Overgewicht - Check je buikomvang met een touwtje

Overgewicht - Check je buikomvang met een touwtje Je kunt heel gemakkelijk controleren of je eigenlijk iets te dik bent, of je ongezond overgewicht hebt. Je hebt er niet meer dan een touwtje voor nodig. Waar voorheen de BMI werd gemeten, de verhouding van je gewicht ten opzichte van je lengte, is het beter je buikomvang ten opzichte van je lengte in de gaten te houden, je waist-to-height ratio. En dat kan simpelweg met een touwtje. Een goede score van je buikomvang ten opzichte van je lengte is veel gezonder dan een bolle buik.
Bron: Diapicard, PixabayBron: Diapicard, Pixabay

Simpelweg met een touwtje meten of je te dik bent


Met een touwtje je buikomvang meten

Of je een gezond gewicht hebt kun je narekenen met een heel simpel hulpmiddel: een touwtje. Je meet met dat touwtje de omtrek van je middel en je eigen lengte. Als je middel de helft of minder is van je lengte dan zit je goed. Dan heb je een gezond gewicht. Als je middel meer is dan de helft van je lengte, dan doe je er goed aan iets aan je gewicht te doen. Is de omtrek van je middel 80 procent van je lengte, dan heb je ernstig overgewicht. Die dikke buik kan je twintig jaar van je leven kosten.

Gezondheidstest

Wie zwaar is en dikke billen heeft, of dikke benen of brede heupen hoeft zich veel minder zorgen te maken. Het is de blubberende buik die het meest slecht voor je gezondheid is. De Cass Business School, onderdeel van de City University in Londen, onderzocht het fenomeen overwicht en ontdekte dat een touwtje genoeg is om een gezondheidstest uit te voeren. Je meet eerst je eigen lengte, vouwt dan het touwtje in twee gelijke helften en past hem om je taille. Als je bijvoorbeeld 1,70 meter lang bent, dan mag je middelomtrek niet meer zijn dan 85 centimeter. Het meetpunt van de buik ligt tussen de onderste rib en het heupbot.

Niet smokkelen

Je mag niet smokkelen door je adem in te houden en je buik in te trekken.

Korter leven

We weten al heel lang dat overgewicht slecht is voor de gezondheid. Het onderzoek van de Londense universiteit koppelt in 2014 keiharde cijfers aan een onderzoek van twintig jaar. Er is een belangrijke les die uit het onderzoek getrokken kan worden: met een dikke buik word je minder oud dan met een platte buik.

Overgewicht en levensverwachting

De cijfers lopen bij een dikkere buik enorm op. Bij een man van dertig jaar waarbij de verhouding van middelomtrek tot lengte 60 procent meet, daalt de levensverwachting met bijna twee jaar. Hij leeft om precies te zijn 1,7 jaar minder lang dan wanneer hij een gezonde buik-lengte verhouding had gehad. Heeft een man een iets dikkere buik dan die van het eerste voorbeeld en is de verhouding buik-lengte 70 procent dan daalt zijn levensverwachting maar liefst met 7,2 jaar. Heeft een man een nog iets bollere buik en is de verhouding van zijn middelomtrek ten opzichte van de lengte 80 procent dan daalt zijn levensverwachting met 20,2 jaar.

Vrouwen en mannen

Voor vrouwen is de impact van de buikomtrek ten opzichte van de levensverwachting iets minder groot dan bij mannen.

BMI: Body Mass Index

De City University London onderzocht sterftecijfers en hield een enquête met vragen over lengte, gewicht, middelomtrek, voeding en beweging. Rokers werden in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. Over het algemeen rekenen we met een BMI, Body Mass Index. Dat is de verhouding tussen lengte en gewicht. Het blijkt dat niet zozeer het gewicht maar de omvang van de buik een rol of het gewicht als gezond of als ongezond gezien kan worden. In feite kan met de uitkomsten van het onderzoek van de City University Londen de standaard van BMI in de prullenbak.

Arnold Schwarzenegger en Danny De Vito

Een mooi voorbeeld om het verschil in BMI en WHtR te illustreren is het duo Schwarzenegger en De Vito. Ze spelen de sterren van de hemel in de film Twins. Schwarzenegger is een grote gespierde man en De Vito is klein en rond. Gemeten met de BMI scoren ze alle twee 34. Dat zou betekenen dat ze 3,6 jaar eerder overlijden dan met een gezond BMI van 25 of minder.

De buik

Worden de buik en de lengte van deze twee mannen gemeten met het touwtje, dan komt Schwarzenegger op een WHtR van 0,48. Een keurig gezond getal. De Vito heeft een WHtR van 0,71. Voor hem ziet het er minder rooskleurig uit. Op basis van zijn buikomvang en lengte verliest hij 5,8 levensjaren.


WHtR: Waist-to-height ratio

Hou dus te taille in de gaten en zorg dat die minder dan de helft blijft van je lengte en je leeft gezonder en langer. Dat is de boodschap van Margareth Ashwell, de onderzoekster van de City University London. Ze noemt haar maat de waist-to-height ratio (WHtR), de taille-tot-hoogteverhouding. De voorspelling van de kans op overlijden is met de WHtR methode accurater dan met de BMI. Ashwell pleit er dan ook voor dat bij volksgezondheidsonderzoek de WHtR verhouding wordt gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is BMI en hoe bereken ik dit?Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zod…
Vinden mannen een vrouw met een smalle taille aantrekkelijk?Vinden mannen een vrouw met een smalle taille aantrekkelijk?Wist u dat door de eeuwen heen mannen een bepaalde verhouding tussen de taille en de heup bij vrouwen buitengewoon aantr…
BMI meting bij getalenteerde jeugd handballersBMI meting bij getalenteerde jeugd handballersIn juli 2009 is er een 0-meting gedaan bij getalenteerde jeugdhandballers van de leeftijd 11 t/m 17 jaar voor lengte en…
Obesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas treedt op wanneer het lichaam meer calorieën verbruikt dan het verbrandt. Het nauwkeurig diagnosticeren van obe…

Belangrijke EHBO-tips bij de meest voorkomende ongevallenBelangrijke EHBO-tips bij de meest voorkomende ongevallenEr zijn veel voorkomende ongevallen waarbij je snel in actie moet komen. Want in afwachting van hulpdiensten als 112, hu…
Verschil tussen grove en fijne motoriekVerschil tussen grove en fijne motoriekDe motoriek ontwikkelt zich al op jonge leeftijd in snel tempo. Hierbij maken we onderscheid tussen de grove en de fijne…
Bronnen en referenties
  • http://www.city.ac.uk geraadpleegd op 7 november 2014
  • Leeuwarder Courant 8 september 2014
  • Afbeelding bron 1: Diapicard, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.