Zwanger en paté

Zwanger en paté Paté is een smeerbaar en smeuïge vleessoort die in Nederland vaak op brood gegeten wordt. In België wordt het gerecht vaker gegeten als maaltijd. Paté is voor zwangere vrouwen niet altijd een verstandige keuze. Vanwege het hoge levergehalte en de kans op een te hoge Listeriabesmetting kan paté namelijk gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Het advies geldt daarom om maar maximaal een portie paté per dag te eten en deze bij voorkeur zelf te maken.

Paté

Het vleesproduct paté is ontstaan als een wijze waarop de lever van dieren verwerkt en houdbaar gemaakt kon worden. Paté bestaat dan ook voornamelijk uit lever, die van verschillende soorten dieren afkomstig kan zijn.

Bereiding

Bij de bereiding van paté wordt de lever gemengd met vet of spek en andere ingrediënten, die afhankelijk zijn van de receptuur. Dit mengsel wordt bij een lage temperatuur in de oven gebakken waarbij het vet op de paté gaat drijven. Aan voorverpakte patésoorten worden vaak het conserveermiddel nitriet toegevoegd om de groei van gevaarlijke bacteriën als Clostridium Botulinum te remmen en het product langer houdbaar te maken. Paté wordt vaak vacuüm of gasverpakt.

Variaties

Naast paté op basis van vlees wordt er ook wel paté op basis van vis of groenten gemaakt. Vaak wordt er als bindmiddel ei of bloem toegevoegd, terwijl in paté op basis van vlees de binding komt van de lever die erin verwerkt is. Verder wordt het spek in de vis- of groentevarianten vaak vervangen door room of roomkaas. Paté op basis van vis of groenten bevat dan ook in de meeste gevallen geen lever.

Zwanger en paté

Tijdens de zwangerschap moet je uitkijken met voorverpakte paté. Paté kan om twee redenen gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind, namelijk vanwege de kans op een te hoge Listeriabesmetting en het hoge vitamine A-gehalte in leverpaté. De risico's zijn voornamelijk afhankelijk van de bereiding, de ingrediënten en de manier waarop de paté bewaard is. Over het algemeen geldt dat vers gemaakte paté met geen of een laag levergehalte de meest verstandige keuze is.

Listeria

Voorverpakte paté is vanwege de bereiding en de in verhouding met andere vleessoorten langere houdbaarheid een gevoelig product voor de groei van Listeria. Dit blijkt ook uit microbiologisch onderzoek naar paté. In sommige gevallen bevat paté te veel Listeriabacteriën, waardoor het gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor infecties waardoor zij sneller listeriose kunnen krijgen. Listeriose tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of doodgeboorte. Dit geldt voor paté gemaakt van vlees, maar ook voor paté gemaakt van vis of groenten. Het gevaar geldt niet voor paté die voor gebruik verwarmd is tot minimaal 75 graden. De Listeriabacterie kan namelijk niet tegen verhitten.

Vitamine A

Een tweede reden waarom het eten van paté gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen is het hoge vitamine A-gehalte. Lever bevat van nature een erg hoog gehalte aan vitamine A. Een te hoge inname van vitamine A kan tijdens de zwangerschap voor problemen zorgen. Het hoofdbestanddeel van paté is lever. Paté bevat afhankelijk van het recept zo'n 70 procent lever. Hierdoor is het vitamine A-gehalte in honderd gram paté gemiddeld zo'n 7400 microgram. Dit is meer dan in andere vleesproducten die lever bevatten, zoals leverworst of leverkaas. Naast leverpaté kunnen ook sommige vissoorten een hoog vitamine A-gehalte bevatten, maar dit zijn geen schadelijke hoeveelheden. Groenten bevatten echter geen vitamine A maar betacaroteen, dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Betacaroteen heeft niet hetzelfde schadelijke effect als vitamine A uit vleesproducten, waardoor groentepaté niet voor een overdosis vitamine A tijdens de zwangerschap kan zorgen.

Symptomen

Te veel vitamine A tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Enkele voorbeelden zijn een gespleten gehemelte of hartafwijkingen. Ook de zwangere vrouw zelf kan door een overdosis vitamine A klachten krijgen zoals vermoeidheid, misselijkheid, huidaandoeningen of haaruitval.

Aanbevolen hoeveelheid

De maximale aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor zwangere vrouwen is 3000 microgram per dag. Dit betekent dat een portie paté van ongeveer 20 gram geen kwaad kan. Maar voor zwangere vrouwen is het niet verstandig om grotere hoeveelheden te eten of om meerdere porties van lever bevattende producten op één dag te eten. Daarbij is het wel van belang om de inname van vitamine A niet te veel te beperken. Vitamine A is namelijk van groot belang voor een goede groei van de foetus. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A is daarom tijdens de zwangerschap ook verhoogd van 800 naar 1000 microgram per dag.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Listeria/Listeriose: symptomen, diagnose en behandelingListeria/Listeriose: symptomen, diagnose en behandelingListeriose is een infectieziekte die wordt overgebracht via een bacterie (Listeria monocytogenes) die in de meeste geval…
Zwanger en ossenworstZwanger en ossenworstOssenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook w…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
De Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentDe Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentListeria bacteriën komen gewoon in de omgeving voor. Deze bacterie kan griepachtige verschijnselen veroorzaken bij wie e…

Zwanger en palingZwanger en palingDe paling behoort tot de vette vissoorten die vanwege de omega 3-vetten, vitamines en mineralen gezond zijn om te eten.…
De lengte van je baby op de termijnechoDe lengte van je baby op de termijnechoRond de 10e week van de zwangerschap wordt er een termijnecho gemaakt om de zwangerschapsduur/uitgerekende datum te bepa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EatLiveGrowPaleo.com, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.zwangerschapsverhalen.nl/pate-tijdens-de-zwangerschap
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vleeswaren.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pat%C3%A9
  • http://www.mijnslager.info/vleeswarenenworst/vlw_specialiteiten/vlw_spec_patees.html
  • http://www.babycentre.co.uk/x536435/is-it-safe-to-eat-pate-during-pregnancy
  • https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1989117110010a.pdf
  • http://zwangerschapsrecepten.nl/zwanger-eten/135-waarom-is-vitamine-a-belangrijk-tijdens-de-zwangerschap
  • http://www.verloskundigenamstelveen.nl/zwangerschap/donts
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.