Minipil bij borstvoeding, overgang, overgewicht en trombose

De inname van de pil zorgt ervoor dat hormonen op een hoog niveau aanwezig zijn, waardoor zwangerschap wordt vermeden. Toch kan de vrouw door een verhoogd oestrogeengehalte last krijgen van aan het hormoon gerelateerde klachten. Overgewicht en trombose worden in de kaart gespeeld door de inname van de normale anticonceptie pil. Wat houdt de minipil in, welk hormoon bevat het en waarvoor wordt het zoal toegepast?

Minipil


Wat zit er in de minipil?

De gewone pil bevat een verhoogde combinatie van oestrogeen tezamen met progesteron (desogestrel). Oestrogeen zorgt ervoor dat de vrouwelijke kenmerken goed in stand worden gehouden. Denk aan de vrouwelijke vormen, maar ook goede doorbloeding en instandhouding van het baarmoederslijmvlies. Progesteron zorgt er aanvullend voor dat de conditie van de baarmoeder optimaal is voor innesteling. Door een verhoogd progesterongehalte wordt de eisprong tegengewerkt, waarnaast de baarmoederhalsslijmprop zaadcellen aanvullend tegenhoudt. Ook het baarmoederslijmvlies zal minder geschikt zijn voor innesteling. Oftewel er wordt een mate van bescherming tegen bevruchting aangebracht. De pil reguleert dus de vruchtbaarheid en mate van menstruatie. De stopweek geeft het lichaam de gelegenheid om door een lager progesteron- en oestrogeengehalte de uitstoot op te starten, waarbij de baarmoederwandspieren aanspannen. Soms kan een hoog oestrogeengehalte negatieve gevolgen voor het lichaam hebben, waardoor de vrouw ongewenste klachten heeft.

Het krijgen van brede heupen

Zodra de lichamelijke vormen van het opgroeiende kind veranderen, zal vanaf circa dertien tot vijftien jaar de menstruatie beginnen. Het houdt in dat de bloeding iedere maand terugkomt en vormt het signaal dat men vruchtbaar is. Om de bloeding goed te begeleiden start men vaak met een anticonceptiepil, zodat het regelmaat heeft en zwangerschap tot op zekere hoogte wordt vermeden. Doordat de vrouw relatief hoge concentraties oestrogeen binnenkrijgt, is het lichaam meer vatbaar om vetten vast te houden. Het is in sommige gevallen aanleiding voor extra opslag van energie in de buik, op de heupen en dijen. Dit vormt dan ook een reden om van pil te wijzigen, zodat het oestrogeengehalte kan dalen. Op basis daarvan kan de vrouw namelijk beter afvallen.

Trombose

Door toedoen van oestrogeen houdt het lichaam extra vetten vast, waardoor de vrouw overgewicht kan hebben. Daarbij loopt men verhoogde kans om bloedpropjes te ontwikkelen oftewel trombose. Mensen met overgevoeligheid voor trombosevorming zoals bij hoge bloeddruk, teveel rode bloedlichaampjes of diepe veneuze trombose is het wijzigen van de pil belangrijk. Door het in mindere mate binnenkrijgen van oestrogeen, zal men minder kans hebben om stolsels te vormen. Ernstige aandoeningen, zoals longembolie, hartinfarct, TIA of beroerte kunnen daarmee worden vermeden.

Moedermelk geven

Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap worden onder invloed van oestrogeen en progesteron in het lichaam de melkklieren geactiveerd. Het houdt in dat de borsten qua formaat toenemen, waarbij in toenemende mate melk wordt aangemaakt. Vanaf het moment dat het kind is geboren kunnen de meeste vrouwen moedermelk geven via borstvoeding. Om die omstandigheid langdurig in stand te kunnen houden, wordt de minipil toegepast. Het progesterongehalte stimuleert beter de melkklieren.

Overgang

Zodra de vrouw in de overgang komt, verandert de hormonale huishouding aanzienlijk. Meest belangrijke is dat oestrogeengehalte daalt, waardoor het baarmoederslijmvlies niet meer wordt gestimuleerd om aanwezig te zijn. Oftewel de menstruatie zal compleet stoppen. Om deze fase vereenvoudigd te laten verlopen, wordt de vrouw geholpen door progesteron in te blijven nemen. Het zorgt ervoor dat vele lichaamsprocessen draaiende blijven, waarbij de overgangsklachten minder ernstig zijn. Door het progesterongehalte op een normaal niveau te houden, hebben hormonale veranderingen minder invloed op botontkalking.

Verschijnselen bij gebruik

Omdat de vrouw geen oestrogeen meer binnenkrijgt, zal de periode meer wispelturig verlopen. Soms kan de pil als vervanger voor progestativa (iets hogere concentraties) worden toegepast om een tijdelijke overgang te stimuleren. Denk aan de behandeling van vleesbomen. De minipil wordt continu ingenomen, waardoor de eisprong ook aanhoudend wordt tegengewerkt. Daarnaast kunnen zaadcellen minder goed binnendringen. De bloeding kan ook buiten de normale periode van toepassing zijn en het kan ook inhouden dat de menstruatie geleidelijk aan geheel uitblijft.

Kans op zwangerschap

De minipil zorgt ervoor dat de eisprong wordt tegengewerkt. Dit is eveneens het geval bij de normale anticonceptiepil. Oftewel de werking zal hetzelfde zijn, waardoor de kans op een onverhoopte zwangerschap even groot is (0,3% van de vrouwen). Door het niet innemen van aanvullend oestrogeen zal het lichaam minder heftig reageren, waardoor uiteenlopende klachten kunnen worden vermeden. Juist daarom is het voor veel vrouwen interessant om de minipil te nemen. Het lichaam regelt zelf de eigen hormoonhuishouding, terwijl bij een hoog progesterongehalte de kans op een zwangerschap minimaal is.

Heeft u door het pilgebruik vreemde klachten of bent u overgevoelig voor oestrogeen, dan is het wijzigen van de pil verstandig. Zeker bij aanleg voor trombose is wijziging noodzakelijk. Door de minipil te nemen heeft u alsnog evenveel bescherming tegen zwangerschap, terwijl u van hormonale klachten af bent. Laat u door de huisarts aanvullend informeren omtrent de voordelen van de minipil.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette® pil is een zogenaamde minipil. Het is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van z…
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen op de markt. De pillen bevatten verschillende werkzame stoffen en zijn an…
Anticonceptiepil: soorten pillen en voor- en nadelenAnticonceptiepil: soorten pillen en voor- en nadelenVeel vrouwen gebruiken de anticonceptiepil om een zwangerschap tegen te gaan, maar ook om puistjes tegen te gaan en erns…

Palliatieve sedatie: verminderen lijden terminale patientPalliatieve sedatie: verminderen lijden terminale patientDe laatste levensfase van de terminale persoon wordt meer dragelijk gemaakt door palliatieve sedatie toe te passen. Dit…
Polsslag (pols) onder de loep – regelmaatPolsslag (pols) onder de loep – regelmaatAan de polsslag zijn tal van aspecten te onderscheiden, zoals frequentie, regelmaat en vaatspanning. Een onregelmatig ha…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-wil-minipil-gaan-gebruiken
  • http://www.anticonceptie-online.nl/minipil.htm
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/minipil_met_desogestrel.aspx?mId=10698&rId=405
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.