Meer buikvet verbranden: hoe pak je dit aan?

Meer buikvet verbranden: hoe pak je dit aan? Bent u tevreden over uw gewicht, maar wil u een strakke buik? Dan moet u buikvet verbranden. Niet alleen wordt buikvet beschouwd als een groot gevaar voor de gezondheid, het is esthetisch gezien niet aantrekkelijk om een ruime taillemaat te hebben. Een "normale" taillemaat speelt een grote rol in de aantrekkingskracht tussen toekomstige partners. Een grote taillemaat wordt gezien als een voorspeller voor gezondheidsproblemen.

Let op: overgewicht

Bij vragen of zorgen over uw lichaam of gezondheid of bij vermoedens van overgewicht is uw behandelend arts altijd uw eerste aanspreekpunt. Dit artikel wil informeren maar is geen vervanging voor advies door een medicus.

Stress en buikvet. Geeft ontspannen een strakke buik?

Het schijnt dat stress een veroorzaker van buikvet kan zijn. Door teveel stress wordt er een grotere hoeveelheid cortisol aangemaakt. Dit (noodzakelijke) hormoon zorgt er echter ook voor dat er meer buikvet wordt opgeslagen. Indien u dus veel buikvet heeft en dagelijks onder veel spanning staat kunt u eens proberen de dagelijkse stress in uw leven te verminderen. Stress schijnt helaas tegenwoordig bij het dagelijkse leven te behoren. De wereld kunt u niet veranderen, maar wel de manier waarop u met spanningen omgaat. Probeert u de stress te managen. Denkt u maar eens vaker: "Ach, morgen is er weer een nieuwe dag" en probeer u wat minder aan te trekken wat anderen van u vinden. Probeert u te relativeren en regelmatig te ontspannen. Lichamelijke oefening heeft een tweeledige functie: het verbrandt calorieën en u ontspant erdoor. Dus op twee manieren werkt u dan aan een strakke buik.

Neem voldoende nachtrust en let op uw ademhaling

Indien u erover denkt om vanavond lang te werken: doet u dit niet. Indien uw dag-nacht ritme en bioritme zijn verstoord heeft u de neiging meer te gaan eten. Door de vermoeidheid krijgt u meer behoefte aan suiker en vetten. Minimaal zeven uur per nacht slapen is van belang om onnodige aanmaak van buikvet te voorkomen. Veel mensen die onder spanning staan gaan kort en snel ademhalen. Het is van belang dat u dagelijks een aantal keren bewust pas op de plaats maakt. Let op uw ademhaling. Adem langzaam diep in en uit. Meestal is dit voldoende om weer te ontspannen.

Beweging

U dient regelmatig te bewegen. Verdeelt u uw beweegmomenten over de dag en overdrijf niet. Het beste is het om meerdere spiergroepen te gebruiken. Wandelen is ook een goede optie om in beweging te blijven. Regelmatige, matige oefening houdt u waarschijnlijk ook op de langere termijn vol. Indien u ineens extreem gaat sporten kan dit juist ongezond zijn. Waarschijnlijk trekt uw lichaam zelf aan de bel en protesteert met spierpijn en blessures. Koop ook geen dure outfits. Begin gewoon met meer lopen en fietsen en bedenkt u eens zelf hoe u meer bewegingsmomenten in uw dagelijkse leven kunt introduceren. Wandelen tijdens de lunchpauze op uw werk is al een stap in de goede richting. Indien u eens bij een bekende op bezoek gaat kunt u afspreken iets actiefs te doen in plaats van koffie met gebak tot u te nemen.

Gezond eten: zoek gezonde recepten met weinig calorieën

U dient matig te zijn met suiker. Indien u meer informatie wenst over een gezond voedingspatroon kunt u de site van het Voedingscentrum bezoeken. U dient slechte voedingsgewoonten en voedingsmiddelen langzamerhand te vervangen door gezondere alternatieven. Eet u meer groenten en volle granen. U dient vetten niet helemaal te vermijden. U heeft namelijk iedere dag een bepaalde hoeveelheid "goede" vetten nodig. Goede vetten bevatten veel omega-3. Vet zorgt er ook voor dat u een verzadigd gevoel heeft. Voorbeelden van goede voedingsmiddelen (met mate natuurlijk) zijn: vis (zalm) en noten. Op de site van het Voedingscentrum kunt u meer informatie vinden. Kijkt u onder het kopje: "De schijf van Vijf".

Lees verder

© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf tips om Buikvet te verbrandenVijf tips om Buikvet te verbrandenBuikvet is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Door het doen van buikspieroefeningen kun je buikvet verbranden.…
Buikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenBuikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenThuis vetverbrandende oefeningen doen om buikvet kwijt te raken. Je kunt snel resultaat bereiken door te zorgen voor ext…
Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Veel mensen hebben een buikje en zouden er graag vanaf willen. Het ziet er niet alleen ontsierend uit, maar een overscho…
Effectief buikvet verminderenEffectief buikvet verminderenWil je minder zwembandjes, 'love handels' of hoe je het ook wilt noemen? Het overtollige vet rond je buik, dat wiebelt e…

Sprookjes over gewichtsverliesSprookjes over gewichtsverliesZijn er echt geheime methoden om snel gewicht te verliezen? Wat zijn nu regelrechte fabels die u snel naar sprookjesland…
Makkelijk afvallen: hoe raak je zonder moeite kilo’s kwijt?Makkelijk afvallen? Afvallen is toch helemaal niet gemakkelijk? Klopt, om af te vallen moet je vooral veel doorzettingsv…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine
  • http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/stresscortisol.html
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.