De geneeskracht van suikerbiet

Van suikerbiet weten de meeste mensen alleen dat het een grondstof is voor suiker. Maar de biet heeft medicinale kwaliteiten, in tegenstelling met de suiker die eruit wordt gekristalliseerd. De belangrijkste eigenschap van suikerbiet is dat het de leverwerking stimuleert en ondersteunt. Suikerbiet is een van oorsprong tropische plant die in vele traditionele geneeswijzen werd toegepast. De bladeren en suikerbiet zelf kunnen worden gegeten als groente.
Geschilde en ongeschilde suikerbiet / Bron: Sandstein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Geschilde en ongeschilde suikerbiet / Bron: Sandstein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor suikerbiet is Beta vulgaris. Een alternatieve naam in het Nederlands is beetwortel. Beta vulgaris betekent gewone biet. De suikerbiet is gecultiveerd uit een van oorsprong Nederlandse plant; de beta maritima of zeebiet. Bietjes, zeebiet, snijbiet en suikerbiet behoren allemaal tot dezelfde familie.

Traditioneel, medicinaal gebruik suikerbiet

In de geschiedenis van de kruidengeneeskunde is de suikerbiet lang een medicijn geweest bij tumors en kanker. Hiervoor werd niet de biet gebruikt maar het zaad dat in water werd gekookt zou kankerwerende eigenschappen bevatten, althans, het is op die wijze lang gebruikt. Het werd onder andere bij leukemie gebruikt en kankers van de borst, slokdarm, klieren, hoofd, darmen, been, lip, long-, prostaat-, rectum, milt, maag en baarmoeder. Daarnaast is in Zuid-Afrika een afkooksel van het zaad gebruikt bij aambeien. De bladeren en de wortel werden gebruikt als menstruatiebevorderend middel. Vroeger werd het sap van de wortelknol gebruikt om bloedarmoede, jicht en oorsuizen mee te behandelen. Voor dit laatste doel bracht het sap op de neusvleugels aan. Verder was suikerbietsap in azijn aangeraden bij haaruitval en roos. Nicholas Culpepper beval sap van de suikerbiet aan voor hoofdpijn.

Geschiedenis biet

Niet alleen suikerbieten maar bieten in het algemeen werden gebruikt voor medicinale toepassingen. De antieke Romeinen gebruikten biet als medicijn bij constipatie. Apicius schreef in een kookboek vijf recepten voor een bietensoep met laxerende werking. Daarnaast was het sap van suikerbiet bekend als afrodisiac; een stof die het sexleven verbetert. Hippocrates raadde aan om wonden te verbinden met de bladeren van de biet.

Suikerbiet eten

Rauw is de suikerbiet vrij hard maar je kunt hem raspen en aan een salade toevoegen. Als je suikerbiet kookt wordt het zacht en prima eetbaar. Het smaakt een beetje zoetig. De bladeren zijn eveneens eetbaar en kun je net als spinazie koken. Het sap kun je maken om op te drinken; het smaakt zoetig.

Van de suikerbiet wordt het sap gebruikt en de wortel. In suikerbiet zit voornamelijk sucrose of saccharose. Verder bevat het betaïne, uridine en eiwitten.

Suikerbiet goed voor de lever

Suikerbiet staat onder natuurgeneeskundigen bekend om zijn hepatotrope werking; dat betekent dat het functioneren van de lever wordt ondersteund door suikerbiet. Betaïne in suikerbiet is een aminozuur dat als methyldonor werkt en daardoor de leverontgifting bevordert. De regeneratie van nieuwe levercellen wordt door betaïne in gang gezet. Deze medicinale werking is dvoor fytotherapeuten aanleiding het voor te schrijven bij:
  • Zwakke leverwerking of leverinsufficiëntie,
  • Steatose of leververvetting.

Suikerbiet bij hart- en vaatziekten

Het aminozuur betaïne heeft nog meer positieve, medicinale eigenschappen. Het is een lipotroop, wat wilt zeggen dat het de omzetting en verwerking van vetten bevordert. Triglyceriden worden omgezet in transportvetten. Met andere woorden: triglyceridenniveaus worden verlaagd door de aanwezigheid van betaïne. Te hoge triglyceridengehaltes zijn oorzaak van
Veldje suikerbieten / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Veldje suikerbieten / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
aderverkalking, hartziekten en hartaanval. Om deze redenen wordt suikerbiet aanbevolen ter preventie van:

Uridine is een stof die wordt geïsoleerd uit suikerbiet. In combinatie met omega 3 vetten wordt uridine ingezet om depressies met natuurlijke middelen tegen te gaan.

Vermijd suiker

In geraffineerde suiker zit alleen maar sucrose. De andere belangrijke, medicinale stoffen zijn geheel verwijderd uit suikerbiet teneinde een krachtige zoetstof te produceren. Deze zoetstof is in feite een verslavend vergif. Ons lichaam, wat op zich niet taalt naar suiker, krijgt door de toevoeging van suiker een grote piek in het suikerniveau waardoor er allerlei processen in de hersenen gaan spelen. Onder andere wordt er meer serotonine aangemaakt. Hierdoor voel je je eventjes blij en opgewekt na het eten van suiker maar dit gevoel zwakt snel af waarna het lichaam weer naar een nieuwe suikerinjectie verlangt. Je kunt zelfs depressief worden als je vervolgens geen suiker eet. Het eten van suikerbiet heeft deze nare eigenschap niet. Wie zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid lief heeft, vermijdt het eten van suikerproducten, wat overigens in onze maatschappij makkelijker gezegd is dan gedaan.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Biet, groente en geneeskruidBiet, groente en geneeskruidBieten, rode biet, snijbiet, warmoes! Beta vulgaris heeft, net zoals vele andere groenten al een lange geschiedenis van…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Zoet met suikerZoet met suikerHoning was lang de zoetmaker bij uitstek. Maar na de middeleeuwen leerde Europa de rietsuiker kennen. Suiker veranderde…
Allerlei informatie over suikerAllerlei informatie over suikerSuiker, in de meeste huishoudens wordt het elke dag wel een keer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een schepje door de the…

De geneeskracht van zuurbesDe geneeskracht van zuurbesDe zuurbesstruik komt voor op het gehele Euraziatische continent en Noordwest-Afrika. Tegenwoordig is hij om culinaire r…
De geneeskracht van dragonOorspronkelijk komt dragon uit Mongolië en Siberië. De plant is gecultiveerd en we eten nu het meeste Duitse dragon, bet…
Bronnen en referenties
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/b/beta-vulgaris-altissima=sugar-beet.php
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Beta+vulgaris+altissima
  • Afbeelding bron 1: Sandstein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van suikerbiet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!