Niet-reanimerenpenning: behandelverbod op reanimeren

Niet-reanimerenpenning: behandelverbod op reanimeren Naar mate we ouder worden, neemt de kans toe dat we fysiek of neurologische schade oplopen. Is de werking van het hart of de longen door omstandigheden stil komen te staan, dan duurt het niet lang voordat organen en de hersenen worden aangetast. Een langdurig tekort aan zuurstofrijk bloed zorgt ervoor dat orgaandelen kunnen afsterven. Indien men wordt gereanimeerd kan het invaliditeit, geestelijke achterstand of leven als een kasplantje inhouden. Wat houdt de niet-reanimerenpenning in en waarom zijn er steeds meer ouderen die het bewust dragen?

Niet-reanimerenpenning


Wat houdt reanimatie in?

Na zwaar lichamelijk letsel of door ouderdom komt het lichaam in een shock toestand terecht, waarna de dood kan intreden. Het is een overgangssituatie, waarbij pijnreceptoren worden uitgeschakeld. Dit wordt veroorzaakt door een hoog serotoninegehalte, zodat de persoon als het ware vredig kan heengaan. Men past reanimatie in deze fase toe. De hartslag of juist de ademhaling is net tot stilstand gekomen en dus zullen hulpdiensten trachten het leven van die persoon te redden. Die omstandigheid kan eveneens tot een bijna-doodervaring leiden, waarbij men als het ware weer terug wordt gehaald. Organen in het lichaam kunnen echter niet lang zonder zuurstofrijk bloed en dus treedt schade snel op. Reanimatie moet dan ook binnen enkele minuten na het voorvallen worden toegepast. Dit geeft eveneens aan dat schade snel optreedt en reanimatie vaak te laat is.

Waarom wil men het niet?

Reanimatie heeft tot doel om de persoon te redden, maar tot hoever moet men hierbij gaan? Indien er schade aan de hersenen is opgetreden, dan zal men geestelijke of neurologische problemen hebben. De persoonlijkheid en het geheugen kunnen zijn aangetast, maar het kan ook andere vergaande schade betreffen. Denk aan invaliditeit of een comateuze situatie. Die omstandigheid is voor velen een onacceptabele situatie en dus kiest men er liever voor om niet gereanimeerd te worden. Dat houdt in dat men willens en wetens bij potentieel fataal letsel geen hulp wenst te verkrijgen.

Risicogroep zeventigplussers

Reanimatie wil niet altijd zeggen dat het zonder consequenties blijft. Naarmate de persoon ouder is, neemt de kans op fysiek of neurologische schade snel toe. Is men ouder dan zeventig dan leidt een geslaagde reanimatie praktisch altijd tot hersenaantasting of orgaanschade. De kans dat men succesvol wordt gereanimeerd is relatief klein en is de kans groot dat men feitelijk komt te overlijden.

Niet-reanimerenpenning

Indien men reanimatie wil geven, dan is de persoon in kwestie buiten bewustzijn. Oftewel men kan niet aangeven wat zijn of haar wens is aangaande hulp. Om die wens wel helder te laten zijn, kan men een badge dragen. Dit is de zogeheten ‘niet-reanimerenpenning’. Het wordt gedragen door mensen die niet in een uitzichtloos bestaan terecht willen komen en menswaardig willen sterven.

Rechtsgeldigheid

Draagt men een ‘niet-reanimerenpenning’, dan mogen hulpdiensten niet tegen de wil in hulp verlenen. De badge geeft aan dat men het verbiedt om de persoon te redden. Wordt tegen die wens in gehandeld, dan is de hulpverlener of hulpdienst er eveneens aansprakelijk voor. Oftewel kosten voor eventuele nazorg van de “beschadigde” persoon zijn voor rekening van die instelling. Uiteraard dient die wederrechtelijkheid dan nog wel via de rechter worden vastgelegd. Professionele hulpdiensten zijn verplicht om de wens van de persoon op te volgen. In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) staat dat voor het in gang zetten van elke geneeskundige behandeling uw toestemming nodig is. (lit.1) Met een badge geeft men concreet aan, dat men in dit geval niet meer verder wil en hulp achterwege moet blijven. Let wel de aansprakelijkheid voor burgers (EHBO’ers) is verder niet van toepassing, omdat men niet professioneel te hulp schiet terwijl hulpdiensten de badge verplicht moeten respecteren.
© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbereidingen voor de dood tijdens het levenVoorbereidingen voor de dood tijdens het levenDe meeste mensen denken er het liefste helemaal niet aan: de dood en dan met name het eigen overlijden. Toch gaan we all…
Glasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnGlasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnDe Glasgow coma schaal is een meetmiddel waarmee men de mate van bewustzijn bij mensen kan meten. Dit is met name belang…
Hersendood, echt doodHersendood, echt doodHersendood treedt op wanneer de hersenen geen functies meer kunnen uitvoeren door onherstelbare schade. Op een EEG is ge…
Goedaardig of benigneGoedaardig of benigneGoedaardig is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om aan te duiden dat een ziekte geen schade aan het lich…

Ben ik te zwaar? Ben ik te dik? En is dit gevaarlijk?Ben ik te zwaar? Ben ik te dik? En is dit gevaarlijk?Een veelgestelde vraag is, ben ik te zwaar of ben ik te dik? Om dat te kunnen weten, moeten we eerst vaststellen wat 'te…
Erasmus MC Rotterdam: adres, contactgegevens, bereikbaarheidErasmus MC Rotterdam: adres, contactgegevens, bereikbaarheidHet Erasmus MC Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van Nederland. Tot de organisatie behoren ook het Erasmus MC-Sophia…
Bronnen en referenties
  • https://www.nvve.nl/waardig-sterven/wilsverklaringen-van-de-nvve/niet-reanimeren-penning
  • http://mwnw.nl/blog/2014/08/11/steeds-meer-nederlanders-weigeren-reanimatie-45355#.U_PbKsWSw-0
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.