De geneeskracht van Gymnema Sylvestre

De geneeskracht van Gymnema Sylvestre De gymnema komt voor in heel Zuid-Azië. Het is een tropische klimplant met geneeskracht tegen onder andere diabetes. Het gekke aan deze plant is dat als je op de bladeren kauwt, je een tijd lang geen suiker meer proeft, wat je ook eet. Hierdoor heeft het geen zin meer om zoete tussendoortjes te eten; daarom is het een goed middel om af te vallen. Om er een geneesmiddel van te maken worden de bladeren en de twijgjes gebruikt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Gymnema Sylvestre / Bron: J.M.Garg, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gymnema Sylvestre / Bron: J.M.Garg, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Inhoud:


Naamgeving Gymnema

In het Latijn heet deze plant Gymnema Sylvestre. Gymnos betekent in het Latijn ´naakt´ en nema is ´draad´. Daar komt het woord gymnema vandaan. De betekenis ´naakte draad´ komt van de onbehaarde stamper en meeldraden die deze plant heeft. Sylvester betekent ´uit het bos´. In het Nederlands heet de plant gymnema of gurmar. Gurmar betekent in het Hindi ´suikervernietiger´. Als je van deze plant proeft ben je erna twee uur lang niet in staat om suiker te proeven.

Sinds twee millennia een geneeskruid tegen diabetes

In India wordt de gymnema al twee millennia gebruikt om het voorkomen van suiker in de urine mee te behandelen. Het hebben van veel suiker in de urine duidt in de meeste gevallen op suikerziekte of diabetes mellitus. In de fytotherapie wordt dit geneeskruid er regelmatig tegen ingezet.

Werkzame stoffen gymnema

In gymnema zitten diverse krachtige saponinen. Daarnaast bevat het gurmarine, een polypeptide wat uit 35 verschillende aminozuren bestaat. Voorts bevat deze tropische klimplant stigmasterol, resinen, quercetine en de aminozuurderivaten: choline, betaïne en trimethylamine.

Gymnema tegen alle soorten diabetes

Gymnema verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het beschermt de alvleesklier. Gymnemazuren en andere saponinen stimuleren de secretie van insuline door de pancreas of alvleesklier. Verder draagt gymnema bij aan het herstel van de pancreas. Gymnema verhoogt de opnamecapaciteit van de enzymen die glucose verwerken waardoor de insulineresistentie wordt verminderd. Bovendien vermindert gymnema het bloedsuikerverhogend effect van sommige hormonen zoals adrenaline. Deze geneeskrachtige eigenschappen maken gymnema een geneesmiddel tegen:
Gymnema Sylvestre / Bron: Adityamadhav83, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gymnema Sylvestre / Bron: Adityamadhav83, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Metaboolsyndroom,
 • Insulineresistentie,
 • Prediabetes,
 • Verstoorde glucosetolerantie,
 • Diabetes type 2, zowel voorkomend als genezend,
 • Ouderdomsdiabetes.
 • Diabetes type 1.

Minder insuline nodig

De diabetespatiënt zou veel minder insuline nodig hebben als hij dit natuurgeneesmiddel gebruikt. Het moet daarom wel in overleg met artsen gebeuren.

Gymnema tegen obesitas

Omdat je suiker niet proeft heeft het geen zin iets zoets te eten; het smaakt nergens meer naar. Gurmarine is de stof die ervoor zorgt dat smaakpapillen niet geactiveerd worden door suiker. Deze geneeskrachtige werkzaamheden worden door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
 • Obesitas,
 • Verlangen naar zoet, in het Engels bestaat er een woord voor: ´craving´,
 • Ondersteunend voor diabetesdieet,
 • Preventie van cariës.

Overige medicinale werkingen gurmar

Gurmar of gymnema heeft nog enkele geneeskrachtige toepassingen. Zo werkt het triglyceridengehalteverlagend, wat preventief werkt tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is het vochtafdrijvend, urinezuurafdrijvend en urinezuurverlagend. Voorts is het een maagversterkend, spijsverteringsbevorderend, leverstimulerend en bestrijdt het virussen. Het werkt als een tonicum voor algemeen gebruik. Om deze redenen kan gymnema worden ingezet bij de volgende indicaties:
Bloeisel Gymnema Sylvestre / Bron: Vinayaraj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeisel Gymnema Sylvestre / Bron: Vinayaraj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Preventie van hart- en vaatziekten,
 • Adjuvans bij verhoogde bloeddruk,
 • Leveraandoeningen,
 • Constipatie,
 • Virale aandoeningen, Hoest,
 • Malaria.

Consulteer de fytotherapeut

Wie gymnema als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Gymnemaextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van galegaDe geneeskracht van galegaGalega is een plantje met witte of wit-lila bloemen dat één meter tot 1 meter 50 hoog kan worden. De plant groeide van o…
Snoep en snacks: waarom is ongezond eten zo lekker?Snoep en snacks: waarom is ongezond eten zo lekker?Voor velen is het een herkenbaar dagelijks dilemma: die lekkere reep chocola, dat aanlokkelijke gebakje, die verleidelij…
Suikerziekte en kruidenOuderdomdiabetes is in de kruidengeneeskunde altijd een ‘populaire’ ziekte geweest. Ook in onze tijd zijn mensen nog bez…

De geneeskracht van maitake of eikhaasDe geneeskracht van maitake of eikhaasMaitake is inheems in het noordwesten van Japan. Inmiddels wordt de plant gekweekt in heel Azië, Europa en Noord-Amerika…
De geneeskracht van DuivelsklauwDuivelsklauw heeft een geneeskrachtige knol en komt uit de Kalahariwoestuin die ligt in Namibië, Zuid Afrika, Angola, Za…
Bronnen en referenties
Reacties

Loobuyck J., 25-02-2015
Waar kan men deze plant vinden en kopen a.u.b.
Groetjes Reactie infoteur, 04-05-2015
Ik wil om allerlei redenen geen links geven naar een winkel maar er zijn zeer veel mogelijkheden op internet om hieraan te komen. Het is eveneens verkrijgbaar via een fytotherapeut of natuurarts.

Rafael de Rese, 19-02-2014
Ben diabetes type 2 - kan ik dit product ergens aankopen in Nederland of België? Reactie infoteur, 20-02-2014
Via een fytotherapeut, internet of sommige Chinese medicijnwinkels.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.