De geneeskracht van Gymnema Sylvestre
De gymnema komt voor in heel Zuid-Azië. Het is een tropische klimplant met geneeskracht tegen onder andere diabetes. Het gekke aan deze plant is dat als je op de bladeren kauwt, je een tijd lang geen suiker meer proeft, wat je ook eet. Hierdoor heeft het geen zin meer om zoete tussendoortjes te eten; daarom is het een goed middel om af te vallen. Om er een geneesmiddel van te maken worden de bladeren en de twijgjes gebruikt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving Gymnema
In het Latijn heet deze plant
Gymnema Sylvestre. Gymnos betekent in het Latijn ´naakt´ en nema is ´draad´. Daar komt het woord gymnema vandaan. De betekenis ´naakte draad´ komt van de onbehaarde stamper en meeldraden die deze plant heeft. Sylvester betekent ´uit het bos´. In
het Nederlands heet de plant gymnema of gurmar. Gurmar betekent in het Hindi ´suikervernietiger´. Als je van deze plant proeft ben je erna twee uur lang niet in staat om suiker te proeven.
Sinds twee millennia een geneeskruid tegen diabetes
In India wordt de gymnema al twee millennia gebruikt om het voorkomen van suiker in de urine mee te behandelen. Het hebben van veel suiker in de urine duidt in de meeste gevallen op suikerziekte of diabetes mellitus. In de
fytotherapie wordt dit geneeskruid er regelmatig tegen ingezet.
Werkzame stoffen gymnema
In gymnema zitten diverse krachtige saponinen. Daarnaast bevat het gurmarine, een polypeptide wat uit 35 verschillende
aminozuren bestaat. Voorts bevat deze tropische klimplant stigmasterol, resinen,
quercetine en de aminozuurderivaten: choline, betaïne en trimethylamine.
Gymnema tegen alle soorten diabetes
Gymnema verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het beschermt de alvleesklier. Gymnemazuren en andere saponinen stimuleren de secretie van insuline door de pancreas of alvleesklier. Verder draagt gymnema bij aan het herstel van de pancreas. Gymnema verhoogt de opnamecapaciteit van de enzymen die glucose verwerken waardoor de insulineresistentie wordt verminderd. Bovendien vermindert gymnema het bloedsuikerverhogend effect van sommige hormonen zoals adrenaline. Deze geneeskrachtige eigenschappen maken gymnema een geneesmiddel tegen:
- Metaboolsyndroom,
- Insulineresistentie,
- Prediabetes,
- Verstoorde glucosetolerantie,
- Diabetes type 2, zowel voorkomend als genezend,
- Ouderdomsdiabetes.
- Diabetes type 1.
Minder insuline nodig
De diabetespatiënt zou veel minder insuline nodig hebben als hij dit natuurgeneesmiddel gebruikt. Het moet daarom wel in overleg met artsen gebeuren.
Gymnema tegen obesitas
Omdat je suiker niet proeft heeft het geen zin iets zoets te eten; het smaakt nergens meer naar. Gurmarine is de stof die ervoor zorgt dat smaakpapillen niet geactiveerd worden door suiker. Deze geneeskrachtige werkzaamheden worden door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
- Obesitas,
- Verlangen naar zoet, in het Engels bestaat er een woord voor: ´craving´,
- Ondersteunend voor diabetesdieet,
- Preventie van cariës.
Overige medicinale werkingen gurmar
Gurmar of gymnema heeft nog enkele geneeskrachtige toepassingen. Zo werkt het triglyceridengehalteverlagend, wat preventief werkt tegen
hart- en vaatziekten. Daarnaast is het vochtafdrijvend, urinezuurafdrijvend en urinezuurverlagend. Voorts is het een maagversterkend, spijsverteringsbevorderend, leverstimulerend en bestrijdt het virussen. Het werkt als een tonicum voor algemeen gebruik. Om deze redenen kan gymnema worden ingezet bij de volgende indicaties:
- Preventie van hart- en vaatziekten,
- Adjuvans bij verhoogde bloeddruk,
- Leveraandoeningen,
- Constipatie,
- Virale aandoeningen, Hoest,
- Malaria.
Consulteer de fytotherapeut
Wie gymnema als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Gymnemaextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.
Lees verder