Eet je slim! Vijf tips om je brein een boost te geven

Eet je slim! Vijf tips om je brein een boost te geven Helaas, onze aangeboren hersencapaciteiten zijn niet altijd even eerlijk verdeeld. Gelukkig is intelligentie niet iets dat voor altijd vast ligt. Er zijn veel manieren om je brein een boost te geven, onder andere door gezonde voeding. Lees deze vijf tips en eet je slim!

Tip 1: Vitamine B, best belangrijk

Vitamine B speelt een rol in het behouden van hersenfunctie. Foliumzuur (een vorm van vitamine B) helpt bij de ontwikkeling van het brein. Wie voldoende foliumzuur binnenkrijgt is alerter, en heeft een beter geheugen. Foliumzuur tref je onder andere aan in groene groenten, bonen, fruit en linzen. Vitamine B12 speelt een rol bij het maken van myeline, een stof die de neuronen in ons brein helpt functioneren. Omdat vitamine B 12 vooral in vlees en vis voorkomt, kan het gebeuren dat vegetariërs en veganisten een tekort aan B12 hebben. Dit kan leiden tot geheugenproblemen, depressieve klachten en mentale traagheid. Zorg dus dat je genoeg vitamine B12 binnen krijgt. Geadviseerd wordt om tussen de 3 en de 100 microgram per dag te mikken. Vitamine B6 helpt bij het aanmaken van de stof serotonine. Dit is een stof die voor alertheid zorgt. Vitamine B6 zit vooral in paprika, cranberry's bloemkool, boerenkool, en knoflook.


Tip 2: Matig de alcohol

Dat veel alcohol en een heldere geest niet samen gaan, dat weet iedereen die wel eens een flinke kater gehad heeft. Maar ook op lange termijn kan alcohol de hersenen beschadigen. En niet alleen bij zware alcoholisten. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2014. Mannen die per week meer dan 14 glazen alcohol dronken, kregen op den duur last van geheugenverlies. Ook konden ze minder snel denken. Vrouwen die meer dan 7 glazen per week dronken gingen ook cognitief achteruit, al was de achteruitgang bij hen minder. Pas dus op met hoeveel je drinkt. Ongemerkt krijg je soms meer binnen dan je denkt. Een flesje bier is al anderhalf glas alcohol. Ook past in veel wijnglazen meer dan de 'standaard' hoeveelheid voor een glas wijn (100 nl).

Tip 3: eet regelmatig een handje bosbessen

Bosbessen zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook een echte brain-booster! In bosbessen zitten namelijk veel flavonoïden, en flavonoïden hebben tal van gunstige effecten op ons brein. Ze beschermen ons brein tegen giftige stoffen. Ook bevorderen ze ons leervermogen. Flavonoïden hebben een positief effect op het geheugen, het leervermogen en allerlei cognitieve functies. Zo bevorderen ze onder andere het logisch redeneren, beslissingen nemen, woorden begrijpen en redeneren met getallen. Bosbessen zijn daarom met recht een superfood voor ons brein te noemen.

Tip 4: Kap met de suiker

Van suiker word je niet alleen dikker, maar ook dommer! Het eten van veel suiker zorgt ervoor dat een bepaald stofje in je brein minder hard aangemaakt wordt. Dit stofje heet BDNF. Het is essentieel voor ons brein om herinneringen op te slaan, en dingen te leren. Ratten die in plaats van water, een suikerrijk drankje te drinken kregen, presteerden slechter op allerlei cognitieve testen, zo ontdekten onderzoekers in 2012. Nu kregen de ratten wel een heel erg hoge dosis suiker, maar toch toont dit aan dat een teveel aan suiker niet goed voor de hersenen is. Het is wel zo dat suiker, in beperkte mate, óók een voedingsstof voor ons brein is. Maar tegenwoordig krijgen we eerder te veel suikers binnen, dan te weinig. Dit geldt ook voor mensen die niet heel veel snoepen. Veel producten uit de supermarkt zitten namelijk bomvol verborgen suikers. Wie dus slimmer (of in elk geval niet dommer) wil worden, laat de suiker zoveel mogelijk staan. Let goed op de verpakkingen om te zien hoeveel suiker er in het product zit.

Tip 5: Omega-3, de bouwsteen voor je brein

Omega-3 vetzuren hebben terecht een gezond imago. Omega-3 vetzuren zijn bouwstenen én beschermers voor je brein. Een onderzoek uit 2014 onderzocht de effecten van een dieet met veel omega-3 vetzuren op de hersenontwikkeling van apen. Apen die veel omega-3 vetzuren binnen kregen hadden meer verbindingen in hun brein. Vis is een belangrijke bron van omega-3 vetzuren. Daarom wordt ook geadviseerd twee keer per week 300 gram vette vis te eten. Helaas voor de verstokte haringliefhebber, élke dag vette vis is ook niet goed. Vis bevat namelijk ook veel schadelijke stoffen. Eet dus ook niet meer dan die aanbevolen hoeveelheid. Vooral zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen met een kinderwens moeten hierbij oppassen. Vermijd roofvis zoals marlijn, zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Ook paling gevangen in Nederlandse rivieren kan veel schadelijke stoffen bevatten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Top 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopTop 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopSoms heb je als vrouw iets extra's nodig om het immuunsysteem en energieniveau een boost te geven. Ook helpt de voedings…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…

Roggebrood: de lekkerste combinatiesRoggebrood: de lekkerste combinatiesRoggebrood is krachtvoer. Dit massieve brood is rijk aan vezels en een echt vitaminebommetje. Je kent vast wel de klassi…
Paleo levensstijl, wat is het en hoe te beginnen?Paleo levensstijl, wat is het en hoe te beginnen?Als je je wat meer gaat verdiepen in de voeding die je binnenkrijgt, zul je tot de conclusie komen dat een groot deel da…
Bronnen en referenties
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3580710/2014/01/20/Alcohol-schadelijker-voor-mannen-dan-voor-vrouwen.dhtml
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/497/Studeren/article/detail/852435/2009/05/13/Eet-je-brein-slim.dhtml
  • http://www.academievoorlerenenontwikkelen.nl/vijf-tips-om-meer-uit-je-brein-te-halen/
  • http://www.123feelfree.be/news/voeding-voor-slimmeriken/
  • http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=55784
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775888/
  • http://www.psychologytoday.com/blog/neuronarrative/201204/wat-eating-too-much-sugar-does-your-brain
  • http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/05/16/high-sugar-diet-sabotages-memory-health_n_1521340.html
  • http://jp.physoc.org/content/590/10/2485
  • http://www.alcoholhulp.be/standaardglazen
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1115879/2010/06/23/Voedsel-voor-je-brein.dhtml
  • http://www.gezonderafvallen.nl/page/1679/vis-gezond-ongezond.html
  • http://www.thehindu.com/sci-tech/health/medicine-and-research/diet-rich-in-omega3-fatty-acids-may-boost-brain-connections/article5661084.ece
Carpeventum (42 artikelen)
Laatste update: 23-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.