Gevolgen van anorexia

Gevolgen van anorexia Iemand met anorexia kan veel lichamelijke en sociale gevolgen hebben. Anorexia is ontzettend gevaarlijk en kan uiteindelijk zelfs de dood als gevolg hebben. Veel mensen denken dat het bij hen niet zo ver zou komen, maar schijn bedriegt. Anorexia is namelijk de psychische stoornis die het meeste aantal dodelijke gevallen kent. Maar behalve de dood zijn er ook veel andere gevolgen die erg gevaarlijk kunnen zijn.

Anorexia

Anorexia is een slepende eetstoornis, met rampzalige gevolgen. Mensen met anorexia eten zo min mogelijk en braken vaak hun voedsel uit. Alles is gericht op afslanken en dit kan zo ver gaan, dat ondergewicht een gevolg. Maar dat is niet het enige gevolg. Anorexia kent veel grote gevaren.

Lichaamsbeharing

Je kunt last krijgen van haaruitval. Het hoofdhaar kan hierdoor dunner worden en sneller uitvallen. Sommige mensen met anorexia kunnen zelfs kale plekken op hun hoofd krijgen. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat er meer lichaamsbeharing komt op ongewenste plekken. Denk hierbij aan haren op de rug, armen en benen. Iemand met anorexia heeft namelijk vaak erg weinig energie; te weinig om het eigen lichaam warm te houden. Het lichaam kan namelijk met de haren toch voor opwarming zorgen.

Vermoeidheid en eetstoornis

Eten geeft je energie en wie weinig eet zal dan ook een tekort aan energie hebben. Chronische vermoeidheid komt dan ook vaak voor. Sommige mensen drinken daarom ook redelijk veel energiedrankjes.

Gebit slijt

Niet alle mensen met anorexia braken hun eten uit, maar de mensen die dit doen kunnen problemen met hun gebit krijgen. Het gebit kan gaan slijten, waardoor er sneller gaatjes ontstaan. Tanden kunnen zelfs uitvallen of gaan rotten. Ook kun je last krijgen van gevoelige tanden, bijvoorbeeld bij koud drinken.

Menstruatieproblemen

Er kunnen menstruatieproblemen ontstaan. Je wordt dan (bijna) niet meer ongesteld. Dit kan op de lange termijn ook problemen hebben met de vruchtbaarheid. Iemand kan zelfs blijvend onvruchtbaar blijven.

Huidproblemen bij anorexia

Je huid kan uitdrogen, waardoor je veel schilfers krijgt. Ook kun je sneller schaafwonden krijgen.

Maag- en darmklachten

Je kunt last krijgen van je maag en je darmen. Zo kun je last hebben van verstoppingen, een opgeblazen gevoel of diarree. Ook kunnen darmen beschadigd raken door laxeermiddelen.

Botproblemen

Anorexia kan botontkalking als gevolg hebben. Hierdoor kun je last van je gewrichten hebben. Ook kunnen botten sneller breken.

Hart- en vaatproblemen

Hart- en vaatproblemen zijn erg gevaarlijk. Je kunt sneller gaan beven, het eerder koud krijgen en zelfs flauwvallen. Spieren verslappen zich door de slechte toevoer van het bloed. Belangrijk om te onthouden is dat je hart ook een spier is en dat een hartstilstand dus een gevolg kan zijn.

Psychische gevolgen bij anorexia

Iemand met anorexia kan een slechtere stemming krijgen en zelfs depressief worden. Sombere gevoelens zijn er vrijwel dagelijks. Ook kun je sneller geïrriteerd raken en je minder goed concentreren. Sommige mensen kunnen ook angstig zijn.

Sociale gevolgen

Anorexia heeft ook veel sociale gevolgen. Je zondert je vaak af, uit angst dat de ziekte wordt ontdekt. Ook worden er vaak situaties vermeden, zoals situaties waarbij je samen wat gaat eten. Het is ook mogelijk dat er sneller ruzies ontstaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Ondergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht brengt een aantal risico's met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op osteoporose oftewel botontkalking.…

Waarom heb ik dorst?Waarom heb ik dorst?Hebt u vaak dorst en ook wanneer u niet te zout gegeten hebt? Is dat erg voor uw gezondheid, ligt het aan uw nieren (nie…
Wat zijn de voornaamste redenen van overlijden in Nederland?Wat zijn de voornaamste redenen van overlijden in Nederland?Op een bevolkingsgrootte van bijna 17 miljoen inwoners (16.750.000) is het logisch dat er over alle inwoners veel mensen…
Bronnen en referenties
  • http://www.novarum.nl
  • http://www.proud2beme.nl
  • A. van Elburg Jongeren met eetstoornissen (Koninklijke Van Gorcum b.v. 9789023239574)
  • H Bloks Eetstoornissen en overgewicht (Nieuwezijds B.V. 9789057122132)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.