Epilepsie: als je partner epilepsie heeft

Epilepsie: als je partner epilepsie heeft Epilepsie is een aandoening waarbij er kortsluiting in de hersenen ontstaat. Dit uit zich vaak dat iemand op de grond valt en begint te schokken. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, soms is iemand alleen even wat afwezig. Epilepsie kan het dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Als je partner epilepsie heeft, kan het ook grote gevolgen hebben voor jou. Je kunt er alleen goed zijn voor je partner als je ook goed voor jezelf zorgt. In het begin is het erg moeilijk voor jullie beiden, maar jullie moeten samen een manier zien te vinden dat epilepsie niet het leven gaat beheersen.

Algemeen

Epilepsie is een aandoening in de hersenen dat ontstaat doordat er een soort van kortsluiting ontstaat. Dit kan slechts in één hersengebied plaatsvinden, maar ook in de gehele hersenen. Het kenmerkende beeld is dat iemand op de grond valt en hevig begint te schokken. Daarom wordt dit ook wel de vallende ziekte genoemd. Een aanval kan zich ook uiten in een afwezigheid (absence), waarbij het even lijkt alsof iemand aan het dagdromen is. Vaak is epilepsie te behandelen met medicijnen, waardoor aanvallen verminderen of soms helemaal verdwijnen. Epilepsie kan grote gevolgen hebben op het dagelijkse leven.

Gevolgen voor partner

Als je partner bent van iemand met epilepsie, heeft het ook gevolgen voor jou. Je leeft mee met je partner en ondervindt ook praktische gevolgen, want er wordt steun van je verwacht. Wanneer er epilepsie ontstaat tijdens de relatie, zal er opnieuw een balans gezocht moeten worden. Dit kan spanning geven in de relatie. Alle aandacht gaat ineens uit naar je partner. Het is belangrijk om goed met elkaar in gesprek te blijven. In het begin kun je erg schrikken als je partner een aanval krijgt. Je leeft me met alle behandelingen om de epilepsie onder controle te krijgen.

Helpen

Als je partner een aanval heeft gehad, kan het zijn dat je partner moet uitrusten. Het kan ook zijn dat er bijwerkingen zijn van de medicijnen. Er kunnen extra taken bij jou komen te liggen. Zo kan het zijn dat je meer in de huishouding moet doen, meer voor de kinderen moet zorgen of meer moet regelen. Van jou zal je partner als eerste steun verwachten. Het kan lastig zijn om te weten wat je het beste kunt doen. Praat er met elkaar over als het niet duidelijk is. Je wilt je partner graag helpen, maar is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je ook tijd voor jezelf blijft houden waarin je leuke dingen doet.

Maak afspraken

Het kan handig zijn om afspraken met elkaar te maken over wat je extra taken worden. Zo wordt het duidelijk wat jullie van elkaar kunnen verwachten. Je partner vindt het misschien wel helemaal niet fijn dat je zo veel uit handen wilt nemen en wil niet dat alles in het teken van de epilepsie komt te staan. Sommige mensen willen niet betutteld worden als ze ziek zijn en willen zich geen patiënt voelen. Als jij of je partner erg angstig is voor een aanval, bespreek dit met elkaar. Zorg ook dat je weet wat je moet doen als er een aanval is.

Relatieproblemen

Er kunnen relatieproblemen ontstaan omdat de epilepsie tussen jullie in komt te staan. Het kan zijn dat je partner afhankelijk van je is geworden, waardoor de relatie niet meer gelijkwaardig is. Het kan moeite kosten om weer een nieuw evenwicht te vinden. Als je partner voorheen erg zelfstandig is, kan hij/zij door de epilepsie ineens veel meer op je steunen, bijvoorbeeld omdat hij/zij niet meer alleen ergens naar toe durft. Ineens moet je voor elk wissewasje opdraaien en misschien ook wel alle beslissingen maken. Probeer te voorkomen dat jij de hulpverlener wordt en je partner de patiënt. Het kan zijn dat ineens alle aandacht uitgaat naar je partner en dat jij wordt vergeten. De omgeving kan het vanzelfsprekend vinden dat jij voor je partner zorgt, maar misschien vind je dit wel moeilijk.

In control komen

Zorg dat je weet wat epilepsie inhoudt en wat je moet doen als je partner een aanval krijgt. Zo heb je minder angst voor een aanval. Vooral in het begin zul je er veel mee bezig zijn. Probeer de epilepsie niet alles te laten overheersen en kom weer in control. Het is heel begrijpelijk dat dit in het begin moeilijk is en dat het zowel jou als je partner volledig in beslag neemt. Na verloop van tijd zul je zien dat je ermee kunt leven en dat er weer ruimte is voor andere dingen.

Professionele hulp

Als het niet lukt om problemen samen op te lossen, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Je kunt hiervoor contact opnemen met een maatschappelijk werker of met je huisarts. Eventueel kan de huisarts of neuroloog je doorverwijzen naar een epilepsiecentrum, voor de hulp van een psycholoog die gespecialiseerd is in epilepsie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een epilepsie aanval?Wat te doen bij een epilepsie aanval?Epilepsie of ook wel vallende ziektegenoemd, komt in Nederland redelijk vaak voor. Ongeveer 90.000 mensen in Nederland h…
Epilepsie en de invloed op de seksualiteitEpilepsie en de invloed op de seksualiteitEpilepsie zelf is niet vaak een probleem tijdens het vrijen, wel komen seksuele problemen bij mensen met epilepsie iets…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…
Epilepsie, epileptische aanvallenEpilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Epi…

Hoofdpijn als symptoom van meningitisHoofdpijn als symptoom van meningitisIedereen heeft wel eens hoofdpijn en sommige mensen krijgen ook wel eens zomaar zeer zware hoofdpijn. Hierbij hoeven nie…
Oorzaken CVS (M.E.) volgens dr. CouckeOorzaken CVS (M.E.) volgens dr. CouckeMensen met langdurige vermoeidheidsproblemen worden volgens de Belgische arts Dr. Coucke, een specialist op gebied van c…
Bronnen en referenties
  • Zelfzorgboek epilepsie. ISBN 9789086480715
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.