De geneeskracht van maitake of eikhaas
Maitake is inheems in het noordwesten van Japan. Inmiddels wordt de plant gekweekt in heel Azië, Europa en Noord-Amerika. Het is een eetbare paddenstoel die maar liefst 60 centimeter breed kan worden; van één exemplaar kan een half dorp mee-eten. In de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt maitake aangewend om het immuunsysteem te verbeteren zodat het lichaam zich adequaat kan weren tegen elke ziekte. De medische wetenschap heeft deze geneestoepassing bevestigd middels onderzoek. Wetenschappers hebben bovendien gevonden dat maitake het bloedsuikermetabolisme ondersteunt waardoor het positief werkt voor iemand met diabetes.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Tekening maitake uit 1797 /
Bron: James Sowerby, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Naamgeving maitake
In het Latijn heet deze plant
Grifola Frondosa. Grifola is een Italiaans woord voor fungus. Deze Italiaanse grifola is zelf weer vernoemd naar de griffioen, een mythisch wezen. Frondosa betekent ´vol van bladeren´. Als je de paddenstoel ziet dan begrijp je waarom hij zo heet; hij zit vol met ´paddenstoelbladeren´. In het
Nederlands worden de namen maitake en eikhaas gebruikt. Het Frans kent de naam: ´poule de bois´ wat boskip betekent. In het Engels is ´hen of the woods´ een bijnaam maar ook: ´dancing mushroom´ en het Duits heeft voor deze paddenstoel de naam: ´Klapperschwamm´.
Inhoudsstoffen maitake
In maitake zitten verschillende polysacchariden, ergosterol, fungisterol, octadecaanzuur, octadecadieenzuur, diverse fosfolipiden, vitamine C, bioflavonoïden en het enzyme prolyl aminopeptidase. Deze paddenstoel bevat niet alleen geneeskracht maar hij heeft ook culinaire kwaliteiten. Je kunt hen bakken, roosteren en koken. Een populair gebruik is het om deze paddenstoel te frituren totdat hij knapperig is. Het moge duidelijk zijn dat deze culinaire verwerkingsmethode ertoe leidt dat de voedingswaarde enorm afneemt. Voor geneeskrachtig gebruik wordt een extract aanbevolen waarin de inhoudsstoffen geconcentreerd aanwezig zijn.
Maitake, goed voor imuunsysteem
Maitake wordt in de
fytotherapie ingezet bij deze indicaties:
- Zwakke weerstand,
- Infecties, verkoudheden, griep, herpes,
- Bij een kankertherapie omdat het mogelijk de bijwerkingen zoals misselijkheid, gebrekkige eetlust, daling witte bloedcellen en haarverlies vermindert. Maitake eten past in een dieet tijdens de chemokuur.
- Baarmoederfribromen,
- HIV en AIDS; het beperkt de HIV-infectie, Chronische vermoeidheidssyndroom,
- Allergieën.
Overige medicinale werkingen
Maitake werkt niet alleen bevorderend op het afweersysteem maar het kent daarnaast een aantal extra geneeskrachtige kenmerken. Hier staan enkele indicaties met de reden waarom maitake kan worden ingezet:
- Hoge bloeddruk, maitake zorgt voor geleidelijke, veilige daling van de bloeddruk,
- Obesitas, het bevordert het afslanken,
- Maitake is een adaptogeen wat wil zeggen dat het aanpassingsvermogen van het menselijk organisme aan ongunstige omstandigheden wordt verbeterd. Je kunt bijvoorbeeld beter tegen temperatuursverschillen.
- Het is een antioxidant en eikhaas zuivert het bloed. Daardoor is het goed tegen vermoeidheid en burnout.
- De antioxidant eigenschappen zijn samen met de leverstimulerende eigenschappen goed tegen hepatitis en andere leveraandoeningen.
Consulteer de fytotherapeut
Wie maitake als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Maitake-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie en homeopathie.
Lees verder