De geneeskracht van kolaboom

De geneeskracht van kolaboom In cola zit onder andere kolanoot. Deze noot heeft een opwekkend effect. In Zuid Amerika, Afrika en Azië wordt op de kolanoot gekauwd omdat het werkt als een afrodisiac en een stimulans voor lichaam en geest. Mensen die veel op kolanoot kauwen krijgen roodverkleurde lippen en tanden. De kolanoot kwam pas eind 19e eeuw in het westen terecht. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Voedingsstoffen kolanoot

De Latijnse naam van kolaboom is cola nitida. Het bekendste fytonutriënt in de kolanoot is caffeïne, dat uiteraard ook in koffie zit. Deze stof zorgt voor het opwekkend effect. Daarnaast zit er theobromine in, wat als vaatverwijdend, hoestdempend en vochtafdrijvend middel werkt. Theobromine zit onder andere ook in cacao. Onlangs hebben wetenschappers aangetoond dat theobromine goed is tegen hoest. Daarnaast ondersteunt theobromine de hartspier. Verder zitten er polyfenolen, tanninen, aminen, fenolzuren, eiwitten, gezonde vetten, de mineralen calcium,
Jonge kolanoot / Bron: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jonge kolanoot / Bron: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
kalium en ijzer en de vitaminen B1, B2, B3 en C in de kolanoot.

Kolanoot is niet goed voor dagelijks gebruik. Er kan gewenning optreden en in landen waar de kolanoot veel gebruikt wordt komen mond- en maagkankers meer voor.

Kolanoot goed voor het zenuwgestel

De kolanoot is een analepticum, wat een medische term is voor stimulator van het centrale zenuwstelsel. Het is een algemeen versterkend middel wat euforische eigenschappen heeft. Daarnaast is het een antidepressivum en afrodisiac. Voorts vermindert het zenuwpijnen. In de kolanoot worden door de polyfenolen het caffeíne trager vrijgesteld voor opname in het bloed. Daardoor blijft de kolanoot langer werken dan caffeïne uit koffie. Om deze medicinale eigenschappen wordt de kolanoot aangewend bij de volgende indicaties:
Kolaboom / Bron: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kolaboom / Bron: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Mentale en fysieke vermoeidheid,
  • Lusteloosheid,
  • Zwakke zenuwen,
  • Negatieve gedachten, lichte depressie,
  • Herstel na een ziekte,
  • Verminderd geestelijk prestatievermogen,
  • Hoofdpijn, migraine, zenuwpijn,
  • Nerveuze diarree wat diarree is met als oorzaak spanningen angst, stress en onrust.

In Mali heet de plant kolo. Daar komt hoogstwaarschijnlijk denaam kola vandaan. In het Nederlands wordt zowel kolanoot als colanoot geschreven. Alhoewel kolanoten van oorsprong veel in cola zaten, is het thans niet in alle merken cola aanwezig.

Overige medicinale werkingen

De werking op het centrale zenuwgestel is de primaire reden om kolanoot als medicinaal kruid voor te schrijven maar er zijn enkele andere redenen. Zo bevordert kolanoot het fysieke prestatievermogen doordat het de hartspier ondersteunt, de hartfrequentie verhoogt en de bloedcirculatie in de kransslagaders verbetert. Daarnaast is het een lipolytisch kruid, wat inhoudt dat het de vetverbranding stimuleert. Om deze medicinale redenen wordt het soms aanbevolen aan sporters die hun fysieke prestaties willen opschroeven. Overige indicaties waartegen deze noot wordt gebruikt zijn:
Jonge aanplant kolaboom / Bron: Satheesan.vn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jonge aanplant kolaboom / Bron: Satheesan.vn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afslanken,
  • Anorexia omdat het eetlustbevorderend en aansterkend werkt,
  • Oedeem omdat het vochtafdrijvend werkt,
  • Adjuvans bij astma omdat het de ademhalingsfrequentie verhoogt en de luchtwegen verwijdt,
  • Hoest doordat er theobromine in zit, wat volgens het London Imperial College de hoestprikkel onderdrukt,
  • Diarree en dysenterie omdat de tanninen zorgen voor een adstringerend effect, wat een medische term is voor een samentrekkend effect.

Consulteer de fytotherapeut

Wie kolanoot als geneesmiddel wil gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Kolanootextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen, uitgezonderd hoest, uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt regelmatig gebruikt in de fytotherapie en homeopathie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kolanoot: wat is dat?De kolanoot: wat is dat?Iedereen denkt bij de naam natuurlijk gelijk aan ? Precies! Aan cola. Dat is helemaal niet vreemd, daar het vroeger veel…
Colanoot of kolanoot: cafeïnepoeder van gemalen notenKolanoot of colanoot is een geneeskrachtige noot uit West-Afrika. De noot wordt vooral gebruikt om het hongergevoel te o…
Kolanoot, een pepmiddelWest Afrika is het vaderland van de Cola-soorten, het geslacht bevat zowat 130 soorten. De zaden zijn weliswaar van voor…
Coca-Cola, een kruidige geschiedenisCoca-Cola, een kruidige geschiedenisOver de drank Coca-Cola is het laatste woord nog niet gezegd. Bij deze wat minder bekende informatie over de geschiedeni…

De geneeskracht van mirreDe geneeskracht van mirreMirre is een plant voor uitwendig gebruik; het is geen eetbare plant. Mirre is onder andere een bestanddeel van tandpast…
De geneeskracht van gugul of Indiase mirreGugul is al 2500 jaar een medicijn in India en wordt ook Indiase mirre genoemd. Tegenwoordig wordt het voornamelijk aang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst, (blz202)
  • http://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/4747/diarree-oorzaken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Theobromine
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4056254
  • Tegen hoest: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15548587
  • Afbeelding bron 1: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Michael Hermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Satheesan.vn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.