Anorexia overwinnen

Anorexia overwinnen Het overwinnen van anorexia is niet gemakkelijk. Sommige mensen beweren dat je nooit helemaal kunt genezen van anorexia, maar hier zijn anderen het weer mee oneens. Wel is het zo dat het een lange weg is en dat er een flinke strijd moet worden gevoerd. Hoe kun je anorexia overwinnen? Is dit überhaupt mogelijk?

Erken je probleem en vraag hulp

Het lijkt heel gemakkelijk, maar uit de praktijk is gebleken dat maar weinig mensen erkennen dat ze een probleem hebben. Hierdoor blijven ze in een negatieve spiraal en wordt het probleem niet opgelost. Geef dus toe aan mensen wat er aan de hand is en zoek hulp. Ga bijvoorbeeld naar een psycholoog, de huisarts of een maatschappelijk werkster. Durf je dit niet? Vraag dan of iemand uit je omgeving mee wilt gaan. Het vragen van hulp is echt noodzakelijk. Anorexia kun je niet alleen overwinnen. Zorg dus dat je genoeg steun krijgt van mensen in je omgeving.

Therapie voor anorexia

Er zijn verschillende vormen van therapie om van je anorexia af te komen. Je kunt bijvoorbeeld een één op één gesprek hebben met een psycholoog of psychiater. Ook kun je gezinstherapie krijgen, zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Cognitieve gedragstherapie wordt ook steeds vaker toegepast bij mensen met anorexia. Dit is een vorm van therapie, waarbij je leert om negatieve gedachtes om te zetten in positieve gedachtes. Hierbij kun je dus ook leren om je eetpatroon aan te passen en hier positief naar te kijken. Cognitieve gedragstherapie is er vaak in de vorm van groepstherapie.

Opname eetstoornissen

Er kan ook worden gekozen om opgenomen te worden. Dit kan in een speciaal opvangcentrum. Er zijn hier twee varianten voor: eentje waarbij je alleen overdag bent opgenomen en eentje waarbij je dag en nacht in de opvang zit. Een opname gaat vaak gepaard met veel therapie en controles. Je eet gezamenlijk en krijgt daardoor meer grip op een normaal eetgedrag.

Medicatie

Soms krijgt een anorexia-patiënt medicijnen toegewezen. Dit kunnen bijvoorbeeld antidepressiva zijn. Met deze medicatie wordt serotonine aangemaakt. Dit is een stofje waardoor je je beter gaat voelen. Dit kan sommige mensen van hun eetstoornis afhelpen of ervoor zorgen dat ze het weer positiever gaan zien.

Lotgenoten

Voor sommige anorexia-patiënten kan het helpen om met lotgenoten te praten. Ze zien dan in dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn ook vaak mogelijkheden om met mensen te praten die anorexia reeds overwonnen hebben. Dit kan erg motiverend werken.

Zelfhulp voor anorexia-patiënten

Er komen steeds meer zelfhulp websites en boeken. De patiënt krijgt dan tips om anorexia te overwinnen en krijgt doelgerichte opdrachten. Zelfhulp wordt doorgaans niet als een hele goede methode gezien om werkelijk van een eetstoornis af te komen, maar voor sommige mensen kan het zeker een goede stimulans zijn of is het een duw in de goede richting.

Doorzetten

Doorzetten is de weg naar succes. Anorexia is erg hardnekkig en ook als je denkt dat je genezen bent, kun je alsnog een terugval hebben. Juist op deze momenten zul je sterk moeten zijn. Ook moet je hierop voorbereid zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…
Eetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaEetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaAnorexia is niet een typische ziekte onder tieners, veel volwassen en succesvolle vrouwen, vaak dertigers, hebben tegenw…

Kaposi-sarcoom, huidkankerKaposi-sarcoom, huidkankerHuidkanker is een vorm van kanker die steeds vaker voorkomt. In tien jaar tijd is het aantal mensen met huidkanker toege…
Mazelen en zwanger zijnMazelen en zwanger zijnDe combinatie mazelen en zwanger zijn moet u zien te voorkomen. Helaas worden de signalen van een besmetting met mazelen…
Bronnen en referenties
  • http://www.novarum.nl
  • http://www.proud2beme.nl
  • A. van Elburg Jongeren met eetstoornissen (Koninklijke Van Gorcum b.v. 9789023239574)
  • H Bloks Eetstoornissen en overgewicht (Nieuwezijds B.V. 9789057122132)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.