
  • baardschimmel
  • baardschurft
  • barber’s itch
  • dermatomycosis barbae
  • jeuk van de barbier
  • schimmelinfectie van de baardstreek
  • sycosis trichophytica barbae
  • tinea sycosis

Epidemiologie

Tinea barbae is een relatief zeldzame aandoening die voornamelijk voorkomt bij volwassen mannen die in contact komen met besmette dieren. De ziekte komt vaker voor bij boeren en veehouders door hun beroepsmatige blootstelling aan runderen, paarden en soms katten. De prevalentie is relatief laag, en de meeste gevallen worden gemeld in landelijke gebieden waar dierenhouderij een belangrijke rol speelt.

Oorzaken: Door contact met besmette runderen of paarden

Een schimmel dringt de beschadigde gezichtshuid van een man binnen, wat een diepe ontstekingsreactie van de haarzakjes (folliculitis) veroorzaakt. Baardschurft is een zeldzame schimmelinfectie die vooral optreedt in warme en vochtige omstandigheden.

Soorten schimmels

Tinea barbae is een zoönose (besmet dier infecteert een mens). Meestal is de schimmel Tinea verrucosum de veroorzaker van de schimmelinfectie aan de baardstreek. Meestal zijn runderen of paarden geïnfecteerd met de schimmel. Ook de schimmel Microsporum canis veroorzaakt mogelijk de baardschimmel, waarbij een besmette kat een man infecteert, vaak doordat de man met zijn gezicht op de kat slaapt.

Verspreiding

Wanneer een man in contact komt met een geïnfecteerd rund of paard, loopt hij mogelijk de besmetting op. De verspreiding van de infectie gebeurt door direct contact of door contact met besmette voorwerpen.

Risicofactoren

Boeren en veehouders zijn vooral vatbaar voor de schimmelinfectie. De ziekte presenteert zich bovendien bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals patiënten met een hiv-infectie, severe combined immunodeficiency (SCID) of een beenmergziekte. Het gebruik van immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken) verhoogt eveneens de kans op het krijgen van de infectie. Verder is hirsutisme, een aandoening waarbij vrouwen te maken krijgen met overmatige haargroei door verhoogde mannelijke hormonen, een risicofactor.

Symptomen: Rode plekken op de baardstreek

De symptomen verschijnen in het baardgebied, maar ook af en toe aan het snorgebied of de kin. Zeer sporadisch zijn de wimpers en wenkbrauwen aangetast.

Op het baardgebied bevinden zich ronde, rode, korstige en schilferende plekken rond de ontstekingen. Het getroffen gebied is door de ontsteking eveneens gezwollen. In de baardstreek zijn bovendien puskopjes, puistjes, bultjes, blaren en/of plakkaten aanwezig. De baardstreek bevat vaak zwakke haren of reeds afgebroken haren, waardoor tijdelijke of permanente kale plekken ontstaan. Jeuk en pijn bij aanraking komen ook voor, al ervaart niet elke man deze symptomen. Wanneer de infectie zich verspreidt naar de hals of nek, ontstaan gezwollen lymfeklieren in de hals, soms ook in combinatie met koorts en een algemeen ziek gevoel (malaise).

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van tinea barbae zijn onder meer hardnekkige en pijnlijke ontstekingen in de baardstreek, het verschijnen van etterende plekken, het ontwikkelen van gezwollen lymfeklieren en algemene ziekteverschijnselen zoals koorts. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstiger verloop van de infectie en vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek

De arts bevraagt de patiënt over zijn levensstijl en beroepsactiviteit. Deze informatie geeft reeds aanwijzingen over de aanwezigheid van de schimmelinfectie.

Diagnostisch onderzoek

De arts maakt een uitstrijkje van de huidschilfers en laat deze microscopisch onderzoeken. Hij bemerkt dan snel dat de huidschilfers schimmeldraden bevatten. Om het type schimmel te bepalen, moet de arts enkele haartjes plukken en naar een laboratorium sturen voor een schimmelkweek. Bij twijfel kan een biopsie van het baardgebied worden verricht, wat eveneens de aanwezigheid van de schimmelinfectie aantoont.

Differentiële diagnose

Bij het bepalen van de aandoening moet de arts rekening houden met andere ziekten die een gelijkaardig klinisch patroon hebben zoals:

Behandeling van het baardgebied

Een langdurige, systemische behandeling is nodig voor tinea barbae. Huidcrèmes of andere topische middelen zijn niet effectief vanwege de diepe ontsteking. Mannen nemen antischimmelmiddelen oraal in gedurende vier tot acht weken. Bij ernstige ontstoken huidletsels kan de arts een korte behandeling met prednison, een corticosteroïde, inzetten om de symptomen te verminderen en littekenvorming te voorkomen.

Prognose

De prognose van tinea barbae is meestal goed. Littekens komen zelden voor nadat de patiënt genezen is, en de infectie komt zelden terug. Soms kan echter blijvende haaruitval optreden.

Complicaties

Complicaties van tinea barbae zijn onder meer littekenvorming in de baardstreek en blijvende haaruitval. In ernstige gevallen kan de infectie zich uitbreiden naar de lymfeklieren en systemische symptomen veroorzaken zoals koorts en malaise.

Preventie van schimmelinfectie

Het vermijden van direct contact met geïnfecteerde dieren is de meest effectieve preventiemaatregel. Boeren en veehouders dienen voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en handschoenen bij het hanteren van dieren die mogelijk besmet zijn. Regelmatig hygiënisch onderhoud van het baardgebied helpt ook om infecties te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baardschurft: symptomen, oorzaak en behandeling tinea barbaeBaardschurft: symptomen, oorzaak en behandeling tinea barbaeTinea barbae of baardschurft is een schimmelinfectie in de baardstreek. Tinea barbae staat ook bekend onder de namen 'my…
Pseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae is een huidaandoening die ontstaat door scheerirritatie. De patiënt kampt namelijk met chronis…
Tinea faciei: Schimmelinfectie met rode vlekken aan gezichtTinea faciei: Schimmelinfectie met rode vlekken aan gezichtTinea faciei (gezichtsringworm, ringworm van het gezicht) is een schimmelinfectie veroorzaakt door menselijke of dierlij…
Pseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae (ingegroeide haren of scheerbultjes) wordt gekenmerkt door ontstekingen rond de haarzakjes. De…

Tongbloeding: Oorzaken van bloedende tongTongbloeding: Oorzaken van bloedende tongEen bloedende tong kan vele oorzaken hebben. Het bepalen van de locatie van de tongbloeding helpt vaak bij het identific…
Mycetoom: Zwelling aan voet met abcessen en afscheidingMycetoom: Zwelling aan voet met abcessen en afscheidingEen mycetoom is een ernstige aandoening die gekenmerkt wordt door een pijnlijke zwelling onder de huid, meestal op de vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Geraadpleegd op 8 april 2018:
  • Baardschimmel / Tinea barbae, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/baardschimmel-tinea-barbae/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/1091252-differential-diagnoses#showall
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1091252-overview#showall
  • TINEA BARBAE (DERMATOMYCOSIS BARBAE, SCHIMMELINFECTIE VAN DE BAARDSTREEK), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/tinea-barbae.htm
  • Tinea barbae, https://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_barbae
  • Tinea barbae, https://fpnotebook.com/derm/Fungus/TnBrb.htm
  • Tinea barbae, https://www.cancercarewny.com/content.aspx?chunkiid=874036
  • Tinea barbae, https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/fungal-skin-infections/tinea-barbae
  • Tinea barbae, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/tinea-barbae
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.