1000 kilocalorieën dieet

1000 kilocalorieën dieet Het duizend kilocalorieën dieet is een ideaal dieet voor mensen die maar een paar kilo willen afvallen en snel resultaat willen zien. Door een paar weken weinig te eten zal je snel resultaat zien. Een voordeel is dat je zelf je menu mag uitkiezen, maar het nadeel is dat je hiervoor wel eerst moet gaan rekenen. De truc bij dit dieet is om door gezonde keuzes te maken, weinig calorieën binnen te krijgen zonder een hongergevoel te hebben.

1000 kilocalorieën dieet

Het 1000 kilocalorieën dieet is een simpel dieet waarbij de calorie inname niet meer dan 1000 kilocalorieën per dag mag zijn. Dit is voor een vrouw ongeveer de helft van het aantal kilocalorieën van wat zij gemiddeld op een dag verbruikt. Voor een man is het zelfs maar 40 procent van de gemiddelde behoeften. Doordat men tijdens dit dieet zo weinig energie binnenkrijgt, valt men over het algemeen snel af. Het gevaar is dat er te weinig gegeten wordt om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierdoor is het verstandig om dit dieet niet langer dan twee weken achter elkaar te volgen.

Principe van het 1000 kilocalorieën dieet

Om de dag door te komen met maar 1000 kilocalorieën, wordt er aanbevolen om vooral gezond te eten. Veel fruit, vezels en water zijn daarom essentieel tijdens dit dieet. Daarbij moet er ook een aantal kilocalorieën aan vet gegeten worden, omdat ook vetten belangrijke bouwstenen voor het lichaam zijn. Deze vetten bestaan uit de gezonde onverzadigde vetten, zoals olijfolie, noten en pinda's. De minimale hoeveelheden vet zijn 30 kilocalorieën per dag. Dit komt neer op iets minder dan een theelepel olie, of twee pinda's. Meer mag gelukkig ook, want deze hoeveelheid is dus ook echt minimaal. Verder ben je vrij in wat je eet en wanneer je eet. Dit maakt het dieet geschikt voor personen met onregelmatige werktijden of personen die niet alles even lekker vinden.

Voorbeeld dagschema

Je kan je dagmenu tijdens dit dieet zelf bepalen, maar om een idee te geven hoe dit eruit kan zien, is hieronder een voorbeeld gegeven. Het is de bedoeling dat je gedurende de dag veel glazen water drinkt. Daarnaast is het van belang dat je na het avondeten geen tussendoortjes meer neemt.
TijdstipEtenKilocalorieën
OchtendEen volkoren boterham met halvarine en pindakaas en koffie of thee zonder suiker en melk170
TussendoorEen schaaltje magere kwark of yoghurt en een appel115
MiddagTwee volkoren boterhammen met 20+ kaas en een glas magere melk290
TussendoorTwee mandarijnen40
Avond100 gram gegrilde zalm,150 gram groente zoals broccoli, bloemkool, sperzieboontjes of spinazie en 75 gram gekookte zilvervlies rijst of volkoren pasta375

Hoeveel zal je afvallen

Door 1000 kilocalorieën per dag te eten, ontstaat er elke dag een tekort aan energie. Een gemiddeld actief persoon zal wekelijks een tekort van 7000 tot 10500 kilocalorieën hebben. Het lichaam zal hierdoor de reserves aanspreken, waardoor men één tot anderhalve kilo vet per week verliest. Op de weegschaal kan het echter nog meer zijn, doordat men in de meeste gevallen ook nog met vochtverlies te maken heeft. Resultaten van vijf kilo in twee weken zijn dus niet ondenkbaar. Hoeveel men precies zal afvallen is helemaal afhankelijk van onder andere de stofwisseling, spiermassa, lengte, gewicht, geslacht, lichaamsbeweging en de gezondheid. Hierdoor kan men nooit van tevoren voorspellen hoeveel gewicht je met dit dieet zal gaan verliezen.

Valkuilen

Het dieet bevat veel keuzemogelijkheden en is erg effectief, maar in de praktijk kunnen er toch een aantal valkuilen zijn waardoor men het niet volhoudt. Door je hier van tevoren op voor te bereiden kun je voorkomen dat het dieet mislukt.

Calorieën tellen

Het dieet zoals hierboven is uitgelegd lijkt simpel, maar in de praktijk moet men behoorlijk veel van de energetische waarde van verschillende producten weten om te kunnen berekenen of men niet boven de 1000 kilocalorieën uitkomt. Er gaat vaak veel tijd verloren aan het opzoeken van calorieën, wat het dieet tijdrovend en ingewikkeld maakt.

Hongergevoel

Een andere valkuil is dat 1000 kilocalorieën voor de meeste mensen te weinig is om de maag te vullen. Er zal een hongergevoel ontstaan wat kan uitlopen op een eetbui waarbij er teveel ongezond voedsel wordt gegeten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…
Kilo's afvallen in 2 wekenKilo's afvallen in 2 wekenWil je een paar kilo afvallen in 2 weken? Het kan! Met behulp van dit artikel ben je zo op jouw gewenste gewicht doordat…

Gezond eten: leer luisteren naar je lijfGezond eten: leer luisteren naar je lijfSteeds meer mensen hebben tegenwoordig last van vermoeidheid, depressiviteit en een futloos gevoel. Zij hebben daarnaast…
Zout ongezond of niet? Feiten en fabels over zoutZout ongezond of niet? Feiten en fabels over zoutIs zout nu ongezond of niet? De vraag wordt vaak gesteld. Er circuleren immers veel fabels over de (on)gezonde effecten…
Bronnen en referenties
  • http://www.leukafvallen.nl/het-1000-calorieen-dieet/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.