Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?
Wat is het effect van roken tijdens de zwangerschap? Dat is een vraag waar veel (bijna) zwangere vrouwen het antwoord op willen weten. Roken is schadelijk voor de gezondheid, dat weet iedereen. Maar wat zijn nou precies die risico's van roken voor, tijdens en na de zwangerschap? Wat doet roken tijdens de zwangerschap met een ongeboren kind? En hoe beïnvloedt roken voor en na de zwangerschap het kind? In dit artikel wordt antwoord gegeven op deze vragen.
Roken en zwangerschap
Roken schaadt de gezondheid. Dat weet iedereen, het staat immers op elk pakje sigaretten. Vrijwel iedereen weet ook dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Maar ook roken vóór en na de zwangerschap kan slecht zijn voor de zwangerschap en het kind. Wat zijn nou precies die risico's van roken voor, tijdens en na de zwangerschap voor het ongeboren kind? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.
Roken vóór de zwangerschap
Roken voor de zwangerschap heeft met name invloed op de vruchtbaarheid. Vrouwen die zwanger willen worden hebben hebben meer kans om zwanger te worden als ze gezond zijn en niet roken, dan wanneer zij wel roken. Gezonde, niet-rokende vrouwen worden gemiddeld binnen een jaar zwanger. Vrouwen die roken worden vaak pas veel later zwanger. Dit komt doordat roken zorgt voor een
verminderde vruchtbaarheid. Maar niet alleen het roken van de vrouw heeft invloed op de vruchtbaarheid, rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. Het sperma van rokende mannen bevat minder zaadcellen dan het sperma van niet-rokende mannen en deze zaadcellen zijn daarnaast ook nog eens minder beweeglijk. Dit zorgt voor een lagere kans op een succesvolle zwangerschap. Roken kan daarnaast ook leiden tot impotentie, het onvermogen van de man om een erectie te krijgen. Impotentie ontstaat doordat roken de bloedvoorziening naar de penis verslechtert, waardoor deze minder goed stijf kan worden.
Roken tijdens de zwangerschap
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ontwikkelingsstoornissen. Hieronder worden deze risico's nader verklaard.
Miskraam
Het plotseling verliezen van een ongeboren kind wordt een miskraam genoemd. Rokende vrouwen hebben meer kans op een miskraam. Met name vroege miskramen komen bij rokende vrouwenl vaak voor. Roken is niet de enige oorzaak van een miskraam, maar wel een belangrijke in de Westerse wereld.
Vroeggeboorte
Een normale zwangerschap duurt 40 weken, hierbij wordt het moment van de laatste menstruatie genomen als begin. Bij een geboorte binnen 37 weken wordt gesproken van vroeggeboorte en bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken is er sprake van een extreme prematuriteit. Als een zwangere vrouw rookt heeft zij meer kans op een vroeggeboorte. Een te vroeg geboren kind heeft een slechtere afweer. Door een vroeggeboorte kunnen er beschadigingen ontstaan aan de longen, de hersenen en de darmen. Al deze factoren kunnen in het slechtste geval leiden tot de dood van het kind.
Laag geboortegwicht
Uit onderzoek blijkt dat baby’s van rokende moeders ongeveer 200 gram minder wegen dan baby’s van niet-rokende moeders. Baby's krijgen tijdens de zwangerschap voedingstoffen en zuurstof van de moeder via de navelstreng. Baby's van rokende moeders krijgen via de navelstreng ook giftige stoffen uit sigarettenrook binnen, zoals nicotine en koolmonoxide. Dit zorgt voor een groeiachterstand bij de baby's van rokende moeders.
Ontwikkelingsstoornissen
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, het eerste trimester, worden de organen van de baby gevormd. Tijdens het tweede en derde trimester groeit het kind en ontwikkelt het lichaam van de baby zich verder. Tijdens deze ontwikkeling kunnen door het roken problemen ontstaan. Bij baby's van rokende vrouwen komen meer aangeboren afwijkingen voor dan bij baby's van niet-rokende vrouwen. Voorbeelden van deze afwijkingen zijn een hazenlip of klompvoetjes.
Roken na de zwangerschap
Niet alleen roken voor en tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor een baby. Ook het
roken na de zwangerschap kan invloed hebben op uw kind.
Wiegendood
Wiegendood is het verschrikkelijke fenomeen waarbij baby's overlijden in hun slaap. Over de oorzaken is veel discussie en er lijken veel problemen aan ten grondslag te kunnen liggen. Het is wel een feit dat kinderen dat roken tijdens de zwangerschap de kans op wiegendood vergroot. Het risico op wiegendood is door het roken tijdens de zwangerschap ongeveer 1,5 tot 3 keer zo groot. Wanneer alleen na de bevalling wordt gerookt, maar wel in de nabijheid van het kind, dan is de kans op wiegendood ongeveer 2 keer zo groot.
Borstvoeding
Veel vrouwen willen borstvoeding geven omdat zij weten dat de moedermelk baby's beschermt tegen ziekten. Ook hierbij geldt dat de moeder voedingstoffen uit het eigen lichaam aanbiedt aan het kind. Voor roken geldt dat ook de schadelijke stoffen kunnen worden overgebracht op het kind. Rokende moeders produceren minder melk en deze melk smaakt minder lekker. Toch is gebleken dat zelfs als moeders roken, het geven van borstvoeding genoeg voordelen biedt om het toch te doen. Wel is het advies om in de twee uur voor het voeden niet te roken. Uiteraard is het roken in de omgeving van uw kind uit den boze.
Lees verder