Lymfeklierkanker: symptomen Hodgkin-lymfoom en behandeling
De symptomen van lymfeklierkanker (het Hodgkinlymfoom) kunnen bestaan uit een voelbare zwelling van één of meer lymfeklieren in de hals, in één van de oksels of soms in één van de liezen, evenals gewichtsverlies, verlies van eetlust, koorts, nachtzweten en hardnekkige jeuk. Het Hodgkin-Lymfoom of ziekte van Hodgkin is een kanker van het immuunsysteem dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van reuzencellen, die Reed-Sternberg cellen worden genoemd. In veel gevallen meldt de ziekte zich dus door een asymptomatische lymfeklierzwelling in de hals of oksel. Er kunnen bij deze vorm van lymfeklierkanker ook symptomen aandienen aan als perioden met koorts afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur, onverklaarbaar gewichtsverlies, zware vermoeidheid zonder duidelijke reden, jeuk over het gehele lichaam en nachtzweten. De overlevingskans van deze vorm van lymfeklierkanker is vrij gunstig: bij meer dan 70% van de patiënten kan tegenwoordig genezing worden bereikt.
Lymfeklierkanker
Lymfevatenstelsel
Hodgkinlymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel. Een ander woord hiervoor is
lymfeklierkanker. Het Hodgkin lymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De lymfeklier maakt deel uit van het lymfevatenstelsel die door het gehele lichaam loopt. Het lymfevatenstelsel is een aanvullend drainagesysteem van het weefsel, ze is betrokken bij het afvoeren van vocht uit de weefsels naar de bloedsomloop. Het stelsel bestaat uit buisvormige kanaaltjes (lymfevaten) en knopen (lymfeknopen of -klieren). Het stelsel vervult een belangrijke functie bij de afweer tegen infectie in het menselijk lichaam, transport van bloedcellen, afbraak en rijping van lymfocyten (witte bloedlichaampjes) en het reinigen van het bloed. De
lymfeklieren functioneren als een soort filters: ze vangen virussen, bacteriën en andere lichaamsvreemde organismen en afwijkende deeltjes, zoals kankercellen die elders vandaan komen (zie volgende paragraaf). Vervolgens vernietigen de witte bloedcellen de ongewenste binnendringers. Als er veel bacteriën worden vastgehouden in de lymfeklieren, kunnen de klieren opzwellen en gevoelig worden.
De grootste groepen lymfeknopen liggen onder de oksel, in de lies en rond de grote bloedvaten in de buik. Andere groepen liggen bij de ellebogen en in de knieholten.

Lymfeklier /
Bron: SEER, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lymfeklierkanker: Hodgkin en non-Hodgkin
Lymfeklieren
In nagenoeg alle lichaamsweefsels ontspringen kleine lymfevaten. Lymfeklieren draineren het weefsel waardoor er gemakkelijk via uitzaaiingen vanuit een andere plek in het lichaam kankercellen terecht kunnen komen, die zich daar gaan nestelen en vermenigvuldigen. Dit wordt geen lymfeklierkanker genoemd. Kanker wordt genoemd naar de plaats waar het begon.
Prostaatkanker die zich heeft uitgezaaid naar de regionale lymfeklieren, heet geen lymfeklierkanker maar prostaatkanker.
Lymfomen
De belangrijkste cellen van het lymfestelsel, de lymfocyten - die zich bevinden in de lymfeknopen en andere lymfoïde weefsels zoals de
milt - kunnen zelf ook ontregeld raken en tumoren vormen, lymfomen genaamd. Er zijn veel verschillende soorten kanker van het lymfestelsel. De belangrijkste onderscheiding is die tussen:
Tezamen worden ze maligne lymfomen worden genoemd. Bij non-Hodgkin-lymfomen (NHL) worden de lymfeklieren groter door ongeremde deling van lymfocyten - de witte bloedcellen - en bij Hodgkin-lymfomen (HL) treedt abnormale celgroei op van lymfocyten.
Reed-Sternberg-cellen
In het jaar 1832 beschreef de Brtse arts en patholoog Thomas Hodgkin (1798 - 1866) voor het eerst de kenmerken van deze ziekte. De onderzoekers Dorothy Reed Mendenhall (1874-1964) en Carl Sternberg (1872-1935), ontdekten via microscopisch onderzoek de reuzencellen die typisch zijn voor het Hodgkin-lymfoom. De cellen werden sinds hun ontdekking genoemd naar de beide heren: Reed-Sternberg-cellen. Tot het midden van de vorige eeuw werd HL gezien als een infectieziekte.
Hodgkinlymfomen
Zo'n 15% van de maligne lymfomen bestaan uit Hodgkinlymfomen. De andere 85% van de maligne lymfomen zijn non-Hodgkin-lymfomen. Er worden ongeveer dertig verschillende soorten non- Hodgkin-lymfomen onderscheiden, die de lokalisatie in het lymfatische systeem gemeen hebben maar onderling verder duidelijk verschillen. Bij HL vertoont één type lymfekliercel een abnormale celgroei: de zogenaamde Reed-Sternberg-cel. De aanwezigheid van deze cellen is dan ook het belangrijkste onderscheid tussen HL en NHL. Deze abnormale celgroei veroorzaakt
vergrote lymfeklieren, waardoor de lymfocyten niet naar behoren kunnen functioneren. Het lichaam verliest daarmee een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriën. De ziekte ontstaat meestal in een lymfeklier en in sommige gevallen in een ander deel van het lymfeklierstelsel, zoals in de milt of in het beenmerg.[1]

Onderzoek van de lymfeklieren in de hals /
Bron: Istock.com/AlexRathsHoe vaak komen kwaadaardige lymfomen voor?
Na leukemie en hersentumoren zijn kwaadaardige lymfomen in frequentie de derde vorm van kanker bij kinderen. Van de kinderen tussen 0 en 14 jaar die kanker hebben, heeft 13% lymfeklierkanker. Ongeveer 40% hunner heeft HL en de andere kinderen hebben NHL.
Incidentie
HL heeft een incidentie van 2-4 per 100.000 per jaar. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Het heeft een piek tussen het 20e en 30e levensjaar en een tweede piek na het 55e levensjaar. NHL komt veel vaker voor. Het heeft een incidentie van 16-22 per 100.000 per jaar. NHL komt vooral voor bij oudere mensen. Het komt gemiddeld het meest voor rond het 60-65e levensjaar, terwijl de mediane leeftijd van HL 25-30 jaar bedraagt. Sommige agressieve vormen van HL manifesteren zich vooral tijdens de kinder- en adolescentiejaren.
Hodgkin-lymfoom oorzaken en risicogroepen
De wijze van ontstaan van maligne lymfomen is vooralsnog niet opgehelderd, maar meerdere factoren lijken daarbij een rol te spelen. Bij HL lijkt het
Epstein-Barr-virus (EBV) - die de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt - een rol te spelen, ofschoon het niet duidelijk is wat de invloed is van het virus in het ontstaan van HL.[2] Men vermoedt dat het doormaken van een virusinfectie een predisponerend effect heeft.[3] Voorts komt HL in sommige families meer voor. Daarnaast komen lymfomen meer voor bij mensen met een verminderde immuniteit door een aangeboren of verworven afweerstoornis. Een voorbeeld van dat laatste is een infectie met hiv (aids). Ook mensen die langdurig immuun-onderdrukkende geneesmiddelen nemen, zoals na een orgaantransplantatie, hebben een verworven defect in het immuunsysteem en behoren tot een risicogroep.
Risicofactoren
Factoren die het risico van Hodgkin-lymfoom verhogen, zijn:
Leeftijd
Hodgkin-lymfoom wordt meestal gediagnosticeerd bij mensen tussen de 15 en 30 jaar, alsmede bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar.
Een familiegeschiedenis van lymfoom
Het hebben van een naast familielid met een Hodgkin-lymfoom of non-Hodgkin-lymfoom, vergroot het risico op het ontwikkelen van Hodgkin-lymfoom.
Geslacht
Mannen hebben iets meer kans dan vrouw om een Hodgkin-lymfoom te ontwikkelen.
Doorgemaakte Epstein-Barr-infectie
Mensen die ziekten hebben gehad die veroorzaakt worden door het Epstein-Barr-virus, zoals infectieuze mononucleosis (ziekte van Pfeiffer), krijgen vaker Hodgkin-lymfoom dan mensen die geen Epstein-Barr-infecties hebben doorgemaakt.
Verzwakt immuunsysteem
Een gecompromitteerd immuunsysteem door
hiv/aids of door medicijnen om de immuunreactie te onderdrukken na een orgaantransplantatie, verhoogt het risico op Hodgkin-lymfoom.
Hodgkin-lymfoom symptomen
Typische verschijnselen
Meestal is de eerste klacht een pijnloze lymfeklierzwelling, die na enkele weken nog niet over is. De zwellingen kunnen zich op meerdere plaatsen manifesteren, zoals de hals, oksels, liezen en in de buik. De aangedane klieren voelen als vast-elastisch of rubberachtig, of hebben een druiventros-aspect. Het blijkt dat een zwelling in de borstholte aanleiding kan geven tot een prikkelhoest of
benauwdheid.[4]

Vermoeidheid /
Bron: Istock.com/BartekSzewczykAndere klachten
Andere symptomen ziekte van Hodgkin kunnen zijn:
- hevig nachtelijk zweten/transpireren - soms zo fors dat verscheidene malen per nacht het beddengoed moet worden verschoond;
- onbegrepen gewichtsverlies (>10% in de laatste 6 maanden);
- koorts (>38°C), gedurende meer dan 3 dagen in de afgelopen maand die onverklaarbaar is (onbegrepen koorts);
- jeuk;
- extreme vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak;
- bij <5% komt alcoholpijn voor: pijn bij het drinken van alcohol op plaatsen in het lichaam waar HL aanwezig is.
B-symptomen
De aanwezigheid van de zogenaamde B-symptomen (
nachtzweten, gewichtsvermindering, koorts) zijn van belang voor de prognose van de behandeling. Ze komen bij ongeveer 20-30% van de patiënten voor tijdens het stellen van de diagnose.
Diagnose en onderzoek

CT-scan /
Bron: IStock.com/Pavel Losevsky
Lichamelijk - en beeldvormend onderzoek
Hodgkin-lymfoom kan alleen vastgesteld worden door een weefselbiopsie, waarbij onder verdoving een stukje weefsel van een lymfeklier uit één van de vergrote lymfeklieren wordt weggenomen voor nader onderzoek in het laboratorium. Microscopisch onderzoek moet uitsluitsel geven of er sprake is van lymfeklierkanker en zo ja, van welke vorm er sprake is. Dit is van belang voor de in te zetten behandeling. Na het stellen van de diagnose zal verder onderzoek verricht moeten worden om te bepalen waar de tumoren zijn gesitueerd en hoe ver de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit gebeurt door:
- een röntgenfoto van de borstholte;
- een CT-scan van de borstholte en longen;
- een echografie en/of CT-scan van de buik;
- bloed- en soms beenmerg onderzoek;
- vaak ook een radioactieve scan om de verspreiding van het lymfoom nog beter in kaart te kunnen brengen.
Door dit onderzoek kan de stadiëring van de ziekte worden bepaald (zie onder), hetgeen van belang is voor de behandelingskeuze.
Differentiële diagnose
De navolgende aandoeningen kunnen qua symptomen veel gelijkenis vertonen met het Hodgkin-lymfoom en zullen dus bij de stellen van de diagnose uitgesloten moeten worden:
Stadiumindeling Hodgkin-lymfoom
Ann Arbor classificatie
De indeling in stadia van Hodgkin-lymfoom is als volgt (de zogenaamde Ann Arbor classificatie):
stadium | omschrijving |
I | Aantasting van één lymfekliergebied of tot één orgaan. |
II | Aantasting van twee of meer lymfekliergebieden aan één kant van het middenrif, of beperkte aantasting van een orgaan samen met één of meer kliergebieden aan dezelfde kant van het middenrif. |
III | Aantasting van lymfekliergebieden aan beide kanten van het middenrif, waarbij ook de milt aangetast kan zijn of een ander orgaan. |
IV | Met uitzaaiingen naar andere organen die geen lymfeklieren bevatten. Denk hierbij aan longen, lever en beenmerg. |
Onderverdeling
Elk stadium wordt weer onderverdeeld in:
- A: zonder systematische B-symptomen (nachtzweten, gewichtsvermindering, koorts); en
- B: met ten minste één va de drie B-symptomen.
Beperkte ziekte-uitbreiding
Het overgrote deel van de patiënten heeft ten tijde van het stellen van de diagnose een beperkte ziekte-uitbreiding (stadium I of II). Bij 20-30% van de patiënten komen B-symptomen voor. Bij ziekte-uitbreiding in de eerste twee fasen, bij zo'n 10-15% en in stadium III en IV oplopend tot 50%.
Hodgkin-lymfoom behandeling
De behandeling die wordt vastgesteld, is onder andere afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Andere factoren waar rekening mee wordt gehouden zijn de leeftijd en conditie van de patiënt en aanwezige risicofactoren. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van chemo- en radiotherapie. Indien genezing niet mogelijk is, dan is palliatieve behandeling mogelijk. Dat is een behandeling die is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van de klachten en ziekteverschijnselen. Een behandeling die gericht is op genezing, wordt curatieve behandeling genoemd.

Chemotherapie bij Hodgkin lymfoom /
Bron: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)Chemotherapie
Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica, medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Chemotherapie wordt vaak gecombineerd met bestralingstherapie. Radiotherapie wordt meestal gedaan na chemotherapie. Cytostatica kan worden genomen in pilvorm, via een ader in de arm en soms worden beide toedieningswijzen gebruikt. Meerdere combinaties van chemotherapeutische geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van Hodgkin lymfoom.
Bestraling of radiotherapie
Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel is kankercellen te vernietigen. Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei. Voor de behandeling van klassieke Hodgkin-lymfoom, kan bestraling solitair worden toegepast of na chemotherapie.

Radiotherapie (bestraling) /
Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comStamceltransplantatie
Een stamceltransplantatie is een behandeling waarmee je zieke beenmerg wordt vervangen door gezonde stamcellen die helpen nieuw beenmerg te laten groeien. Een stamceltransplantatie kan een optie zijn als Hodgkin lymfoom terugkeert, ondanks behandeling. Tijdens een stamceltransplantatie, zijn je eigen stamcellen verwijderd, ingevroren en opgeslagen voor later gebruik. Daarna krijg je een hoge dosis chemotherapie en bestraling om kankercellen in je lichaam te vernietigen. Daarna worden je stamcellen ontdooid en in je aderen geïnjecteerd. De stamcellen helpen gezond beenmerg opbouwen.
Complicaties van Hodgkin-lymfoom
Sommige mensen die zijn behandeld voor Hodgkin-lymfoom krijgen langetermijnproblemen, zelfs als ze volledig zijn genezen.
Enkele van de belangrijkste complicaties van Hodgkin-lymfoom zijn de volgende.
Verzwakt immuunsysteem
Het hebben van een verzwakt immuunsysteem is een veel voorkomende complicatie van Hodgkin-lymfoom en de klacht kan in ernst toenemen gedurende de behandeling. Als je een zwak immuunsysteem hebt, ben je meer kwetsbaar voor infecties en is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties van infecties.
Andere kankers
Mensen die Hodgkin-lymfoom hebben gehad, lopen meer kans om lymfoom, leukemie of andere vormen van kanker te krijgen in de toekomst. Chemotherapie en radiotherapie verhogen dit risico nog eens. Andere vormen van kanker, zoals
borstkanker en
longkanker, ontwikkelen zich gewoonlijk meer dan 10 jaar nadat je behandeld bent voor Hodgkin-lymfoom.
Andere gezondheidsproblemen
Het risico op andere gezondheidsproblemen in de toekomst, zoals
hart- en vaatziekten en
longaandoeningen, is ook hoger bij mensen die Hodgkin-lymfoom hebben gehad
Prognose: levensverwachting / genezingskansen / overlevingskansen
Vijfjaarsoverleving
Bij een adequate behandeling kan heden ten dage bij meer dan 80% van de patiënten met HL genezing worden bereikt.[5] Onderstaande overlevingskansen zijn gebaseerd op het ziektestadium op het moment dat HL werd gediagnosticeerd. De vijfjaarsoverleving is het percentage van de patiënten die ten minste 5 jaar leven nadat hij hen de diagnose is gesteld. Onderstaande cijfers zijn afkomstig uit het National Cancer Institute SEER-database, onder meer dan 8.000 mensen die gediagnosticeerd zijn met de ziekte van Hodgkin tussen 1988 en 2001. Uiteraard zijn nadien de behandelingen verfijnd en beter geworden en zullen de overlevingskansen navenant toenemen.
Stadium | Vijfjaarsoverleving |
Stadium I | Ongeveer 90% |
Stadium II | Ongeveer 90% |
Stadium III | Ongeveer 80% |
Stadium IV | Ongeveer 65% |
Andere prognostische factoren
Samen met het stadium van Hodgkin-lymfoom, kunnen andere factoren de prognose beïnvloeden. De volgende factoren hebben een negatieve invloed:
- Het hebben van B-symptomen of uitgebreide tumoren (bulky tumoren);
- Ouder zijn dan 45 jaar;
- Van het mannelijke geslacht zijn;
- Het hebben van een hoog aantal witte bloedcellen (boven 15.000);
- Het hebben van een laag aantal rode bloedcellen (hemoglobine niveau lager dan 10,5);
- Het hebben van een lage bloeddruk aantal lymfocyten (minder dan 600)
- Het hebben van een laag albumine niveau (onder 4);
- Het hebben van een hoge bezinking, of ESR (meer dan 30 in iemand met B-symptomen, of meer dan 50 voor iemand zonder B symptomen).
Noten:
- Hodgkin-Lymfoom: http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=kwfredactie:603 (voor de laatste keer geraadpleegd op 9 september 2009)
- Richard F. Ambinder: 'Epstein-Barr Virus and Hodgkin Lymphoma'; http://asheducationbook.hematologylibrary.org (voor de laatste keer geraadpleegd op 9 september 2009)
- C.J.H. van de Velde et al (red.): Oncologie; zevende herziene druk, Bohn Stafleu van Loghum, 2005, p.461.
- Lymfeklierkanker (lymfoom): http://www.erasmusmc.nl (voor de laatste keer geraadpleegd op 10 september 2009)
- Raemaekers, J.M.M.: Het Hodgkin-lymfoom: op weg naar een behandeling op maat; Nederlands tijdschrift voor hematologie, 1572-1590, vol. 3, iss. 1, 2006.
Lees verder