De geneeskracht van Banaba

De geneeskracht van Banaba De banababoom geeft een heerlijke thee die bovendien uitgesproken geneeskrachtig werkt tegen diabetes. De Banababoom groeit in India, Zuidoost Azië en de Filipijnen. PGG is de effectiefst werkzame stof in banababladeren. PGG is de afkorting van een stof met zo´n moeilijke naam dat je er bijkans gek van wordt als je het probeert te onthouden. Je kunt het niet uitspreken zonder te hakkelen of in de lach te schieten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Snoepen van de banaba / Bron: J.M.Garg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Snoepen van de banaba / Bron: J.M.Garg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving banaba

In het Latijn heet deze plant Lagerstroemia Speciosa. Lagerstroemia is een naam die botanicus Linneus aan deze plant gaf om zijn vriend, Magnus von Lagerström, mee te eren. Speciosa betekent ´opvallend' of ´prachtig´ en verwijst naar de mooie bloemen van deze plant. In het Nederlands wordt deze plant zowel banaba als lagerstroemia genoemd.

Geschiedenis banaba

Banaba wordt eeuwenlang op de Filipijnen gedronken tegen suikerziekte of diabetes mellitus, overgewicht, nier- en urinewegaandoeningen. Japanse onderzoekers claimden als eerste de insulinewerking van banababladeren wetenschappelijk verklaard te hebben. Men heeft lang gedacht dat corosolzuur de meest effectieve stof in banabablad was maar dat bleek Penta-O-Galloyl-D-Glucapyranose (PGG) te zijn.

Werkzame stoffen banaba

In het banabablad zitten de tanninen: gallotanninen, ellagitanninen, lagerstroemine, flosine A en B, reginine en natuurlijk het vermaarde penta-O-galloyl-D-glucapyranose. Verder bevat het de triterpenen corosolzuur, door sommigen colosolzuur genoemd en maslinezuur. Voorts zit er magnesium, zink en vezels in dit boomblad waar een heerlijke theedrank van kan worden bereid.

Banaba is vochtafdrijvend; daarom is het een natuurlijk medicijn tegen oedemen.

Banaba tegen obesitas

Er wordt gezegd dat banaba een anti-adipogeen is, wat inhoudt dat het de vetweefselaanmaak verlaagt, het gewichtsverlies bevordert en de suikerdrang of dwangmatige suikerconsumptie (Engels: craving) stopt doordat er minder bloedsuikerpieken meetbaar zijn. Daarnaast zou er minder suiker in de darmen worden opgenomen. Deze medicinale effecten van banabo-extract maken het een bruikbaar medicijn in de fytotherapie bij de volgende indicaties:
Banaba] / Bron: Challiyil Eswaramangalath Vipin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Banaba] / Bron: Challiyil Eswaramangalath Vipin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Obesitas,
  • Ondersteuning van laag caloriedieet,
  • Overgewicht bij diabetes,
  • Tomeloze suikerdrang.

Consulteer de fytotherapeut

Wie banaba als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Banaba–extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverliesOvergewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor men…
Lineshaper: maakt het de belofte van afvallen waar?Lineshaper: maakt het de belofte van afvallen waar?Je kunt geen vrouwenblad open slaan of je komt de advertenties van het voedingssupplement Lineshaper tegen. De beloften…
De geneeskracht van galegaDe geneeskracht van galegaGalega is een plantje met witte of wit-lila bloemen dat één meter tot 1 meter 50 hoog kan worden. De plant groeide van o…

De Geneeskracht van JeneverbesDe Geneeskracht van JeneverbesJeneverbes is een medicijn dat reeds in de oudheid werd gebruikt. Het is goed voor de longen, spijsvertering en urineweg…
De Geneeskracht van MateDe Geneeskracht van MateMate of yerba mate is inheems in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. In Zuid-Amerika wordt de boom gekweekt om er…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.