Blij met uw kunstgebit?

Blij met uw kunstgebit? Veel mensen zullen 'nee' antwoorden op die vraag. Zeker als ze nog moeten wennen aan het kunstgebit. Wellicht geldt dat ook voor u. Het wordt al makkelijker als u binnenkort voor de tweede of derde keer een (volledige) gebitsprothese krijgt, want dan weet u wat u te wachten staat en kent u de beloning uit eigen ervaring. Er gaat echter wekenlang pijn lijden en slissen aan vooraf. En de neiging eigenhandig wat bij te vijlen en te schuren aan dat onding om de 'knelpunten' op te heffen, hoewel de tandarts u heeft afgeraden het kunstgebit zelf te 'repareren'. Ach ja, de aloude problemen van het kunstgebit zijn bekend. Variërend van pijn omdat een nieuwe prothese zich moet 'zetten', gedoemd zijn tot het nuttigen van babyvoeding, niet kunnen praten zoals men gewend was en zich schamen bij anderen omdat voor uw gevoel de logopedist al om de hoek staat te kijken. Een tijdje als kluizenaar leven vinden velen de enige optie. Maar troost u. Alles went. Ook een kunstgebit.

Inhoud


Goed onderhoud van uw kunstgebit, maar voordat het zo ver is...

Natuurlijk zult u uw kunstgebit voorbeeldig poetsen en anderszins onderhouden. Dat spreekt vanzelf. Maar zover is het nog lang niet. U moet eerst aan de nieuwe prothese wennen. Dat is sowieso een hele klus. En achteraf misschien zelfs een traumatische periode waar u liever niet meer aan terugdenkt, ondanks het feit dat de tandarts u wellicht overladen heeft met adviezen, onder andere over 'volhouden', 'wilskracht', 'doorzetten'.

Kunstgebit in glas / Bron: Sander 123, Flickr (CC BY-2.0)Kunstgebit in glas / Bron: Sander 123, Flickr (CC BY-2.0)
Wennen
Ja ja, ga er maar aan staan als het kunstgebit in het begin zo'n pijn doet dat u de indruk krijgt dat het gebit van links tot rechts en van onder tot boven verkeerd is ingemeten. Wennen aan die voor het gevoel bolle mond vol kunsttanden zal fysiek en mentaal dan ook het moeilijkst zijn.

Went een kunstgebit nooit?

Als u voor het eerst een volledige gebitsprothese krijgt, zult u met veel ongemakken te kampen krijgen. Voor sommige veteranen wordt het zelfs zo moeilijk dat ze het nieuwe kunstgebit het liefst door het toilet spoelen en de oude, vertrouwde prothese weer in de mond stoppen. Maar zo went u natuurlijk nooit aan die twee gloednieuwe tandenrijen, en vreemden zullen uw prachtige gebit nooit kunnen bewonderen als zijnde uw eigen tanden. En dat laatste gebeurt wel zodra ze het verschil niet meer zien, doordat u eindelijk zover zult zijn dat de prothese volledig 'naturel' aanvoelt en u niet beter weet. Denk dus aan de heerlijke tijd die in het verschiet ligt. Bijkomende en zeker geen geringe voordelen zijn: nooit meer kiespijn en zéér lage of geen tandartsrekeningen.

Zere kaken

Hieronder volgt een greep uit de aloude en onvermijdelijke klachten. Voor uw gemoedsrust – hoop doet leven – is het onderstaande rijtje bewust niet uitputtend.
 • Moeilijk kauwen.
 • Continu het gevoel van een volle mond.
 • Het eten smaakt niet meer, verminderd smaakgevoel.
 • Altijd zere kaken.
 • Praten wat geen praten meer is.
 • Slissen als een slang.
 • Veranderd uiterlijk, waardoor gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Pijn, pijn, pijn... en nog eens pijn.

Bron: Rgerber, PixabayBron: Rgerber, Pixabay

Over volhouden, babyvoeding en gebitsbakjes

Het is belangrijk dat u uw gebit de hele dag in de mond houdt. Maak er een project van. Wanneer u die wilskracht niet kunt opbrengen, is het eind zoek. Probeer er meteen mee te praten en te eten. U bent overigens heus niet voor altijd veroordeeld tot babyvoeding, ook al lijkt het in het begin zo. Maar om er geen ondraaglijke marteling van te maken, moet u eerst zacht en/of gepureerd voedsel nuttigen. Kauwbewegingen maken, daar gaat het om, zodat u snel went aan uw kunstgebit. Na twee of drie dagen – of doe er een week over, het maakt niet uit – gaat u geleidelijk over op wat hardere voeding zonder dat het echt een uitdaging wordt. Voeding waar u dus wat steviger op moet kauwen.

In appel bijten?
Het ideaalbeeld is dat u uiteindelijk een appel uit uw hand kunt eten, hoewel dat bij de meesten nooit zal lukken. Laat het kunstgebit alleen voor de nacht uit en spoel het na elke maaltijd goed af. Bewaar het in een niet-doorzichtig gebitsbakje met lauw water. Gebruik beslist niet het klassieke doorzichtige glas, want de aanblik ervan is in het begin ongetwijfeld confronterend en zelfs ontmoedigend, zeker als u 's nachts wellicht nietsvermoedend en slaperig de badkamer inloopt, uw kaken nog steeds zeer doen en u vervolgens het 'geval' op het schapje boven de wasbak ziet staan, wachtend op de ochtend. Wees rigoureus en verstop het voor de nacht.

Kijk in de spiegel – en schrik niet

Ga voor de spiegel staan. Nadat u van de eerste schrik bekomen bent, en u in staat bent de realiteit onder ogen te zien, merkt u meteen op dat uw mond en wangen er heel anders uitzien dan voorheen. U denkt misschien dat er iets mis is gegaan, en dat de tandarts u een te groot gebit heeft aangemeten. Maar uw mond is nu anatomisch weer op de juiste manier gevuld, althans over een poosje, wanneer het gezwollen tandvlees geslonken is.

Oefenen
Het is nu een kwestie van vaak voor de spiegel staan en gezichten trekken. Lach, kijk chagrijnig, treurig, serieus, opgetogen, blij. Wen aan uw gezicht en uw gezichtsuitdrukkingen. Dat geeft zelfvertrouwen als u zich weer onder de mensen moet begeven, iets wat u zo lang mogelijk wilt uitstellen. Praten gaat eveneens moeizaam. Oefen met uw gebit. Lees hardop een tekst voor, dreun het alfabet op, tel tot twintig. Luister naar uzelf en corrigeer uw articulatie, uitspraak en dat vervelende slissen. Oefen de klinkers en medeklinkers. Uiteindelijk zal uw kunstgebit zwichten voor uw wilskracht en zich voegen naar uw wensen en eisen. Miljoenen mensen zijn u voorgegaan.

Gedeeltelijke gebitsprothese / Bron: Schnäggli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gedeeltelijke gebitsprothese / Bron: Schnäggli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Over geslonken kaken en een kunstgebit dat niet deugt

Hoe moeilijk het in het begin ook is, en hoe vaak u ook denkt dat het gebit niet deugt en verkeerd is 'aangemeten', het zijn allemaal uitvluchten. U zult moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit. En dat gebeurt ook. Als u maar volhoudt. Zorg ervoor dat er niets onder uw kunstgebit komt. Spoel het gebit na elke maaltijd af met lauw water. Borstel het schoon met water en zeep of met tandpasta. Er zijn speciale protheseborsteltjes te koop voor uw kunstgebit.

Niet zelf schuren en vijlen
Veel tandartsen adviseren om de prothese de eerste week in te houden, ook 's nachts, zodat de kaken kunnen wennen aan het nieuwe gebit. Maar voor velen is dat echt een brug te ver. Geef de kaken 's nachts dus rust. Bovendien slaapt u dan beter. Ga na een paar dagen pijn lijden nooit zelf schuren en vijlen aan het kunstgebit om de drukpunten te laten verdwijnen.

Tandvlees
Als het gebit op sommige plaatsen te strak zit, of er ontstaan drukplekken, ga er dan mee naar de tandarts. Het euvel kan opgelost worden met kleine aanpassingen. Dat geldt ook in een latere fase als het gebit misschien wat losser is gaan zitten doordat de kaken en het tandvlees niet meer gezwollen zijn. Regelmatige controle bij de tandarts is nodig, omdat ook door de jaren heen de kaken ongemerkt slinken en het gebit dan eveneens te los gaat zitten.

Nog meer adviezen...

Het zal gegarandeerd een keer gebeuren. Uw kunstgebit, waar u net aan begon te wennen, klettert in de wasbak. Uw onder- of bovengebit valt met andere woorden tijdens het poetsen uit uw hand. Dat gaat misschien een keer goed, maar de volgende keer is het kunstgebit echt stuk. Menige tandtechnicus verdient een extra boterham aan dat soort ongelukken. Voorkom dit door bijvoorbeeld wat water in de wasbak te laten lopen of er een handdoek in te leggen.

Gebitsreiniger
Poets het kunstgebit met water en zeep, of met speciale tandpasta. Let op welke gebitsreiniger (bruistabletten) u gebruikt. Sommige zijn zo agressief dat ze schade aan de kunsttanden veroorzaken. De adviezen daaromtrent lopen uiteen. Veel tandartsen zeggen overigens dat de kaken minder snel slinken als u het gebit 's nachts uit doet.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Blij met uw kunstgebit?

Het internet puilt uit van de adviezen over alles wat met kunstgebitten te maken heeft. Er zijn boeken waarin alle handige tips verzameld zijn. Dus daar zal het niet aan liggen. Weet dat angst voor de tandarts tot het verleden behoort nu u een kunstgebit hebt. Net als kiespijn.

Kostbaar
Voor velen is een prothese een uitkomst, zeker als het eigen gebit zo krakkemikkig is dat repareren steeds moeilijker en kostbaarder wordt terwijl het resultaat er misschien niet naar is. Gelukkig is er dan nog het kunstgebit, waar miljoenen mensen over de hele wereld elke dag opnieuw heel blij mee zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Van eigen tanden naar een kunstgebitJammer genoeg horen we niet allemaal bij de gelukkigen onder ons, die tot op hoge leeftijd hun eigen tanden nog hebben.…
Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebitEen kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…

Loodgieters en de historie van ziektebestrijdingWij nemen ons huidige sanitaire systeem voor lief. In de discussie rond vaccineren, wordt het ontbreken van sanitaire vo…
Hoe werkt een Holteronderzoek voor het hart?Hoe werkt een Holteronderzoek voor het hart?Bij een Holter-ECG wordt het hartritme voor een langere periode gemeten. Dit kan nodig zijn om een hartritmestoornis te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tuppus, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=45
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Oral_hygiene
 • 'The Doctors Book of Home Remedies', Rodale Press Inc.
 • Afbeelding bron 1: Sander 123, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Rgerber, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Schnäggli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Unsplash, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 10-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.