Seks voor een goede nachtrust

Seks voor een goede nachtrust Misschien wil je het liefst een slaappil nemen om wat te doen tegen je slaapprobleem, maar wist je dat passie tussen de lakens ervoor kan zorgen dat je al je zorgen van overdag even vergeet en vervolgens lekker kunt slapen? Er komen hormonen vrij waarbij je lekker kunt ontspannen en die je een blij gevoel geven. Bovendien is het ook nog eens goed voor de relatie. Welke invloed heeft seks precies op je nachtrust?

Geniet in plaats van piekeren

Als je al tegen het slapengaan opziet en van te voren al bang bent voor een slapeloze nacht, kan het een zware opgave zijn als je in bed stapt. Al piekerend zie je elk uur van de nacht voorbij komen en je kunt overdag moeilijk functioneren. Dan heb je al helemaal geen zin meer om seks te hebben met je partner: want je bent moe en wilt graag slapen. Laat de spanning van de dag van je afglijden door met je partner een leuke avond te hebben. Geniet van de passie en daardoor kun je het piekeren even loslaten.

Waar seks goed voor is

Waarom zou je een slaappil nemen als een paar gepassioneerde momenten met je partner net zo goed werken? Het laat de spanning van de drukke dag verdwijnen en het zorgt ervoor dat je lichaam slaapverwekkende hormonen aanmaakt waardoor je lekker kunt ontspannen. Bovendien doet regelmatige seks ook nog eens wonderen voor je relatie.

Het nut van een orgasme

Tijdens een orgasme komt er vijf keer de normale hoeveelheid van het knuffelhormoon oxytocine vrij, waardoor je tot rust komt en in slaap valt. Ook wordt er een stroom van endorfine geproduceerd waarvan je een blij gevoel krijgt. Endorfinen zijn lichaamseigen stoffen die zorgen voor een goed gevoel en zelfs pijn kunnen onderdrukken. Het schijnt dat de vagina alle voedingsstoffen van het zaad zoals zink, calcium en verschillende eiwitten opneemt en afgeeft aan de bloedsomloop. Wil je je orgasme verbeteren, kun je de spieren trainen die je ook gebruikt om je urinestraal te beheersen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Span en ontspan deze spieren en doe dit tien keer. Bouw dit op totdat je het wel honderd keer per dag doet.

Zet de knop om

Na een hectische dag, misschien wel vol met tegenslagen zoals ruzie op het werk, een ziek kind, de auto gaat kapot of de hond heeft de post half opgegeten, kun je misschien alleen nog maar denken aan het neerploffen op de bank met een grote zak chips op schoot. Maar probeer in plaats daarvan eens een avond vol passie te plannen, waardoor de stress verdwijnt en je jezelf een stuk beter zult voelen.

Geen tijd voor seks

Misschien denk je wel - zoals zovelen dat denken - dat je geen tijd hebt voor seks. Je bent de hele dag druk in touw geweest, hebt een lange werkdag achter de rug en hebt het gevoel dat je de hele dag aan het haasten bent geweest. Dan ben je ís avonds erg moe en dat eist de tol van het seksleven. Uit onderzoek is gebleken dat een derde deel van de vrouwen minder dan de gemiddelde hoeveelheid seks van minstens twee keer per week hebben en dat bijna de helft een laag libido heeft.

Hoofdpijn

Het kan zijn dat je wakker ligt door hoofdpijn. Misschien denk je dan niet in eerste instantie aan seks, maar het kan misschien wel helpen om de hoofdpijn te doen verdwijnen. Meestal is hoofdpijn een spanningshoofdpijn vanwege een spierspanning in je hoofd, nek, schouders of rug. De endorfinen die vrijkomen na een vrijpartij werkt als een natuurlijke pijnstiller.

Verstopte neus

Ook een verstopte neus kan de slaap behoorlijk verstoren. Dit geldt voor zowel jezelf als je partner omdat iemand met een dichte neus kan gaan snurken. Maar seks kan zorgen dat er antilichamen vrijkomen in het immuunsysteem van het slijmvlies in je mond, je longen en je maagdarmkanaal, die de doorgang van virussen en bacteriën naar het bloed belemmeren.

Goed voor je relatie

Een goed seksleven brengt je dichter bij je partner. Als je samen gelukkig bent, is dit een reden minder om wakker te liggen. Als je gelukkig in de liefde bent, kun je over het algemeen beter tegen stress en dit komt ook je werk en andere relaties zoals met familieleden ten goede.

Verbeter je seksleven

Om je seksleven te verbeteren kun je met elkaar flirten. Houd het spannend en masseer elkaar bijvoorbeeld eerst een tijdje voordat je seks hebt. Gooi de televisie de slaapkamer uit en speel een spannend rollenspel. Sla het zoenen met elkaar niet over en verpest de spanning niet door over bijvoorbeeld financiële zaken te praten. Vervang je slobberende joggingbroek en een te groot T-shirt door spannend ondergoed of ga bloot in bed liggen.

Praat met elkaar

Zorg dat je goed met elkaar blijft praten, dat is cruciaal voor een goede relatie en dus goede seks. Praten kan overal: tijdens het eten, tijdens het koffie drinken in de avond of tijdens een avondje uit. Als je het extra spannend wilt maken, kun je bijvoorbeeld apart naar een afgesproken plek gaan en doen alsof het jullie eerste afspraakje is. Weet waar de ander van houdt en geniet van elkaars gezelschap. Als je kinderen hebt, zorg dan af en toe voor een avondje oppas en doe wat leuks samen.

Waarom mannen na de seks snel in slaap vallen

Mannen worden vaak sterker beïnvloed door de intense golf van rust en ontspanning die op hun orgasme volgt. Dit heeft als gevolg dat ze na de seks een enorm sterke behoefte krijgen aan slaap. Dit wordt sterker als de man al moe was. De hormonen die tijdens een orgasme vrijkomen, hebben een tijdelijk bedwelmend effect.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…
Afslanken en seksAfslanken en seksHet hebben van seks zou goed zijn om af te slanken door het verbranden van de extra calorieën... Is dat wel zo? Of hangt…
De positieve bijwerkingen van seksDe positieve bijwerkingen van seksBij relatief veel stellen is seks enig moment slechts een onderdeeltje van de relatie ... als het al een onderdeel is. T…
Minder zin in seks? Mogelijke kwaaltjesMinder zin in seks? Mogelijke kwaaltjesEr zijn verschillende redenen waarom we minder zin hebben in seks. Dat kan ook doodgewoon vermoeidheid zijn van het werk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katie Salerno, Pexels
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.