InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Homeopathische geneesmiddelen bij gordelroos

Homeopathische geneesmiddelen bij gordelroos

Homeopathische geneesmiddelen bij gordelroos Gordelroos (herpes zoster) komt voor uit hetzelfde virus dat de waterpokken veroorzaakt: het herpes zoster-virus. Bij iemand die waterpokken heeft gehad, is het mogelijk dat het virus zich een weg heeft gebaand tot ver in het lichaam, bijvoorbeeld in het ruggenmerk of een zenuw Hier kan het jarenlang blijven sluieren, totdat het geactiveerd wordt door hevige emoties of spanningen. Bij gordelroos ontstaan groepen blaasjes op de huid boven de aangedane zenuw. Homeopathische geneesmiddelen worden zowel in- als uitwendig gebruikt bij gordelroos. Homeopathie in combinatie met een aanpassing van voeding kan zeer positieve resultaten leveren

Gordelroos

Het virus dat gordelroos veroorzaakt kan zich jarenlang in het menselijk lichaam stilhouden. Als het virus zich gaat vermenigvuldigen, dankzij bijvoorbeeld hevige emoties en spanningen, leidt dit tot hevige pijn in de aangetaste zenuw. Daarnaast gaat het gepaard met vorming van groepen blaasjes op de huid boven de aangedane zenuw. De blaasjes brengen, net als waterpokken, hevige jeuk, korstvorming bij het stukgaan en een kans op littekens met zich mee. Gordelroos komt meestal voor aan één zijde van de romp. Belangrijk is om de voeding aan te passen; schakel bijvoorbeeld over op een vegetarisch dieet met veel rauwkost en neem extra vitamine B-complex in.

Symptomen van gordelroos

Gordelroos kunt u herkennen aan de volgende symptomen:
 • Jeuk of pijn in delen van het gezicht, de romp of in de ledematen
 • Rode vlekken en blaasjes vormen zich na enkele dagen pijn
 • Pijn is niet altijd dragelijk
 • Griep en koorts (of in ieder geval een grieperig gevoel)
 • Bij gordelroos in de buurt van de ogen kan een ontstoken oog veroorzaken

Homeopathische geneesmiddelen bij gordelroos

Als gordelroos in de buurt van de ogen verschijnt, kan dat tot blindheid leiden. Raadpleeg in dat geval altijd direct een arts of specialist. Algemene klachten bij gordelroos zijn minder geschikt voor zelfmedicatie met behulp van homeopathische geneesmiddelen. Raadpleeg zeker bij eerste aanvallen een deskundige. Als u van plan bent om homeopathie in te zetten tegen gordelroos dan kunt u bij de volgende klachten van gordelroos , in overleg met de arts, geneesmiddelen toepassen:

Hoofdmiddel bij gordelroos

Het homeopathische geneesmiddel dat bij de meeste algemene klachten van gordelroos wordt ingezet is Ranunculus Pentarkan. Dit middel is enkel geschikt voor de behandeling van gordelroos. Het middel vermindert brandende pijn en herstelt de ontstoken, rode huid met blaasjes. Dit homeopathische middel kunt u kopen in druppelvorm en bevat per 100gram: Ranunculus bulbosus D3 10 g, Arsenicum album Dl 1 10 g, Belladonna D5 1 0 g, Mezereum D2 10 g, Rhus toxicodendron D5 10 g, ethanol/aqua ad 100 g, alcoholgehalte 55%.

Bij gloeiende en brandende pijn

Arsenicum Album D6 is een homeopathisch middel dat kan worden gebruikt als de pijn, die de gordelroos veroorzaakt, gloeiend en brandend aanvoelt. Deze tabletten of druppels worden ingezet bij klachten die gepaard gaan met een branderig gevoel bij veel huidaandoeningen als blaasjes, gordelroos en luieruitslag. Het wordt bereidt uit arseentrioxyde.

Bij rode huid met jeukende vochtblaasjes

Bij een rood gezwollen huid met hevig jeukende vochtblaasjes kunt u ervoor kiezen om de homeopathische tabletten Rhus Toxicodendron D6 in te nemen. Deze tabletten hebben een zeer gunstige werking op pijnklachten in de spieren en bij huiduitslag gekenmerkt door blaasjes en jeuk. Deze vorm van homeopathie wordt bij veel aandoeningen toegepast als huiduitslag, jeuk, kneuzingen, netelroos, peesblessures en fybromyalgie. U kunt deze tabletten van het merk VSM aanschaffen.

Uitwendig gebruik

Een combinatie van een in- en uitwendig homeopathisch middel wordt aangeraden om zo het beste resultaat te bereiken. De emulsie, zalf of crème kunt u direct op de aangetaste huid aanbrengen.

Bij hevige jeuk

Bij hevige jeuk dankzij gordelroos kunt u de homeopathische emulsie Calendulan gebruiken. Deze emulsie verkoelt en verzacht. Daarnaast ondersteunt Calendulan het herstellende vermogen van de huid. Deze emulsie is honderd procent plantaardig en bevat per 100 gram 10 gram van het calendula officinalis extract en 77 gram hamamelis virginiana destilaat.

Littekens en kapotte blaasjes

Blaasjes kunnen uit zichzelf stukgaan of stuk gekrabd worden. Er kan dan een hevige pijn vrijkomen en er ontstaan sneller littekens. Het homeopathische middel Calendulan crème of zalf werkt licht pijnstillend en remt littekenvorming. De crème of zalf kan direct op de huid worden aangebracht voor het beste resultaat.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen?Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen?Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een pijnlijke huiduitslag. Hier lees je hoe gordelroos ontstaat, wat de sy…
Gezondheid: GordelroosGezondheid: GordelroosWe hebben er allemaal wel van gehoord of hebben er iets over op televisie gezien. Menigeen kent ook nog wel iemand in de…
Zona of gordelroos: oorzaken, symptomen en behandelingZona of gordelroos: oorzaken, symptomen en behandelingGordelroos, zona en herpes zoster zijn synoniemen van elkaar. Gordelroos is een pijnlijke en plots voorkomende huidaando…
Gordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesGordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesRode huidvlekken met pijnlijke blaasjes op het lichaam kan gordelroos zijn. Heeft u als kind waterpokken gehad dan bent…
Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Wondroos lijkt soms wel op gordelroos, maar het is niet hetzelfde. Wondroos staat ook bekend onder de naam belroos of ce…
Bronnen en referenties
 • http://www.dhu.de/seiten/arzneimittel/komplexmittel/ranunculus_pentarkan_D.htm
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/21575-homeopathie-geneesmiddelen-r-s.html
 • https://www.thuisarts.nl/gordelroos/ik-heb-gordelroos
 • http://www.vitamientjenodig.nl/producten/vsm-arsenicum-album-d6
 • http://www.vsm.nl/calendulan-emulsie
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/Preparaatteksten/A/arseentrioxide.asp
 • Homeopathie en gezondheid boek

Reageer op het artikel "Homeopathische geneesmiddelen bij gordelroos"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Huid, haar, nagels
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!