Dokter Frank dieet, hoe werkt het?

Dokter Frank dieet, hoe werkt het? Het Dr. Frank dieet is een dieet gebaseerd op veel eiwitten, voldoende groentes en gezonder leven. Minder honger, dat ook. Hoe werkt het Dr. Frank dieet en waarom werkt het? Wat mag je wel en niet eten? Dit dieet is voor veel mensen goed vol te houden. Patiënten met suikerziekte type II kunnen hier veel baat bij hebben. Het Dr. Frank dieet is een succes eiwitrijk dieet. In juni 2010 wordt er zelfs 3 miljoen euro subsidie vrijgemaakt om het dieet wetenschappelijk te onderzoeken en het boek van Frank is een bestseller. Wat maakt dit dieet zo bijzonder, waarom werkt het zo goed om af te vallen en wat mag je wel en niet eten?

Dr. Frank dieet, waarom werkt het?

Het Dr. Frank dieet is voor zeer veel mensen een ideaal dieet omdat het geen honger-dieet is. Het bevat veel eiwitten, bijvoorbeeld eieren en vlees en vis. Maar toch krijg je ook vitamine C en sporenelementen binnen, in de vorm van groenten en andere voedselbonnen. Het dieet is evenwichtig samengesteld en werkt zeer goed om af te vallen. Toch vinden veel mensen het een te streng dieet en daarom moeilijk vol te houden. Het mentale Dieetplan is bijvoorbeeld ook een proteinedieet, maar met meer afwisseling en daardoor beter vol te houden.

Gezond slank met Dr. Frank, boek bestellen

Het dr. Frank dieetboek bevat alle recepten. 'Gezond Slank met Dr. Frank,' van internist Frank van Berkum is een bestseller omdat het dieet echt werkt terwijl de mensen die het dieet volgen, geen honger hebben. Eiwitten zorgen voor een optimale verbranding van energie. Afvallen lukt door minder calorieën te gebruiken dan je verbrand, maar met veel eiwitten in het dieet is afvallen het gemakkelijkste.
 • Het dieet bevat eiwitten, belangrijke vetten, sporenelementen, vezels en vitaminen
 • Het dieet geeft een verzadigd gevoel en voorkomt trek in tussendoortjes
 • Het dieet is smakelijk en goed vol te houden
 • Het dieet is gezond
 • Je valt er goed van af

Dr. Frank dieet, wat mag je eten?

Bij het Dr. Frank dieet staan veel eiwitten op het menu, maar dat betekent niet dat je alleen maar eiwitten mag eten. Dat zou een te eenzijdig dieet zijn. Bij het Dr. Frank dieet zie je dan ook de volgende dingen op het menu staan:
 • Vlees en vis
 • Eieren en bepaalde kaassoorten
 • Groentes
 • Sojabrood
 • Overige

Wat mag je niet eten?

Je vermijdt overmatig gebruik van koolhydraten. Je beperkt gebruik van koolhydraten tot 20 tot 30 gram per dag.
Fruit wordt afgeraden tijdens het dieet. Fruit bevat veel koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers.
Brood, pasta, rijst en aardappels wordt alleen in beperkte mate gegeten omdat deze voedingsmiddelen veel koolhydraten bevatten.

Tussendoortjes en lekkere hapjes

Met het Dr. Frank dieet mag je lekkere tussendoortjes eten. Tussendoortjes bevatten veel eiwitten, bijvoorbeeld:
 • Vlees of vis zonder paneermeel
 • Kaas
 • Groenten
 • Worstsoorten in combinatie met augurk
 • Roomkaas met komkommer of augurk
 • Overige

Hoeveel val je af?

Met het Dr. Frank dieet val je gemiddeld een kilo per week af, maar vaak vallen mensen meer af. Mensen met diabetes type II hebben vaak ook baat bij dit dieet. Insuline spuiten kan soms zelfs geheel gestopt worden. Uiteraard volgt u bij Diabetes II het dieet uitsluitend in overleg met uw arts.

Dr. Frank dieet, en niet afvallen

Als u met het Dr. Frank dieet niet afvalt, moet u eerst kijken of u het dieet wel echt goed opvolgt en niet per ongeluk te veel eet van de aangeraden hoeveelheden.
 • Als u zich goed aan het dieet houdt en na twee weken nog niets bent afgevallen, kijk dan nog eens kritisch naar uw bewegingspatroon. Als u weinig beweegt, kan het zijn dat u daardoor te weinig verbrand. Probeer ongeveer een half uurtje per dag te bewegen in de vorm van een stevige wandeling, een stukje lekker doortrappen op de fiets, of zwemmen, tennis, Wii sport, overige.
 • Geef het dieet een beetje tijd. Verwacht niet na een paar dagen al resultaat. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom u niet direct afvalt. Als u veel zout eet, wat met het Dr. Frank mogelijk is omdat u vaak hartig zult eten, kunt u wat extra vocht vasthouden. Dit is uiteraard geen vet, maar het weegt wel mee in uw gewicht. Strooi in dat geval niet te veel zout over uw eten en kies soorten beleg die niet zo erg zout zijn, zoals rosbief of andere pure vleessoorten. Varieer ook eens met kruiden in plaats van (te veel) zout over uw eieren of vlees. Kijk of het afvallen met deze tips beter gaat.
Valt u nog steeds niet af ga dan eens langs de huisarts voor advies.

Is het hetzelfde als het Atkins dieet?

Nee, er zijn belangrijke verschillen met het Atkins dieet, hoewel er ook overeenkomsten zijn. Een eiwitrijk dieet is niet nieuw, want in 1864 schreef William Banting al een bestseller waarin het al aan de orde komt, maar het Dr. Frank dieet is zo goed omdat het echt rekening houdt met je gezondheid, niet alleen met afvallen. Banting was een zware man die van zijn KNO arts een eiwitrijk dieet voorgeschreven kreeg, waarbij hij mocht eten wat hij wilde qua calorieën, maar hij mocht maar heel weinig koolhydraten gebruiken. Hij at dus eigenlijk gewoon meer eiwitten en als hij tussendoor wilde eten, koos hij voor eiwitten in plaats van voor koolhydraten. Zonder een streng dieet viel hij in de loop der tijd steeds meer af, totdat hij een normaal gezond gewicht had. Omdat hij een succesvol boek over zijn ervaringen schreef, ‘Letter On Corpulence,’ werd zijn dieet lange tijd het Banting dieet genoemd. Dr. Atkins was zelf ook een forse man die het Banting dieet nieuw leven in blies. Het Frank dieet is beter uitgebalanceerd, gezonder en beter vol te houden.

Minder vezels

Bij het dieet van Frank gedurende 3 maanden, kom je niet snel voedingsstoffen of vitamines tekort. Wel eet je minder vezels. Mensen met last van verstopping kunnen dus last krijgen van obstipatie. Overleg met apotheker of drogist voor advies.

Het geheim van afvallen

Afvallen met een eiwitrijk dieet, weinig hongergevoel hebben en hongergevoel onderdrukken met bepaalde voedingstoffen, weinig koolhydraten eten en een gezondere levensstijl durven aangaan… En een glaasje wijn is niet verboden… Afvallen is dus niet zo moeilijk als het lijkt, met het dieet van dr. Frank. Zijn boek is een bestseller en er is 3 miljoen euro vrijgemaakt om het dieet wetenschappelijk te onderzoeken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met SBS6 en Dr FrankAfvallen met SBS6 en Dr FrankVeel Nederlanders leven dagelijks in strijd met hun overtollige kilo's. Het SBS 6 speelt daarop in met het programma De…
Is Dr. Frank de nieuwe Sonja Bakker?Is Dr. Frank de nieuwe Sonja Bakker?Is, of wordt, Dr Frank de nieuwe Sonja Bakker? Sonja Bakker was nog maar nauwelijks uit beeld of Dr. Frank stond op. Na…
Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?Het Dukan of Protal dieet is een populair dieet, bedacht en in elkaar gezet door de Franse dokter Pierre Dukan. Het diee…
De beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rijDe beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rijAls je bezig bent met afvallen, zul je hun namen regelmatig tegenkomen. Allemaal hebben ze dé ideale dieetmethode in han…

Afvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep BAfvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep BAfvallen met behulp van het bloedgroep dieet wanneer je bloedgroep B hebt gaat het best door producten die een vertragen…
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Bronnen en referenties
 • Gezond slank met Dr. Frank
 • Mentaal dieetplan
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.