Makkelijk afvallen: hoe raak je zonder moeite kilo’s kwijt?

Makkelijk afvallen? Afvallen is toch helemaal niet gemakkelijk? Klopt, om af te vallen moet je vooral veel doorzettingsvermogen hebben. Afvallen zal ook niet in één week of maand gaan, maar is doorgaans een veel langere procedure. Toch zijn er voldoende tips om toch gemakkelijk af te vallen. Door kleine aanpassingen in je leven kun je – zonder dat je het echt merkt – flink wat kilo’s kwijtraken.

Wat drink je?

Makkelijk afvallen heeft veel te maken met de keuzes die je maakt in je drinken. Zorg ervoor dat je regelmatig water drinken, want hiermee kun je verkeerde stoffen gemakkelijker uit je lichaam krijgen. Ook zijn frisdranken en alcohol echte dikmakers. Vaak drink je veel meer dan je in de gaten hebt. Pas trouwens ook op met vruchtensappen in pakken, want hier zit ook veel meer suiker in dan veel mensen denken. Vervang bijvoorbeeld een paar glazen cola op een dag voor water en drink een glas water voor je maaltijd. Dit kan al een flink verschil maken.

Stop met diëten

Het klinkt misschien vreemd om te stoppen met diëten als je wilt afvallen, maar het is wel een verstandige keuze. Diëten zorgen doorgaans voor een jojo-effect en dit is nog slechter voor je gezondheid dan wanneer je te zwaar bent. Volg geen dieet, maar verander dingen in je leven die blijvend zijn. Zo heb je ook altijd profijt van je gewichtsverlies. Ook is het belangrijk om jezelf niks te verbieden. Af en toe een snoepje mag best, zolang het maar bij af en toe blijft.

Kies voor vers

Het is verstandiger om te kiezen voor verse producten, dan te gaan voor producten die kant-en-klaar zijn. Zo weet je precies wat er in je maaltijden zit en is het gemakkelijker om je eetpatroon in de gaten te houden. Kies dus niet voor magentronmaaltijden, maar probeer ook ‘zakjes’ te voorkomen, die je alleen hoeft aan te maken met wat water of melk.

Plan je maaltijden

Wanneer je van tevoren bedenkt wat je de week gaat eten en een goede planning maakt, is het minder lastig om je hier ook aan te houden. Wanneer je geen planning hebt, zal een eetbui vel sneller voorkomen.

Vries maaltijden in

Er zijn altijd momenten dat je geen puf hebt om uitgebreid te koken. Je hebt dan veel sneller een frietje of kant-en-klare maaltijd gehaald. Je kunt er echter ook voor kiezen om meer te maken van gezonde maaltijden en deze in te vriezen. Zo kun je altijd wat uit de diepvries halen wanneer je geen zin hebt om te koken en eet je toch gezond.

Beweeg elke dag

Ook als je geen tijd hebt voor een uitgebreide workout is het raadzaam toch te bewegen. Dat hoeft helemaal niet zo intensief te zijn: wandel eens tien minuten, doe een aantal squats tijdens het douchen of doe wat armspieroefeningen terwijl je naar je favoriete soap kijkt. Ook kleine bewegingen kunnen meetellen tot een groter geheel.

Houd je proces bij

Om afvallen makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om je proces bij te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een eet- en sportdagboek bij te houden, maar je kunt het ook groter aanpakken: schrijf een blog of zoek een website waar je met mensen kunt praten die ook proberen af te vallen. Wat je ook kunt doen is je gewicht regelmatig Twitteren. Dit soort dingen zijn niet gemakkelijk, maar kunnen wel motiveren om door te zetten: je wilt immers liever niet dat mensen zien dat je faalt. En complimenten die je krijgt tijdens je proces kunnen ook weer helpen. Daarnaast kun jij met jouw progressie ook weer anderen motiveren om af te vallen.

Zoek een maatje om samen af te vallen

Afvallen is makkelijker wanneer je iemand hebt die ook wilt afvallen. Ga bijvoorbeeld samen sporten of eet regelmatig samen. Lekker samen koken bijvoorbeeld en nieuwe, gezonde recepten proberen. Zo kun je elkaar motiveren, ook wanneer het even wat minder gaat.

Houd het afvallen leuk!

Zie afvallen niet als een straf, maar geniet van de dingen die je doet. Zolang je het leuk vindt, zul je verschil opmerken en kun je het gemakkelijker volhouden. Houd bijvoorbeeld een wedstrijdje met iemand om te kijken wie het snelste een stukje rent of spreek af dat je een gerecht maakt met bepaalde ingrediënten erin. Maak er een spelletje van! Hoe leuker je het maakt, des te makkelijker het wordt.

Geef niet op!

Wanneer je probeert om af te vallen, zul je momenten ervaren dat het even flink tegenzit. Juist die momenten moet je niet opgeven maar vooral doorgaan. Zoek eventueel steun bij anderen, sla je frustraties eruit op een boksbal of doe iets heel anders.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…

Slanke mensen: wat zijn hun leefgewoonten?Slanke mensen: wat zijn hun leefgewoonten?U kent ze wel: die vrouwen die meer eten dan u, maar toch zonder moeite in damesmaatje 36 passen. U zou graag weten hoe…
Oma's tips om slank te blijvenOma's tips om slank te blijvenSoms bent u al enige tijd bezig met afvallen of op gewicht te blijven. Op een bepaald moment stokt uw voortgang. Toch be…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.