Zwangerschap: week 5 t/m 8

Zwangerschap: week 5 t/m 8 Zwanger: symptomen, buikpijn, echo, moe, buik, bloedverlies, misselijk, foliumzuur. De zwangerschap van week 5 tot en met week 8 besproken. Het hartje begint in deze periode te kloppen. Wat gebeurt er in deze weken, hoe ontwikkelt de baby zich en wat kan er mis gaan?

Week 5: dag 28 tot dag 35

Een belangrijke week voor de zwangere vrouw. In deze week blijft de menstruatie uit. Een zwangerschapstest kan gedaan worden vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie. Soms is er nog te weinig HCG, het zwangerschapshormoon, in het bloed, waardoor de test negatief kan uitvallen. Na drie dagen kan dan opnieuw een test gedaan worden. Sommige vrouwen voelen zich al aardig misselijk.

Het embryo ontwikkelt kiembladen. Hier worden er drie van gevormd. Het binnenste kiemblad zal later de inwendige organen gaan vormen zoals darmen, lever, schildklier. Het middelste kiemblad vormt later onder andere de spieren, het skelet, bloedvaten en nieren. De buitenste kiembladen vormen het haar, de huid en het zenuwstelsel. Tussen het binnenste en het buitenste vlies zit een holte gevuld met vocht en een dooierzak. De dooierzak voorziet het embryo van voeding. Later neemt de placenta deze taak over. De buitenste laag van het embryo bestaat uit vlokken, die later de placenta en de navelstreng gaan vormen.

Het embryo wordt wat ovaler van vorm. De neurale buis wordt gevormd. Dit is een gleuf die precies door het midden van de ovale vorm loopt. In de neurale buis zal het zenuwstelsel zich gaan vormen. Het begin van de ribben en wervels is ook al gemaakt: aan beiden zijden van de gleuf zitten piepkleine uitsteekseltjes.

Week 6: dag 35 tot dag 42

De vrouw weet nu zeker dat ze zwanger is middels een zwangerschapstest. Misselijkheid kan nu dagelijks terugkomen. Meestal zal in de ochtend de misselijkheid het grootst zijn. Ook kan het zijn dat de vrouw wat vaker moet plassen en sneller vermoeid is.

Vanuit de neurale buis wordt het centrale zenuwstelsel aangelegd. De ruggengraat wordt aangelegd. Er vormen zich bobbels op de plaatsen waar later de benen en armen uit zullen groeien. De embryo heeft veel weg van een kikkervisje. in deze week wordt ook begonnen met de aanleg van het hart. Het embryo is nu 1.5 mm groot.

Week 7: dag 42 tot dag 49

Aan het einde van deze week begint het hartje van het embryo te kloppen. De vrouw is dan zes weken zwanger. Wanneer het hartje klopt, kan dit met behulp van een doptone te horen zijn. Soms is het nog wat te vroeg en klinkt het erg zwak. De oogjes van de baby worden gevormd maar staan nog aan de zijkant van het hoofd. In dit stadium lijkt het embryo nog heel erg op iedere ander embryo. Verschil tussen embryo's van een mens, hond of konijn is op dit punt nog gelijk. Het staartje is nog steeds aanwezig maar zal later verdwijnen.

De neurale buis sluit zich en nieren, maag en darmen worden aangelegd. De bobbels groeien iets verder uit tot latere armen en benen. Hoewel het hartje klopt, heeft het nog geen eigen bloedsomloop. Er wordt wel begonnen met de aanmaak van een eigen bloedsomloop. Ook de hersenen ontwikkelen zich.

In de kaak zijn al piepkleine bobbeltjes te vinden waar later de tandjes doorheen zullen komen. Het embryo is nu 4 mm lang.

Week 8: dag 49 tot dag 56

Het embryo krijgt een groeispurt. De stompjes groeien uit tot beentjes en armpjes. Wel kijken ze nog een beetje op eendenpoten met zwemvliezen. De beentjes vormen zich maar het staartje blijft nog even zitten. Wel zal het staartje steeds korter worden en uiteindelijk verdwijnen. De hersenen zijn bijna helemaal aangelegd en hoeven dan alleen maar verdere tot ontwikkeling te komen. Ook het ruggenmerg is nagenoeg aangelegd. De organen zijn gereed maar moeten wel nog de juiste plaats in het lichaam krijgen. Op dit moment liggen ze nog niet op de goede plek. Aan het einden van de 8e week is het embryo ruim 1 centimeter groot.

Wanneer er nu een echo gemaakt wordt, is te zien dat er een hartje klopt en dat de baby al beweegt. De spieren zijn nu ver genoeg ontwikkel om voor voldoende kracht te zorgen die nodig is voor beweging.

Wat kan er mis gaan in de 5e tot en met 8e week zwangerschap?

Wanneer er een aanlegfout wordt gemaakt, kan een miskraam het gevolg zijn. Soms laat het embryo los uit de baarmoeder. Dit kan door een onderliggende ziekte of aandoening komen. Wanneer het hart niet voldoende is ontwikkelt, zal het niet beginnen met kloppen. Het embryo sterft dan af met een miskraam als gevolg.

Wanneer de neurale buis zich niet sluit, ontstaat er een open ruggetje of Spina Bifida. Ook kan het bovenste gedeelte zich niet sluiten waardoor er een open schedel ontstaat. Een embryo met een open schedel is niet levensvatbaar. Door het slikken van foliumzuur wordt de kans op het niet sluiten van de neurale buis verkleind.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Zwangerschap: week 17 t/m 20Zwangerschap: week 17 t/m 20Zwanger: gewicht, buik, baby voelen, moe, buikpijn, echo. Nog een paar weken, dan is de zwangere vrouw op de helft van d…
Cervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorteCervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorteSlappe baarmoederhals: oorzaak van miskraam en vroeggeboorte. Bij sommige zwangere vrouwen is er sprake van een te slapp…
Bronnen en referenties
  • http://www.pregnancyguideonline.com/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.