Last van een blaasontsteking

Last van een blaasontsteking Veel mensen hebben wel eens last gehad van een blaasontsteking. Dit kan zeer pijnlijk worden als je er niets aan doet om dit te voorkomen. Hier lees je meer over de oorzaken en de symptomen van een blaasontsteking, maar ook hoe je deze moet voorkomen en hoe je zelf kun testen of je een blaasontsteking hebt of niet.

Wat is een blaasontsteking?

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock
Een blaasontsteking wordt ook wel een cystitis genoemd, maar is simpelweg gewoon een infectie van de urinewegen. 25 % van de Nederlanders heeft regelmatig een blaasontsteking. Je hebt constant het gevoel dat je moet plassen en dat geeft ook nog een pijnlijk en branderig gevoel. Dit kan als zeer vervelend ervaren worden, maar gelukkig in de meeste gevallen niet gevaarlijk. In de blaas wordt alle urine opgeslagen. Bij het verlaten van de urine kan er een deel achterblijven, waardoor er bacteriën achterblijven in de blaas. Deze bacteriën kunnen zich gaan vermenigvuldigen wat een blaasontsteking tot gevolg heeft. In vele gevallen is ook de urinebuis ontstoken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Een blaasontsteking kan niet van de ene naar de andere blaas overlopen. Wel kan er sprake zijn dat de ontsteking terugkeert. Er zijn 2 vormen van blaasontsteking, namelijk een acute blaasontsteking en een chronische blaasontsteking.

Acute blaasontsteking

In bijna alle gevallen gaat het om een acute blaasontsteking. De ontsteking is het gevolg van een ophoping van bacteriën. Bij regelmatige klachten wordt er eerder gesproken over een terugkerende acute blaasontsteking.

Chronische blaasontsteking

Bij een chronische blaasontsteking zijn er geen bacteriën aanwezig. Door een beschadiging aan het slijmvlies is de blaas continu ontstoken. Gelukkig komt dit zeer zelden voor.

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Wie is het meest vatbaar voor een blaasontsteking

Veel mensen hebben wel een last van een blaasontsteking, maar toch komt dit kwaaltje het meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen hebben meer last van een blaasontsteking. Bij vrouwen ligt de oorzaak bij de urinebuis, welke bij de vrouw een stuk korter is dan bij de man. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker de blaas binnendringen. De vagina ligt dichterbij de anus en is hier dus vatbaarder voor. Bij kinderen kan het gaan om een afwijking in de urinebuis. De verschijnselen hierbij zijn braken, buikpijn, bedplassen, huilen en koorts. Bij mannen komt blaasontsteking nauwelijks voor. De plasbuis ligt veel verder van de anus verwijderd en is dus minder snel vatbaarder voor bacteriën. Ook is het zo dat de prostaatklier een bacteriedodende stof afgeeft. Heeft een man toch klachten heeft het vaak te maken met een prostaatontsteking die zich heeft uitgebreid tot de blaas.

Zoals eerder gezegd heeft de vrouw meer en vaker last van een blaasontsteking dan de man. Er zijn een aantal momenten bij de vrouw dat zij een hoog risico lopen om een blaasontsteking te krijgen. Wat is zijn de redenen hiervan? Hieronder de meest voorkomende risicomomenten op een rij.

Blaasontsteking tijden de zwangerschap

Gedurende de eerste maanden van de zwangerschap is er een verhoogd risico dat er een blaasontsteking kan ontstaan. Doordat de baarmoeder groeit wordt de blaas weggedrukt, waardoor de vrouw vaker moet plassen. Door het te vaak plassen blijft er sneller urine achter in de blaas. Bacteriën zullen sneller de kans krijgen zich uit te breiden. Tevens is het een feit dat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen bevat wat bijdraagt aan het ontstaan van een blaasontsteking.

Blaasontsteking na seks

Seks kan natuurlijk erg lekker zijn, maar de kans op een blaasontsteking is wel meer aanwezig na het hebben van seks. Het is verstandig dat je na de seks je blaas goed leeg maakt. Anders hopen bacteriën eerder op en is een blaasontsteking niet te voorkomen.

Blaasontsteking tijdens de overgang

Het vrouwelijk hormoon bestrijd de bacteriën door het slijmvlies in goede conditie te houden. Tijdens en na de overgang wordt dit hormoon nauwelijks nog aangemaakt en zal het slijmvlies in minder goede conditie verkeren, waardoor bacteriën meer hun gang kunnen gaan.

De oorzaken van een blaasontsteking

Er zijn verschillende oorzaken die een blaasontsteking kunnen ontketenen. Hierdoor ontstaat een bacteriële infectie in de blaas. De oorzaken zijn:

  • Meeste bacteriën komen via de darmen in je urinebuis
  • Verkeerd afvegen van je vagina en je anus
  • Slecht ademde kleding, optimaal om schimmels en bacteriën de kans te geven om te groeien
  • Door seks

De symptomen van een blaasontsteking

Gelukkig zijn de symptomen van een blaasontsteking zeer duidelijk herkenbaar, zodat je er snel wat aan kunt (laten) doen. De symptomen worden niet altijd direct gekoppeld aan een ontsteking van de blaas. Hieronder de meest voorkomende klachten.

  • Brandende pijn tijdens het plassen
  • Bloed in de urine
  • Slecht ruikende urine
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in de onderrug
  • De drang om te plassen, terwijl de blaas niet vol zit
  • Misselijk zijn en soms ook braakneigingen

Voorkomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking is heel goed te voorkomen. Als je de onderstaande punten goed opvolgt, zul je zien dat de kans op een blaasontsteking flink wordt verkleind.

  • Drink voldoende op een dag. Dit zorg voor een goede doorspoeling in het lichaam. Tussen de anderhalf en twee liter wordt aangeraden
  • Plas regelmatig
  • Houdt de plas niet op
  • Maak de urine extra zuur met Cranberryextract
  • Vagina is zelfreinigend, dus geen overmatig zeepgebruik
  • Zorg voor goede hygiëne
  • Plas direct na het vrijen
  • Minder alcohol drinken
  • Vermijd scherpe specerijen
  • Minder ijskoude dranken

Doe de zelftest: Heb je een blaasontsteking of niet

Vul deze zelftest in en ontdek of je echt een blaasontsteking hebt of niet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

Zonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesZonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesDe zomer staat niet alleen voor zon, zee en luieren op het strand. Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de warmte k…
Hoe wordt kleurenblindheid veroorzaakt?Hoe wordt kleurenblindheid veroorzaakt?Kleurenblindheid kan grote gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. U herkent namelijk een basiskleur niet meer, waard…
Bronnen en referenties
  • Nhg.artsennet.nl
  • www.blaasontsteking.net
  • www.alleroverurulogie.nl
  • Afbeelding bron 1: Mzacha, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Mzacha, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 03-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.