De geneeskracht van pastinaakmeel

Pastinaken zijn anno 2015 nog maar net terug in de Nederlandse keuken. Gelijk worden er al nieuwe producten aangeprezen op basis van de pastinaak. Het wordt steeds gewoner om in plaats van groenten ook groentepoeders te eten. Pastinaakpoeder is een groentepoeder dat je zowel om culinaire toepassingen als medicinale eigenschappen kunt gebruiken. Pastinaakmeel smaakt zoet. Het is een ideaal meel om te gebruiken in zoete bakwaren. Vroeger werden er in Europa en de VS bruilofttaarten mee gebakken. Vooral het pastinaaksap smaakt mierzoet en kun je uitstekend aan taart- of cakemeel toevoegen.

Inhoud:


Van vergeten groente tot pastinaakmeel

Pastinaken golden jarenlang als vergeten groente. Anno 2015 is de pastinaak weer terug te vinden in de Nederlandse keuken. Pastinaken werden vroeger in Nederland gegeten in plaats van aardappelen. Pastinaken worden in Nederland van oudsher door de soep gedaan. Daarnaast is de pastinaak een vaak toegevoegd middel aan zoete bakwaren zoals koekjes; gekookte pastinaak smaakt lekker zoet. In de 17e eeuw brachten de Hollanders en andere Europeanen mee naar de V.S. Onder andere bruilofttaarten werden gebakken met pastinaakmeel in het destijds suikerloze Amerika.

Rijzende ster aan het firmament

Pastinaakpoeder of pastinaakmeel is een nieuwkomer in het assortiment aan culinaire attributen. Het is zo nieuw dat het tijdens het schrijven van dit artikel nog niet in de winkels ligt. Maar je kunt het zelf maken. De bereidingswijze is kinderlijk eenvoudig. Als je een slow juicer hebt, kun je hier creatief mee omgaan door de droge pulp verder te drogen en als meel te bewaren. Pastinaaksap smaak heel erg zoet. Het is een dik sap wat je kunt gebruiken om een havermout mee zoet te maken of om door deeg van zoete bakwaren te doen.

Naamgeving pastinaakpoeder

Waarom we Latijnse namen in de wetenschap gebruiken is voor de meeste mensen wel duidelijk. Zo ontstaan er geen misverstanden ten aanzien van over welke plant het gaat. Pastinaak heet Pastinaca sativa in het Latijn. Het is een crèmekleurige wortelgroente die als hij gekookt is zoetig smaakt en qua structuur vergelijkbaar is met wortel. De pastinaak is familie van de wortel en de peterselie. De pastinaak is volop terug te vinden op groente-afdelingen van supermarkten. Dat is een relatief nieuw verschijnsel; voor de tweede millenniumwisseling van onze jaartelling was deze ondergronds groeiende groente alleen in sommige biologische winkels, vroeger reformhuizen genoemd, voorradig.

Zelf pastinaakmeel maken

Pastinaakmeel kun je in alternatieve vorm zelf maken. De benodigdheden daarvoor zijn:
  • Een blender of elektrische koffiemolen,
  • Een slowjuicer
  • Een kilo pastinaken.
Je wast de wortels en snijdt ze in stukken. Je doet ze in de slow juicer. Aan de ene kant verschijnt pastinaaksap, wat je gerust eens kan proberen te drinken als een soort groentemelk. Pastinaaksap heeft een romig karakter en smaakt vrij zoet. Je kan het door een pap doen of je kunt het gebruiken als basis voor een saus bij andere groenten of zelfs bij een dessert. Aan de andere kant van de slowjuicer verschijnt pastinaakpulp, iets wat normaal gesproken wordt weggegooid. Je kunt de verse pulp gebruiken om een salade mee aan te vullen. Toch zal er veel van overblijven. In plaats van dit vezelrijke goedje weg te gooien kun je het een paar dragen drogen op een hete verwarming of een paar uur in een lauwwarme oven. Als het droog is kun je na tot poeder malen in een blender of met een handblender. Je kunt een blender of elektrische koffiemolen gebruiken om de pulp te verpoederen. Als het een kurkdroog poeder is geworden. Laat het voor de zekerheid nog minimaal een dag uitdrogen op een verwarming. Als het goed droog is kun je het in een pot doen en maandenlang bewaren. Een extra huishoud-economische tip om pastinaakpoeder te maken is om dit te doen als de pastinaken in de aanbieding zijn; dan kost het minder geld.

Pastinaakpoeder als zoetmiddel

Pastinaakpoeder is een uitstekend meel. Je kunt het combineren met andere melen zoals tarwemeel of speltmeel. Het geeft het bakwaar een meer zoete smaak maar niet meer calorieën. Daarom is het geschikt als bakwaar voor zoetigheden zoals koekjes, cakes, muffins, brownies en taarten. Met pastinaakpoeder heb je minder of geen suiker nodig. Je zou het verder suikerloos kunnen maken door er geweekte dadels en stevia aan het meel of eventueel de vulling toe te voegen. Als je pastinaakpoeder gebruikt als meel, is er een mindere kans op het krijgen van obesitas aangezien je geen of veel minder suiker gebruikt. Bovendien helpen de vezels in pastinaak om het voedsel beter te verteren. Zoet hoeft niet per se ongezond te zijn!

Pastinaak tegen diabetes mellitus type 2?

Pastinaak bevat inuline. Dat is een zoet smakende stof. Inuline wordt door veel voedingsdeskundigen gezien als een middel tegen suikerziekte of diabetes mellitus type 2. Andere voedingsexperts echter zeggen dat pastinaken te veel suiker bevat voor diabetici. De suiker in pastinaak gaat echter vergezeld van de aanwezigheid van vezels. Daardoor is pastinaak niet dikmakend en verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet zoals suiker dat doet. Pastinaak is aldus een prima suikervervanger en een geneeskrachtige groente voor diabetici. Er zijn daarnaast nog veel meer groenten waar iemand met diabetes type 2 baat bij heeft zoals de onvolprezen medicinale groente asperges. Het is goed om met deze antidiabetesgroenten te variëren. Als je last hebt van diabetes kun je in principe elke dag een andere groente gebruiken die goed is tegen deze ziekte.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebakAfvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebakEen vergadering, een verjaardag of een heerlijk kopje koffie, er is altijd wel een reden om een heerlijk koekje of gebak…
Gezondheid en toepassing pastinaak in de keukenGezondheid en toepassing pastinaak in de keukenPastinaak valt onder de “vergeten groenten” en dat wil eigenlijk zeggen dat het er al heel lang is, maar dat het door de…
Hét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartHét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartEen verjaardag houden is een hoop geregel. Echter vindt u het vaak ook gezellig om bij een ander op de verjaardag te kom…
Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips voor de beste manier om gebak, koek, taart, cake, brood en broodjes te bewaren. Gebak, brood, taart of koekjes, cra…

Proteïnendieet tijdens een kankerbehandelingProteïnendieet tijdens een kankerbehandelingTijdens een alternatieve kankerkuur is het extra belangrijk om veel proteïnen en geen koolhydraten in de vorm van pasta,…
De geneeskracht van palmperzikPalmperziken hebben niet echt een goede naam want ze lijken niet op perziken en smaken niet naar perziken. Het is een en…
Bronnen en referenties
  • http://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/parsni12.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Parsnip
  • Bruilofttaarten pastinaakmeel: http://www.huffingtonpost.com/nina-planck/parsnips-tips-and-recipes_b_4913899.html
  • Foto pastinaken: https://ofbreadandquinces.wordpress.com/author/michaelawah/page/12/

Reageer op het artikel "De geneeskracht van pastinaakmeel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!