Platte buik – Tips om het buikvet kwijt te raken
Zonder dat we er erg in hebben kunnen we enkele kilootjes aankomen en een buikje ontwikkelen. Dat merken we pas als de spijkerbroek moeilijk dicht wil en de broekband knelt. Dan is het tijd voor aandacht voor ons eten, voor onze lichaamshouding en voor training, met speciale aandacht voor de buik, met als doel er in het badpakseizoen weer wat platter bij te lopen. Het buikvet dat garant staat voor het geprononceerde buikje kan met wat tips en doorzettingsvermogen weer een platte buik worden. De tips zijn niet alleen goed tegen het bolle buikje maar goed voor de algehele gezondheid.
Tips voor een platte buik
Buikvet
Buikvet is het vet in je buik. Iedereen heeft het, zowel dunne als dikke mensen, alleen heeft de een er meer van dan de ander. Dat is maar op één natuurlijke manier uit het lichaam te verdrijven, en dat is door het te verbranden. Vet in het lichaam is te onderscheiden in onderhuids vet en orgaanvet.
Onderhuids vet
Het onderhuidse vet zit onder de huid, in feite tussen de huid en de spieren. Wie met de vingers zacht in de zij knijpt kan het zo voelen. Te veel van het onderhuids vet samen met een te veel aan orgaanvet maken het buikje dik.
Orgaanvet
De organen zoals het hart, de maag, lever, nieren en longen zijn omringd door een laagje vet. Het is een beschermende, schokdempende laag die tevens een rol speelt in de hormoonhuishouding. Als er teveel orgaanvet is dan wordt de buik naar voren geduwd. Dit buikvet wordt
visceraal vet genoemd. Bij een teveel aan visceraal vet heb je een verhoogde kans op hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en andere kwalen zoals hart- en vaatziekten en kanker. Ook dunne mensen kunnen een teveel aan orgaanvet hebben.
Calorieën
Je komt aan het vet door de opslag van calorieën. Wie meer eet dan hij verbruikt slaat de overtollige calorieën op als vet. Bij de een gaat dat in de borsten of billen zitten en bij de ander in de buik. Waar het meeste vet gaat zitten is deels genetisch bepaald.
Taillemeting
Buikvet heeft effect op de maat van de taille. Voor vrouwen wordt een taille van 80 of minder aanbevolen en voor mannen is het raadzaam onder de 94 cm te blijven.
Cortisol
Of het lichaam vet aanmaakt hangt onder meer af van het hormoon cortisol. Cortisol is het stresshormoon dat wordt aangemaakt als je gespannen bent, te weinig slaapt of ongezond eet. Cortisol is ook het hormoon dat de werking van je lichaam kan veranderen. Het hormoon heeft invloed op de energieopslag rondom je buik en het stimuleert je eetlust. Het vervelende is dat je met een dikkere buik in een vicieuze cirkel terechtkomt doordat die de hormoonhuishouding verder uit balans brengt. Wie zijn buikvet kwijt wil doet er goed aan het cortisolgehalte in het lichaam te verlagen.
Een verstoorde hormoonhuishouding heeft tot gevolg dat:
- Je een grotere eetlust krijgt;
- je meer buikvet krijgt;
- vetcellen minder makkelijk verbranden;
- spiermassa verloren gaat;
- libido verlaagd wordt;
- je botdichtheid vermindert;
- de schildklier problemen kan geven;
- je geheugen minder wordt;
- je een negatieve stemming kunt krijgen.
Hij heeft een buik als een burgemeester. (Spreekwoord)
Hij heeft een dikke buik.
Tips voor een platte buik
Gelukkig is er wat aan het buikvet te doen en het kost niet eens zoveel moeite.
Let op wat je eet
Het buikje kan platter worden door te letten op wat je eet. Eet minder enkelvoudige koolhydraten, drink minder bier en wijn en vooral, eet minder suiker. Belangrijk is om niet veel te eten maar vaker kleine beetjes. Een goed ontbijt is het beste begin van de dag. Wie zijn ontbijt standaard overslaat heeft meer kans op het ontwikkelen van een buikje. Enkelvoudige koolhydraten zitten in koek, wit brood, pasta, witte rijst, aardappelen, frisdrank, koek, snoep en chips.
Eet voldoende eiwitten (ei, vlees, kip, zalm, haring, bonen) en vetten (extra vierge olijfolie en kokosolie) en je bloedsuikerspiegel blijft laag en je verbrandt het buikvet sneller.
Ontspan
Neem de tijd om te ontspannen, want juist ontspanning verlaagt de cortisolwaarde. Probeer ook goede nachtrusten te maken. Slaap helpt bij het verbranden van buikvet.
Kunstmatige zoetstoffen
Vermijd producten met kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, sucralose, glucose-fructosesiroop en acesulfaam-K). Zij kunnen de hormoonhuishouding verstoren.
Let op je houding
Door op je houding te letten kun je al iets aan je silhouet doen. Als je een houding aanneemt waarbij je recht staat (het hoofd recht boven de schouders, de schouders recht boven de heupen, de heupen boven de knieën en die weer recht boven de enkels) en je navel intrekt zie je al dat het buikje minder bol lijkt.
Buikspieroefeningen
Buikspieroefeningen zijn goed om stevige buikspieren te krijgen, maar ze doen niet zoveel tegen het buikvet. Bij welke oefening ook wordt nooit plaatselijk vet verbrandt. Wie ook de spieren van de rug en billen traint ziet al meer effect in de stevigheid van de buik.
Trainen
Trainen hoeft niet veel tijd te kosten en kan toch mooie resultaten opleveren, zeker in combinatie met oefeningen van de spieren van buik, rug en billen en een goede houding. Trainen kan al als je ergens staat te wachten, bij de bushalte of in de rij voor de kassa, bijvoorbeeld. De training bestaat dan uit rechtop staan, diep inademen, diep uitademen en tegelijk de navel naar de ruggengraat trekken. De oefening is dagelijks wel ergens in te passen.
Lichaamsbouw
Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw en niet voor iedereen is een atletisch figuur weggelegd. Zelfs als je traint kan het enige tijd duren eer je resultaat ziet. De combinatie van goede houding, goed eten, ontspanning en regelmatige trainingen laten na verloop tijd resultaat zien en zijn daarbij goed voor de algehele gezondheid.
Ik heb er de buik van vol. (Spreekwoord)
Ik heb er schoon genoeg van.
Lees verder