Zwanger en paling

Zwanger en paling De paling behoort tot de vette vissoorten die vanwege de omega 3-vetten, vitamines en mineralen gezond zijn om te eten. Paling wordt, in tegenstelling tot zalm, vrijwel altijd verhit waardoor het in veel gevallen voor zwangere vrouwen een veilige keuze is. In Nederland zijn er echter wel palingen in omloop die zo sterk vervuild zijn, dat deze een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van paling uit vervuilde rivieren.

Paling

Paling is een langwerpige vis die tot wel een meter lang kan worden. De paling leeft het liefst in water met een modderbodem zoals een sloot of een klein beekje. In Nederland komt de paling vooral in rivieren en in het IJsselmeer voor. De paling eet kleine waterdiertjes en wordt vetter en groter naarmate deze meer in het leefgebied aanwezig zijn. In Nederland zijn de omstandigheden voor de paling sinds 1988 verslechterd, waardoor er steeds minder paling voorkomt, die ook minder vet is.

Vervuiling leefgebied

In Nederland zijn er vanaf 1950 steeds grotere concentraties pcb's en dioxines in het water terecht gekomen. Ook vervuiling met medicijnresten zoals antidepressiva en oestrogenen zijn in het water terecht gekomen. Hoewel de vervuiling door een verbod op pcb's in open systemen vanaf de 21ste eeuw sterk is afgenomen, zijn er nog veel plaatsen in Nederland en België waar de vervuilingsgraad veel te hoog is.

Paling gezond?

Vette vis bevat de gezonde omega 3-vetten DHA en EPA. Deze vetten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Daarnaast bevat vette vis veel vitamine A, D en B12. Deze vitamines zijn van groot belang tijdens de zwangerschap. Tenslotte bevat vette vis belangrijke mineralen zoals jodium, selenium en zink. Paling behoort tot de vette vissoorten en bevat dus deze gezonde eigenschappen. In het algemeen geldt dat hoe vetter de vis is, hoe gezonder deze is. De Nederlandse paling is echter minder vet in vergelijking met vroeger. Ook is de vervuilingsgraad van de palingen toegenomen. Men zou dus kunnen stellen dat de paling minder gezond is geworden. Om deze reden is het daarom verstandig om voor gekweekte paling te kiezen. Deze bevatten doorgaans namelijk minder dioxines.

Wilde paling

Wilde paling uit Nederlandse rivieren bevatten vaak zo veel dioxines dat deze afgeraden wordt voor zwangere vrouwen. Een te hoge inname van de giftige dioxines kan schadelijke gevolgen hebben zoals een verminderde vruchtbaarheid, concentratiestoornissen en een verslechterde weerstand. Schadelijke pcb's, oestrogene stoffen en antidepressiva kunnen de hormoonhuishouding ontregelen. Vooral voor een ongeboren baby kunnen deze stoffen gevaarlijk zijn. Er zijn vermoedens dat de ongeboren baby al schade kan ondervinden bij een tien keer lagere concentratie als veilig wordt geacht voor volwassenen. Sommige palingen bevatten zelfs zoveel dioxines dat deze niet aan de Europese veiligheidsnormen voldoen. Paling uit het IJsselmeer bevat minder dioxines en is daardoor een betere keuze.

Voorverpakte paling

Voorverpakte paling uit de koeling kan door zwangere vrouwen beter vermeden worden. Er bestaat een kans dat deze paling een te hoge Listeriabesmetting heeft. Een Listeriabesmetting kan tijdens de zwangerschap leiden tot vroeggeboorten, doodgeboorten en ontsteking van vruchtvliezen of baarmoeder. Omdat palingen in de meeste gevallen warm gerookt worden, zijn de risico's op een Listeriabesmetting minder groot dan bij koud gerookte producten zoals bijvoorbeeld gerookte zalm. Toch bestaat er altijd een kans op nabesmetting waarbij de bacterie op het al reeds gerookte product terecht komt. Omdat Listeria ook bij lage temperaturen kan groeien, kan deze vervolgens in de koeling verder groeien tot schadelijke hoeveelheden. Het is wel veilig als de paling voor het eten verwarmd wordt. Listeria kan namelijk niet tegen verhitting en wordt daardoor onschadelijk gemaakt.

Paling tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan men best paling eten. De gezonde vetten, vitamine en mineralen zijn juist erg gezond voor de baby en de zwangere vrouw. Er moet alleen wel gelet worden op de herkomst en de versheid van de paling. Verse paling afkomstig bijvoorbeeld het IJsselmeer kan prima gegeten worden. Wilde paling uit de rivieren kan men beter vermijden. Als je twijfelt over de versheid, maar de paling wordt van tevoren goed verhit, dan is dit ook veilig.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan…
Is paling gezond?Is paling gezond?De paling is een bekend Nederlands product. Het is een langwerpige vette vis die een aantal goede gezondheidsvoordelen m…
Zwanger en zalmZwanger en zalmZalm is een heel veelzijdige vissoort. Naast bakken, stomen en grillen van een stuk verse zalm, wordt zalm ook vaak koud…
Zwangerschap en voeding: wat (niet) eten en aanvullingenZwangerschap en voeding: wat (niet) eten en aanvullingenGezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl voor iedereen, van jong tot oud en voor man en v…

Doula bij de bevalling: mogelijkheden en kostenDoula bij de bevalling: mogelijkheden en kostenEen doula biedt vanuit een niet-medisch perspectief begeleiding bij een zwangerschap en bevalling. Waar begeleiding door…
Zwanger en patéZwanger en patéPaté is een smeerbaar en smeuïge vleessoort die in Nederland vaak op brood gegeten wordt. In België wordt het gerecht va…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paling
  • http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2010/09/26/zwangere-vrouwen-moeten-geen-wilde-paling-eten
  • http://www.verloskundigenwateringen.nl/wateringen/tips/vis-en-zwangerschap/
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.