Alles over de menstruatie

Alles over de menstruatie Elke vrouw menstrueert maandelijks. Bij de menstruatie spelen er vaak klachten op wat ook al voor de menstruatie zelfs al kan plaatsvinden. Lees hieronder alles over de menstruatie.

Inhoud


Menstruatie

Iedere vrouw gaat in de puberteit menstrueren. De ene zal eerder zijn als de andere. Voordat vrouwen menstrueren krijgen ze soms kwaaltjes zoals puistjes en hoofdpijn. De menstruatie bij een vrouw betekent dat er bloed uit de vagina komt, wat komt van de baarmoederwand. De menstruatie duurt gemiddeld zo'n 5 dagen. Bij sommigen duurt het 3 dagen en bij de ander kan het ook 7 dagen duren. De oorzaak hiervan is niet geheel bekend, maar dit betekent ook niet dat het raar is. Een vrouw verliest gemiddeld 60ml bloed per dag.

De eerste menstruatie

De eerste menstruatie krijgt een vrouw tussen het 11e en 16e levensjaar. Je hoeft niet te schrikken als je rond deze tijd niet menstrueert. Het komt heel zelden voor dat vrouwen rond de 19e / 20e levensjaar pas menstrueren. De eerste maanden of zelfs jaren van de menstruatie zullen de menstruatie's onregelmatig zijn. Wees niet bang en laat je ook niet bang maken voor de eerste menstruatie. Je zal op een dag ontdekken dat er een bruine afscheiding in je slip zit. Op dat moment mag je erg blij zijn! Niet om het feit dat er een bruine afscheiding in je slip zit, maar omdat je op dat moment een jonge vruchtbare vrouw bent geworden! Dit mag toch wel een beetje gevierd worden.

Klachten tijdens de menstruatie

Klachten Hoe vaak komt het voor?
Opgezette buik67%
Sneller geirriteerd dan normaal62%
Pijn in de rug60%
Gevoel dat je dikker bent dan normaal57%
Chagrijnig55%
Vermoeidheid53%
Opgewondenheid48%
Hoofdpijn/migraine47%
Opgezette borsten44%

PMS

Vrouwen kunnen voor de menstruatie een aantal klachten krijgen, zowel lichamelijk als emotioneel. De klachten zijn:
  • Hoofdpijn
  • Een opgeblazen gevoel
  • Zere gezwollen borsten
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Verwardheid
  • Angstigheid
  • Gespannenheid
  • Gewichtstoename
  • Vochtophoping
  • Prikkelbaarheid
  • Vermoeidheid
  • Depressieve gevoelens
  • Agressieve uitbarstingen
  • Hartkloppingen

Ongeveer 53% van alle vrouwen die menstrueren heeft last van PMS. PMS betekent 'Premenstrueel Syndroom'. Als je veel last hebt van een paar van deze klachten zou je je moeten gaan concentreren op regelmatig bewegen. Dit zou kunnen voorkomen dat de klachten blijven of juist erger worden. Er is ook onderzocht dat de klachten minder worden als je minder koffie, alcohol, vet, zout en scherpe kruiden eet en drinkt.

Menstruatie uitstellen

Er zijn verschillende manieren om een menstruatie uit te stellen. Dit is bijvoorbeeld vanwege vakantie, je verjaardag, een trouwerij etc. Als je de pil slikt heb je normaal 7 stopdagen voordat je weer gaat beginnen met je volgende strip. Als je de menstruatie wilt vervroegen, stop je na ongeveer 2 weken met de strip zodat je na 2 of 3 dagen een bloeding krijgt, en na de bloeding ga je weer verder met de volgende strip. Je moet hiervoor wel goed uitrekenen wat de datum is dat je op vakantie gaat en dus wanneer je begint met de 'procedure'.

Gevoelige borsten voor de menstruatie

Het is heel normaal om gevoelige borsten te hebben net voor of tijdens de menstruatie. Zo'n 40% van alle vrouwen hebben er last van. De ene persoon heeft vaker last van gevoelige borsten dan de andere. Dit komt door het feit dat de één gevoeliger borstweefsel heeft dan de andere. Als je pijnlijke borsten hebt, denk dan niet meteen dat het te maken zou kunnen hebben met borstkanker. Als iemand borstkanker heeft is het ongewoon als zij pijn voelt in de borst.

Menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus is de eerste dag dat je menstrueert tot en met de eerste dag van de volgende menstruatie. De cyclus is gemiddeld 28 dagen bij vrouwen. Als je zwanger wilt worden en je hebt een cyclus die minder dan 21 dagen of langer 42 dagen duurt, raadpleeg dan een huisarts. De menstruatiecyclus is in fases opgedeeld:

Fase 1

In de eerste fase maken de eierstokken oestrogeen aan. Dit is een vrouwelijk hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Als de eisprong dan plaatsvindt is de eicel ongeveer 0,1 mm in diameter. Maandelijks komt er één eicel vrij.

Fase 2

Na de eisprong in fase 2 maken de eierstokken 'progesteron' aan. Door deze stof stoot de baarmoeder het embryo niet af. Progesteron kan voordat je moet menstrueren ook verstopping van je darmen veroorzaken. Dit is niet altijd het geval.

De menopauze

De menopauze wordt ook wel 'de overgang' genoemd. Dit is de periode dat je heel onregelmatig gaat menstrueren en de bekendste klacht van de menopauze zijn de vervelende opvliegers. Tijdens de opvliegers krijgt iemand het ineens heel warm en ga je zweten. Vanaf ongeveer het 50e levensjaar krijg je hier last van. Als de menstruatie meer dan een jaar wegblijft, dan weet je in ieder geval zeker dat je in de overgang bent.

Belangrijk is om voldoende te bewegen en om calcium te slikken. Je hebt per dag zo'n 800-1200 mg te eten. Calcium zit in bladgroenten, melk, graanproducten, citrusvruchten en bonen.

Verzorging tijdens de menstruatie

Om het bloed op te vangen is maandverband, een tampon, een menstruatiecup of een softcup nodig.

Maandverband

Maandverband absorbeert. Dat betekent dat bloed goed wordt opgevangen in het maandverband. Aan de onderkant van het maandverband zit een plakstrook die je in je onderbroek kan leggen zodat het niet verschuift. Maandverband moet je om de 4 uur verwisselen. Als je dat niet doet heb je kans dat het er doorlekt.

Tampon

De tampon heb je in verschillende maten. Dat heeft niet te maken met de grootte van je vagina maar de hoeveelheid bloed die de baarmoederwand afscheid. Een tampon mag je nooit langer dan 6 uur inhouden. Je heb je kans dat je een blaasontsteking krijgt.

Softcup

Een softcup is niet zoals een maandverband of tampon. De softcup moet je inbrengen en aanbrengen onder de baarmoederhals. De softcup kan zo'n 12 uur blijven zitten. Als je hem eruit wil halen ga je op de toilet zitten met je knieën uit elkaar. Zoek dan met je wijsvinger naar het randje van de softcup net achter het schaambeen. Haak je vinger onder de rand en breng hem langzaam en zo recht mogelijk naar buiten zodat er geen lekkage ontstaat.

Menstruatiecup

De menstruatiecup breng je in, maar niet zo ver als de softcup. De menstruatiecup wordt vastgehouden door de spieren in de vagina en trekt een beetje vacuüm. Hij is makkelijk in te brengen en te verwijderen. Als je hem verwijdert uit de vagina is het van belang dat je de menstruatiecup rechtop houd zodat het niet gaat lekken. Je kunt geen gemeenschap hebben als je een menstruatiecup draagt. Met een softcup is dit wel het geval.

Vrijen tijdens de menstruatie

Veel mensen doen het niet, maar toch kun je vrijen tijdens de menstruatie. Vaak weerhouden mensen zich ervan omdat er dan bloed bij komt kijken. Wat je kan doen is een handdoek er onder leggen zodat als er bloed vrijkomt, het daar op valt. Andere vrouwen houden er niet van om tijdens de menstruatie te vrijen. De penis komt tegen de baarmoederwand aan wat best pijnlijk kan zijn. Andere vrouwen hebben geen last van de pijn, en vinden het juist lekkerder tijdens de menstruatie.

Hoe kan het dat ik niet menstrueer?

  • Het kan zijn dat als je voor het eerst menstrueert het heel onregelmatig is, en dat de menstruatie daarom soms uit kan blijven. Je hoeft je geen zorgen te maken hier over, dit is namelijk heel normaal.
  • Ook kan het zijn dat je na de seks niet meer hebt gemenstrueerd. Dit kan betekenen dat je zwanger bent, maar het hoeft niet altijd! Ga gewoon even een testje halen bij de apotheek en test het het liefst met ochtend urine.
  • Tijdens de overgang krijg je ook met schommelingen te maken. Dit is heel normaal.
  • Door bepaalde medicijnen kan je menstruatie wegblijven, kijk hiervoor goed op de bijsluiter.
  • Door lichamelijke of geestelijke inspanningen kan de menstruatie ook wegblijven. Denk bijvoorbeeld aan stress, denken dat je zwanger bent maar het niet blijkt te zijn, boulimia, anorexia etc.

Wat kun je tegen de klachten van de menstruatie doen?

Het beste geneesmiddel voor de klachten van een menstruatie is paracetamol. Je mag hier 6 per dag van innemen. Daarnaast geeft een warme kruik op je buik ook vaak z'n werking tegen de buikpijn, maar een lekker warm bad kan ook helpen. Als je erge buikpijn of steken op voelt komen is het van belang dat je even gaat ontspannen. Zo gaat het het snelst over. Als de klachten erger zijn dan normaal, moet je even contact opnemen met je huisarts.

De pil

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen waarbij je niet zwanger kan raken. De ene is lichter dan de andere. De pil werkt ook om de klachten van je menstruatie minder te maken. De pil zorgt ervoor dat de eicel niet bevrucht kan raken waardoor je niet zwanger kan raken. Er kan dus ook geen eisprong plaatsvinden. De pil moet je zo veel mogelijk op een zelfde tijdstip innemen. Dit maakt de pil nog betrouwbaarder. Voordat je met de pil gaat beginnen is het belangrijk om vooraf goed de bijsluiter te lezen. Je kunt met je huisarts bespreken welke pil het beste bij jou past.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om sneller zwanger te wordenTips om sneller zwanger te wordenZwanger worden: cyclus, vrijen, anticonceptie, vruchtbaar slijm. De meeste stellen zijn binnen 6 tot 12 maanden zwanger.…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Zwanger worden: temperatuurmethodeZwanger worden: temperatuurmethodeOm zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de tempe…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…

Catha edulis, een stimulerende plantStimulerende planten vinden we overal ter wereld. Dikwijls zijn het ook planten die cafeïne bevatten. Denk maar aan koff…
Een bloeddrukmeter thuis: waarom, tips aanschaf en gebruikEen bloeddrukmeter thuis: waarom, tips aanschaf en gebruikZelf thuis de bloeddruk meten kan tegenwoordig makkelijk. Er zijn veel soorten en merken bloeddrukmeters te koop voor wi…
Bronnen en referenties
  • http://www.sexwoordenboek.nl/menstruatie.html
  • http://www.menstruatie.net
  • http://www.gezondheidsplein.nl/topic/3498/Menstruatieklachten.html
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/159/Premenstrueel-syndroom.html
  • http://www.medicinfo.nl/%7B5b48c695-50db-452a-b020-e797eec7685b%7D#{7a2457d9-d2b8-43a9-8cd6-829964409f9d}
  • http://www.zwangerstraks.nl/menstruatiecyclus.php
  • http://www.kring-apotheek.nl/zz/mainzz51.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 24-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.