Hoe kunt u een kalknagel behandelen?

Hoe kunt u een kalknagel behandelen? Wit of geel wordende teennagels duiden in de meeste gevallen op een kalknagel. De oorzaak is gelegen aan een schimmelinfectie, waardoor de nagel verdikt en brokkelig wordt. Het is een veel voorkomend probleem en menig persoon worstelt met de niet uitziende en soms pijnlijke tenen. Goede behandeling is van belang om continue problemen en verslechtering te vermijden. Wat kunt u aan de verslechterende nagels doen en hoe kunt u de kalknagel behandelen?

Kalknagel behandelen


Ons schoeisel en slecht onderhoud brengt de kalknagel

Het hebben van een kalknagel ziet er niet fraai uit, het doet een beetje pijn echter er valt mee te leven. Het is een schimmelinfectie aan één of meer nagels. Het kan voorkomen aan handen echter komt voornamelijk voor bij de voeten. Deze aandoening is ontstaan vanaf het moment dat de mens in de oudheid schoeisel is gaan dragen. Toch weten maar weinig mensen dat kalknagels worden veroorzaakt door schimmels. Van alle mensen in Nederland heeft vermoedelijk 7% een kalknagel, waarbij de kans op de schimmelinfectie toeneemt naarmate de persoon ouder wordt.

Hoe kunt u een kalknagel oplopen?

Heeft u een gezond lichaam en dus een gezonde huid en nagels dan is het micro klimaat gunstig, waardoor schimmels praktisch geen schade kunnen aanbrengen. Wordt de gezondheid minder – wat veelal na het veertigste levensjaar van toepassing is – neemt de kans op schimmels toe. Maken we daarbij iets minder goed schoon en droog dan kunnen de nagels slecht groeien en blijven nagels vochtig. Optimale omstandigheden dus voor de vorming van schimmels. Bezoekt u daarnaast zwembaden, sauna’s en andere plekken waar veel mensen sporten en douchen dan neemt de kans toe op een schimmelinfectie.

Hoe herkent u het?

Indien een nagel wit of juist geel aan het verkleuren is dan is er duidelijk iets mis. Hoogst waarschijnlijk heeft u dan last van een schimmelinfectie. Gaat de infectie eveneens verder in de nagel dan kan de kleur geelbruin worden, waarnaast de nagel dikker wordt en brokkelig is. Gewoonlijk start het bij de grote teen, waarna de infectie overspringt naar andere teennagels. Door de schimmelinfectie kan eveneens het zwemmerseczeem ontstaan, welke zich uit in kleine pijnlijke scheurtjes tussen de tenen.

Schimmels groeien bij gunstige zuurtegraad

Over het algemeen heeft het lichaam een zuurtegraad van 5 tot 6 pH. Indien de gezondheid afneemt kan op verschillende plekken op de huid de pH waarde uit balans raken, waardoor schimmels de overhand kunnen krijgen. We wassen ons veel met zeep, waarbij de zuurtegraad rond een pH waarde van 8 ligt, terwijl pH neutraal een pH waarde van 7 is. Des te zuurder des te minder kans op schimmelvorming. Normaal biedt een gewoon lichaam dus voldoende standaard bescherming door een gunstige zuurtegraad. Door toedoen van zeep en een verlaagde weerstand kan de zuurtegraad uit balans raken, waardoor schimmels de overhand nemen, met alle gevolgen van dien.

Wat schrijven artsen voor kalknagel behandelen?

Een vergevorderde schimmelinfectie resulterend in een kalknagel betekent dat de schimmelinfectie diep is binnengedrongen. Daartoe worden door de behandelend arts inwendige en uitwendige medicijnen voorgeschreven. Inwendige medicijnen zoals itraconazol en fluconazol dient u drie tot zes maanden in te nemen. Daarnaast dient u op de nagel veelal anti schimmelzalf of ureumzalf (20-40%) aan te brengen. Belangrijk is daarbij dat de schoenen en sokken eveneens met een schimmeldodend strooi- of talkpoeder worden behandeld.

Huismiddeltje om de kans op kalknagels te verminderen

Ziet u de kleur van uw nagel veranderen van roze naar wit of gelig dan wordt het tijd dat u actie onderneemt. Een antischimmelzalf kan namelijk niet alle gaten en scheuren penetreren. Een methode om de schimmelinfectie te lijf te gaan is via het verbeteren van de zuurtegraad van uw tenen. Deze methode kunt u uiteraard in ieder stadium van de schimmelinfectie toepassen. Neem uw eigen natuurlijke azijnzuur – gewoonlijk in uw keuken aanwezig – en schenk daarvan een flinke scheut in een teil. Voeg schoon water toe. Plaats uw tenen en voordeel van de voeten in de oplossing. Dit kunt u gerust enkele minuten per dag doen. Azijnzuur heeft een zuurgraad met een pH waarde van 2 en binnen een wateroplossing kan dit goed aanwezige schimmels op de voeten aanpakken. In combinatie met de voorgenoemde medische behandeling en het zuurbad kunnen de schimmels snel worden uitgeschakeld.

Verdere maatregelen

Er is een reeks aan factoren, waardoor de schimmelinfectie kan ontstaan. Hier vindt u een aantal stappen om de kans op een schimmelinfectie te verminderen:
  • droog de voeten altijd grondig af, ook tussen de tenen;
  • verminder broeierige omstandigheden door nylons, kunststof sokken en schoenen te vermijden;
  • draag open schoeisel, zodat vocht en zweet kunnen worden afgevoerd;
  • beperk zeep gebruik omdat daarmee de pH waarde wordt verslechterd;
  • indien u in contact komt met andere mensen - zoals in wasgelegenheden of zwembaden - is het beter om slippers te dragen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Kalknagels: oorzaak, behandelingKalknagels: oorzaak, behandelingSchimmelinfecties van de nagels kunnen zorgen voor een kalknagel. Er komen witte of lichtbruine vlekken op de nagel en d…
Kalknagel: oorzaak en behandelenKalknagel: oorzaak en behandelenEen kalknagel is een dikke vergeelde nagel. Het ziet er niet altijd even fris uit. Veel mensen hebben last van een kalkn…
Schimmel- en kalknagels genezenSchimmel- en kalknagels genezenHet probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uit…

Paronychia (omloopje)Paronychia (omloopje)Paronychia is een vervelende aandoening aan het nagelbed. Een ontsteking aan het nagelbed kan van een acute of een chron…
Tijdens pollenseizoen met allergie buiten sportenTijdens pollenseizoen met allergie buiten sportenHet hebben van een allergie kan tijdens het pollenseizoen zeer vervelend zijn, waarbij u proest, niest, rode ogen heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bies, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalknagel
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.