Astaxanthine is één van de meest krachtige antioxidanten

Astaxanthine is één van de meest krachtige antioxidanten Astaxanthine is een hele sterke antioxidant. Sterker nog dan de oxidanten die we sowieso altijd nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Astaxanthine is een betacaroteen met een extra grote ontstekingsremmende en een afweerversterkende werking. Astaxanthine wordt gemaakt door sommige planten, bacteriën en schimmels en tevens door algen en plankton met als doel bescherming te geven tegen schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof.

Waarom is gezonde voeding soms niet voldoende?

Onze gezondheid krijgt veel te verduren in de hedendaagse maatschappij. De oorzaak hiervoor kun je vinden in stress, te weinig ontspanning, ongezonde en bewerkte voeding, te weinig vitaminen in onze voeding, luchtverontreiniging e.d. Zelfs, wanneer we denken gezond te eten en drinken mankeert er onbewust nog heel veel aan. O.a. doordat onze voeding steeds minder vitamines en mineralen bevat i.v.m het gebruik van de gifmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, het gebruik van kunstmest waardoor de aarde steeds meer verarmt en de zo gezonde planten dus steeds minder gezonde eigenschappen uit die grond kunnen opslaan. Soms, als je van jezelf wel weet dat je niet zo'n gezond voedingspatroon hebt, kan het dan verstandig zijn om een extra supplement te nemen om op die manier toch nog de broodnodige vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen.

Extra sterk!

Astaxanthine staat bekent als een extra sterke antioxidant. Nog beter werkend dan bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E, betacaroteen, spoorelementen en enkele andere bio-actieve stoffen de ook allemaal onder de antioxidanten vallen. Astaxanthine wordt ook geroemd door bekende (televisie)artsen en natuurgeneeskundigen, maar ook door bijvoorbeeld het Ortho Instituut van Dr. Gert Schuitemaker en de stichting OrthoKennis.

Wat is een antioxidant?

In ons lichaam en ook daarbuiten vinden allerlei ingewikkelde processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Wanneer er voldoende antioxidanten in ons lichaam aanwezig zijn kunnen deze ervoor zorgen dat die schadelijke vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt zodat ze ons niet ziek kunnen maken. Je kunt ze gerust ‘vrije radicalenvangers’ noemen.

Waarom extra nodig?

In de wereld van vandaag waarin we bloot worden gesteld aan luchtvervuiling, pesticiden en grondvervuiling en slechte eetgewoontes wordt de aanvoer van vrije radicalen steeds een groter wordend gevaar voor onze gezondheid. Gelukkig is er hoop in de vorm van aanvullende ‘antioxidanten’. Antioxidanten komen ook van nature in ons lichaam voor maar je begrijpt het wel: door de grote aanvoer van vrije radicalen is dit voor ons lichaam niet meer bij te benen. Dit is dan ook één van de redenen waarom het zo ontzettend belangrijk is om zo gezond en vers mogelijk te eten. Daarnaast kan ook een aanvullend supplement, in dit geval Astaxanthine, van betekenis zijn.

Astaxanthine is een natuurproduct

En… Gelukkig ook nog één van natuurlijke oorsprong! Het is een puur natuur product dat word gewonnen van de alg: ‘Haematococcus Pluvialis’ die word gekweekt in Hawaï en die volgens de vele berichten die er over verschijnen een ‘Super-antioxidant’ is die we eigenlijk allemaal zouden moeten aanschaffen. Althans, volgens de bekende Amerikaanse artsen Dr. Mercola en Dr. Oz, maar ook volgens een artikel dat is te lezen van stichting OrthoKennis waarin word gesteld: ‘Astaxanthine behoord tot de krachtigste antioxidanten en vrije (zuurstof)radicalenvangers die de natuur ons te bieden heeft’. Door zijn speciale chemische structuur heeft Astaxanthine de mogelijkheid om door te dringen in organen die niet of moeilijk te doordringen zijn zoals de hersenen, de ogen, de gewrichten en de huid en komt van nature voor in micro-algen, gist, zalm, forel, garnaal, krill, rivierkreeft, schaaldieren en in de veren van sommige vogels.

Wat doet Astaxanthine voor ons?

 • Beschermt tegen beschadiging van UV straling. (tegen huidkanker)
 • Voorkomt oxidatie van onverzadigde vetzuren. (goed voor hart en vaten)
 • Reguleert het immuunsysteem.
 • Is van belang voor voorplanting en vruchtbaarheid.
 • Helpt rimpels te voorkomen en te verminderen.
 • Vertraagt het verouderingsproces.
 • Helpt sneller te herstellen na inspanning. (sporten)
 • Helpt de huid tegen uitdrogen en leeftijdspots.
 • Helpt het gezichtsvermogen te bevorderen.
 • Verscherpt het gezichtsvermogen.
 • Beschermt de ogen, hersenen en zenuwstelsel tegen oxidatieve stress.
 • Verhoogt het uithoudingsvermogen.
 • Er zijn aanwijzingen dat het helpt de kwaliteit van sperma te bevorderen en de kans op zwangerschap helpt verhogen.
 • Helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
 • Werkt ontstekingsremmend. (reuma, artritis)

Bovendien (ter vergelijking) is Astaxanthine
 • 65x krachtiger dan vitamine C
 • 54x sterker dan Beta Caroteen
 • 14x krachtiger dan vitamine E

Let op bij de aanschaf

 • Natuurlijke Astaxanthine wordt aan algen ontrokken die daar speciaal voor worden gekweekt in een bijzonder schone en gifvrije omgeving in Hawaï. Mocht je tot aankoop besluiten dan is het aanbevolen er goed op te letten dat je niet met synthetisch geproduceerde Astaxanthine te maken heeft omdat deze van aardolie is gemaakt en dus geen deel uitmaakt van de voedselketen. Bovendien is de natuurlijke soort 20x sterker dan de synthetische variant.
 • Het lichaam neemt Astaxanthine het beste op wanneer er iets van vet aan is toegevoegd zoals een natuurlijke olie of vetzuur. Let op het etiket. De aanbevolen hoeveelheid is 4 tot 8 mg p/dag. Zorg ervoor dat 1 capsule minimaal 4mg bevat. Anders moet je zo veel capsules innemen.

kanttekening

Voordat je onmiddellijk naar een winkel snelt, denk eerst na of je echt een aanvulling nodig hebt. Teveel antioxidanten is namelijk ook weer niet goed. Het gaat altijd om balans en de voorkeur is dan ook altijd gezonde en het liefst biologische voeding!

Lees verder

© 2011 - 2023 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Bètacaroteen: nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine ABètacaroteen: nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine ABètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het is een belangrijke antioxidant die goed is voor de weerstan…
Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineUithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineAstaxanthine is een carotenoïde en antioxidant. Het is al langer bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van hart-…
Welke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantWelke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantAntioxidanten zijn de natuurlijke beschermers van het lichaam. Antioxidanten houden je lichaam jong en vitaal en bescher…

Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Het mineraal IJzerHet mineraal IJzerIJzer is belangrijk voor ons lichaam en dan met name voor de rode bloedcellen. Het is nodig als onderdeel voor de aanmaa…
Bronnen en referenties
 • www.orthokennis.nl
 • www.plantina.nl
 • www.products.mercola.com
Reacties

L., 01-06-2018
Als ik iedere dag ongeveer volgens de schijf van vijf eet kan het dan geen kwaad om 4mg astaxanthine te nemen?
Of beter alleen als er een tekort is vastgesteld?
Neemt het de opname van andere vitamines af?
Mag je deze altijd blijven slikken? Reactie infoteur, 03-06-2018
Dát zijn weer vragen, daar durf ik geen antwoord op te geven want ik ben geen arts. Maar, ik wéét uit het verleden dat bijv. Dr.Mercola (VS) er veel op youtube over heeft verteld, dus die filmpjes zou je kunnen zoeken.
En een link: http://www.orthokennis.nl/artikelen/astaxanthine-zeer-krachtige-en-veelzijdige-caroteno%C3%AFde
Hier staat heel veel te lezen

Piet Meeder, 21-11-2012
Kunt u aangeven waar en bij dit krachtige antioxidant te koop is? Reactie infoteur, 21-11-2012
Jazeker, op de volgende link kun je terecht:
http://www.leefbewust.com/webwinkel/alleprodukten/astaxanthine-4mg-60-stuks/
en anders op de site van Plantina: https://www.plantina.nl/webshop/product/43/Astaxanthin-eco

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 02-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.