Stuifmeelpollen: gezonde en krachtige antioxidanten

Stuifmeelpollen: gezonde en krachtige antioxidanten Stuifmeelpollen worden geproduceerd door honingbijen en zijn voor mensen zeer gezond. De korrels zijn namelijk zeer rijk aan een breed scala aan vitaminen, proteïnen, vetzuren en mineralen. Onder vegetariërs zijn stuifmeelpollen populair als supplement omdat ze een aantal voedingsmiddelen kunnen vervangen die je mist wanneer je geen vlees eet. Stuifmeelpollen zijn ook zeer rijk aan antioxidanten en daarmee een belangrijk wapen in de strijd tegen vrije radicalen. Stuifmeelpollen zijn puur als korrels verkrijgbaar om zo te vermengen in bijvoorbeeld een smoothie, muesli of de thee maar ook in tablet- of capsulevorm.

Gezondheidsvoordelen van stuifmeelpollen


Stuifmeelpollen: een cadeau van de natuur

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
De natuur heeft ons mensen veel te geven maar we moeten natuurlijk wel weten waar we op moeten letten. Stuifmeelpollen zijn wat dat betreft echt cadeautjes van de natuur. Bijen verzamelen dagelijks stuifmeel en pollen die als het ware aan hun pootjes blijven kleven. Op close-up foto's van bijen is vaak goed te zien hoe ze helemaal onder de gele korreltjes zitten. Het gros hiervan blijft echter in een soort korfjes aan hun achterpootjes plakken. Imkers oogsten dit stuifmeel middels het gebruik van pollenvallen, die hen in staat stellen circa 10% van het product op te vangen. Dit is een proces dat de bijen zelf geen overlast bezorgt. De stuifmeelpollen worden vervolgens gedroogd bij een temperatuur van maximaal 40 graden en ondergaan daarna geen bewerking meer. Wat overblijft is dus een heel puur product waar de mens zijn voordeel mee kan doen. Stuifmeelpollen zijn namelijk zeer gezond en kunnen op verschillende manieren worden ingenomen.

Stuifmeelpollen zijn in feite de mannelijke voortplantingscellen van planten. Ze hebben de vorm van minuscule korreltjes en deze zitten in kleine pollenzakjes aan planten. Bijen trekken van bloem naar bloem en wroeten dan wellustig door de pollenzakjes zodat de stuifmeelpollen loskomen. Door de pollen te bevochtigen met nectar vormen zich klompjes stuifmeelpollen. Als de bijen bij de imker door een fijnmazig roostertje heen vliegen verliezen ze een belangrijk deel van dit klompje dat vervolgens wordt opgevangen in een lade. Zo oogst de imker de stuifmeelpollen.

Wat is er zo gezond aan stuifmeelpollen?

De reden dat stuifmeelpollen zo'n gewild product vormen dat imkers al die moeite doen om ze te oogsten is dat stuifmeelpollen voor de mens heel gezond zijn. Ze zijn namelijk zeer rijk aan diverse belangrijke vitaminen, proteïnen, vetzuren, mineralen en koolhydraten. Veel mensen gebruiken stuifmeelpollen voornamelijk om hun uithoudingsvermogen of energieniveau een boost te geven. Het is ook een zeer populair product onder vegetariërs omdat stuifmeelpollen veel van de belangrijke vitaminen, proteïnen en mineralen bevatten die vegetariërs missen wanneer ze geen vlees eten.

Het is juist de combinatie aan voedingsstoffen die je binnenkrijgt wanneer je stuifmeelpollen gebruikt die maakt dat het zo enorm gezond is. Stuifmeelpollen staan bovendien bekend als antioxidanten, wat betekent dat ze de cellen van het lichaam beschermen tegen de invloed van vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld door onder meer luchtverontreiniging, de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen, stress of overmatig zonlicht. Onder invloed van vrije radicalen kunnen op den duur hart- en vaatziekten ontstaan en veroudert de huid sneller. Om de invloed van vrije radicalen te beperken gebruiken veel mensen voedingsmiddelen die juist rijk zijn aan antioxidanten. Vooral superfruits staan hierom bekend; denk bijvoorbeeld aan maqui poeder, zwarte bessen, lycopeen of Indiase kruisbes (amla).

Stuifmeelpollen bij allergie

Stuifmeelpollen worden ook wel ingezet om allergieën te bestrijden. Dit komt doordat de pollen de aanwezigheid van histamine kunnen verminderen en daarmee de heftige reactie van je lichaam in de vorm van niezen, jeuk en tranende ogen. De dosering moet dan voorzichtig worden opgebouwd. Wil je stuifmeelpollen inzetten om allergieën te bestrijden, roep dan de hulp van een expert in want bij onverantwoord gebruik kan het ook een allergische reactie oproepen.

Hoe gebruik je stuifmeelpollen?

Stuifmeelpollen zijn een populair ingrediënt in zelfgemaakte smoothies, muesli's en fruitbowls. Je kunt in dat geval gewoon dagelijks één eetlepel van de pollen toevoegen aan je gerecht. Het is ook mogelijk om een lepel van de pollen zo in te nemen en te laten smelten op je tong. De smaak staat niet bekend als vies maar ook niet als smakelijk, al verschillen smaken natuurlijk. Verwerk je het echter in bijvoorbeeld een smoothie of in een kom yoghurt dan zal de smaak van de stuifmeelpollen niet overheersen. Hetzelfde geldt wanneer je de stuifmeelpollen laat oplossen in de thee.

Ben je niet zo van de zelfgemaakte smoothies en muesli's maar wil je gewoon snel je dagelijkse dosis antioxidanten tot je nemen dan kun je er ook voor kiezen om de stuifmeelpollen in de vorm van een tablet of pil in te nemen. Dit kan simpelweg één maal daags met een glas water.

Verkrijgbaarheid

Stuifmeelpollen zijn zowel puur als in tablet- of capsulevorm zeer breed verkrijgbaar. Voorbeelden van merken die stuifmeelpollen in pure vorm aanbieden zijn Mattisson, Traay, Prosana, Vitiv, en Bountiful. Gebruik je liever stuifmeelpollen in de vorm van een tablet of capsule dan kun je kiezen voor een product van de merken NOW, Proviform, Orthovitaal of Supreme Nutrition. Stuifmeelpollen kun je aantreffen onder verschillende namen zoals bijenpollen, bee pollen of stuifmeelkorrels.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: chiazaadEen populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar v…
Zijn zwarte bonen gezond?Zijn zwarte bonen gezond?Zwarte bonen, of zwarte schildpadbonen worden in Nederland minder vaak gegeten dan witte en bruine bonen. Zwarte bonen h…
Gezichtsmaskers met honingGezichtsmaskers met honingHoning is een heerlijke, natuurlijke lekkernij die overheerlijk is op een boterham, als zoetstof in de thee of in een dr…
De geneeskracht van bijenpollen of stuifmeelkorrelsDe geneeskracht van bijenpollen of stuifmeelkorrelsBijenpollen is een product van de bijen. De bijen verzamelen stuifmeel uit bloemen. Dit stuifmeel vervoeren ze vliegend…

Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortSpelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortSpelt is één van de oudste geteelde granen in de menselijke geschiedenis. Dit oude graan is een ondersoort van tarwe. Ho…
Aardbeien: gezond voor bloeddruk, hart, ogen en cholesterolAardbeien: gezond voor bloeddruk, hart, ogen en cholesterolZijn aardbeien gezond? Jazeker, aardbeien hebben verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Aardbeien zijn rijk aan antioxi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Myriams-Fotos, Pixabay
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/waarom_bijenpollen_goed_voor_ons_zijn
  • https://www.healthline.com/nutrition/bee-pollen#section2
  • https://www.foodmatters.com/article/10-amazing-health-benefits-of-bee-pollen
  • https://www.mindbodygreen.com/0-12765/how-bee-pollen-could-cure-your-allergies.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bee_pollen
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.