Zwanger en roomkaas

Zwanger en roomkaas Tijdens een zwangerschap moeten vrouwen opletten met het eten van sommige kazen. Hoewel vele kazen gewoon veilig gegeten kunnen worden, zijn er ook sommige soorten die gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Het gaat dan voornamelijk over zachte kazen van rauwe melk. Roomkaas is met zijn zachte romige textuur een zachte kaassoort. Maar wat zijn eigenlijk de risico's van roomkaas voor zwangere vrouwen?

Roomkaas

Roomkaas is een heel verse zachte kaas met een milde smaak, niet te verwarren met smeerkaas. Omdat roomkaas niet gerijpt wordt, bevat de kaas van nature nog veel vocht. Dit maakt het een bederfelijke soort kaas, die altijd in de koeling bewaard dient te worden.

Bereiding

Roomkaas wordt bereid door stremsel en zuursel toe te voegen aan melk en room. Door het stremsel en zuursel klonteren de melkeiwitten aan elkaar waardoor de melk dik wordt. De dikke melk wordt de wrongel genoemd. Vervolgens verhit men de wrongel en laat deze uitlekken, waardoor er vocht uit de wrongel loopt. Dit vocht wordt de wei genoemd. Door de wrongel uit te lekken, wordt de wrongel van de wei gescheiden. Van de wrongel, dat voornamelijk uit caseïne-eiwit en vet bestaat, wordt de roomkaas gemaakt. Roomkaas wordt na het uitlekken gemengd met andere ingrediënten. Er worden stabilisatoren toegevoegd om vetuittreding tegen te gaan. Ook wordt er vaak extra zout toegevoegd. Daarnaast kunnen er smaakmakers zoals bieslook, knoflook of zongedroogde tomaten toegevoegd worden. Roomkaas hoeft niet te rijpen en wordt vers gegeten.

Gezondheid

Of roomkaas gezond is hangt vooral af van het vetgehalte. Normale volvette roomkaas heeft een vetgehalte van ten minste dertig procent. Er bestaan ook halfvolle varianten met een vetgehalte rond de achttien procent. De magere of light varianten hebben vaak een vetgehalte van rond de acht procent.

Vet

Roomkaas bevat voornamelijk melkvetten. Melkvetten bestaan voor het grootste deel uit verzadigde vetten welke het LDL cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Een te hoog LDL cholesterolgehalte wordt in verband gebracht met een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Hierdoor geeft men de voorkeur aan halfvolle of magere roomkaas.

Vitamine en mineralen

Roomkaas is rijk aan calcium, vitamine B12 en vitamine D. Voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze voldoende vitamine en mineralen binnenkrijgen. Calcium is nodig voor de opbouw van het skelet en het gebit van de baby. Hoewel er tijdens de zwangerschap geen verhoogde behoefte aan calcium is, is het wel verstandig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1000 milligram binnen te krijgen. In honderd gram roomkaas zit ongeveer 100 milligram calcium. Daarnaast zorgt vitamine D voor een goede opname van calcium. Tijdens de zwangerschap wordt dan ook aanbevolen om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen.

Listeria

Listeria Monocytogenes is een bacterie die voor zwangere vrouwen gevaarlijk is omdat hij via de placenta het ongeboren kind kan infecteren. Een Listeria-infectie tijdens de zwangerschap kan daardoor leiden tot een miskraam. Listeria moet echter wel in voldoende grote hoeveelheden aanwezig zijn om voor een infectie te kunnen zorgen. Listeria is in staat om in zachte kazen die in de koeling bewaard worden te groeien. Zachte kazen zijn in tegenstelling tot harde kazen namelijk een goede voedingsbodem voor Listeria. Daarbij is Listeria in staat om bij lage temperaturen te groeien. De kans op een Listeriabesmetting in roomkaas is afhankelijk van de verhitting die de melk heeft gehad die is gebruikt bij de bereiding van de roomkaas.

Rauwmelkse zachte kazen

Roomkaas is in de meeste gevallen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Toch bestaan er ook varianten gemaakt van rauwe melk. Als de roomkaas is gemaak van rauwe melk wordt dit altijd op de verpakking aangegeven. Het wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap zachte kazen gemaakt van rauwe melk te eten. Rauwe melk kan namelijk de Listeriabacterie bevatten. De Listeriabacterie uit de rauwe melk kan vervolgens in de vers gemaakte roomkaas uitgroeien tot grote hoeveelheden.

Gepasteuriseerde melk

Als de melk van tevoren gepasteuriseerd wordt, zal de Listeriabacterie dit niet overleven. Listeria wordt namelijk gedood bij temperaturen boven de zeventig graden. Toch kan roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk ook besmet zijn met Listeria. Hiervan is sprake als de roomkaas nabesmet wordt. Dit kan gebeuren als de gepasteuriseerde melk of de roomkaas tijdens het productieproces in aanraking komt met materialen die zijn besmet met Listeria. In het verleden is al meerdere malen Listeria aangetroffen in roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Roomkaas tijdens de zwangerschap

Hoewel er in het verleden Listeria is aangetroffen in roomkaas, wordt het gepasteuriseerde product niet afgeraden tijdens de zwangerschap. De kans op een besmetting is erg klein omdat de gepasteuriseerde roomkaas verhit is geweest en de kans op nabesmetting maar klein is. Bovendien zouden in theorie vele producten nabesmet kunnen worden, zoals gekookte vleeswaren of voorverpakte gekookte garnalen. Het is niet mogelijk deze allemaal af te raden, omdat het voedingspatroon van een zwangere vrouw dan te eenzijdig zou worden. Roomkaas gemaakt van rauwe melk wordt wel afgeraden tijdens een zwangerschap.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Zwanger en mascarponeZwanger en mascarponeMascarpone is een heerlijk romige verse kaas die zich leent voor gebruik in romige gerechten als risotto of in desserts.…
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk. Door goede voeding groeit je kindje goed en blijf je zelf ook gezon…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Zwanger en rabarberZwanger en rabarberRabarber is een heerlijke groente die in de zomer vaak gegeten wordt als toetje. Zo'n tien procent van de vrouwen heeft…
Zwanger en boterhamworstZwanger en boterhamworstBepaalde soorten vleeswaren worden tijdens de zwangerschap afgeraden. Boterhamworst bevat geen lever en is niet rauw, en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861, Pixabay
  • http://www.dekooktips.com/warenkennis/zuivel/kaas-v.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Listeria_monocytogenes
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.