Pijnlijke vingers door artrose

Pijnlijke vingers door artrose Artrose is een pijnlijke aandoening die het kraakbeen aantast. Het is erg lastig als dit in de vingers ontstaat en dit kan je behoorlijk beperken. Het begint met stijfheid in de vingers. Later gaan de vingers er knokig uitzien. Hoewel het versleten kraakbeen tussen de vingers niet meer aan kan groeien, zijn er tegenwoordig wel mogelijkheden om de pijn te verzachten en de beweeglijkheid weer terug te krijgen. Wat houdt artrose in en welke behandelingen zijn er?

Wat artrose inhoudt

Artrose is een vorm van een aandoening van het kraakbeen binnen het gewricht waardoor het kraakbeen dunner, zachter en onregelmatiger van vorm wordt. Meestal ontstaat deze reumatische aandoening geleidelijk en geeft het pijnklachten. Bewegen van de gewrichten waar het om gaan wordt moeilijker door stijfheid en pijn.

Symptomen

Het begint meestal dat er sprake is van een stijfheid in de vingers. De klachten zijn het ergst na een periode van rust. Dit wordt ook wel startpijn genoemd. Vooral na het opstaan in de ochtend geeft het klachten. De stijfheid verdwijnt nadat de vingers weer in beweging komen. Als de hand zwaar of langdurig wordt belast, kunnen er pijnklachten ontstaan. Met name als er kracht wordt gezet met de vingers. Als de vinger dik en warm wordt, is er sprake van een ontsteking.

Uiterlijke kenmerken

De vingers kunnen bij artrose er wat knokig uit gaan zien. Dit komt omdat er aan de randen van de gewrichten in de vingers extra botweefsel groeit. Dit zorgt er ook voor dat de vinger soms niet meer helemaal kan strekken of buigen. Ook kan er krachtsverlies ontstaan in de vingers waardoor het moeilijker wordt om iets te pakken of te knijpen. Als gevolg hiervan kunnen voorwerpen gemakkelijker uit je handen vallen.

Hoe ontstaat het?

Hoe het precies ontstaat is niet bekend. Er is sprake van een slijtage of een reumatische aandoening. Als door een beschadiging als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval de vinger beschadigd raakt, is er wel een grotere kans om artrose te ontwikkelen. Het komt vaker voor bij ouderen, vrouwen, mensen met een beroep waarbij de gewrichten zwaar worden belast en bij mensen waar het in de familie voorkomt.

Diagnose

De diagnose is meestal makkelijk vast te stellen aan de hand van een klinisch beeld. De huisarts zal uitleg geven over artrose en hoe je hier mee om moet gaan. Als de klachten verergeren, word je vaak doorverwezen naar een andere behandelaar. Röntgenfoto’s zijn zelden nodig omdat artrose niet altijd even duidelijk op een foto is te zien.

Oefeningen

Beweging is belangrijk, zolang er maar geen sprake is van overbelasting. Zo kun je de vingers blijven bewegen door ze te strekken en te spreiden. Dit kan in het begin vrij pijnlijk zijn, maar na een tijdje oefenen zal de pijn minder worden. Als er teveel pijn na afloop is, dan betekent dit dat de oefening de volgende keer minder intensief moet. Het is per persoon verschillend welke oefeningen het beste zijn. Het is verstandig om oefeningen aan te leren onder begeleiding van een therapeut.

Medicijnen

Helaas is artrose niet te genezen. Medicijnen kunnen wel de pijn verminderen en bevatten soms een ontstekingsremmende stof. Er bestaat een crème die op de pijnlijke gewrichten gesmeerd kan worden die een pijnstillende stof bevat. Ook mag er gewoon paracetamol gebruikt worden. Als dit niet voldoende helpt, kan er in overleg met de arts een andere pijnstiller zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen gebruikt worden.

Langdurige medicatie

Omdat artrose een chronische ziekte is, kan dit betekenen dat er langdurig gebruik gemaakt wordt van medicijnen. Door regelmatig pijnstillers in te nemen, wordt een verkeerde belasting van het gewricht voorkomen. Het gewricht wordt dan zo normaal mogelijk gebruikt. Als je te weinig pijnstillers inneemt, wordt het gewricht verkeerd belast waardoor de klachten alleen maar zullen toenemen.

Doorverwijzen naar therapeut

De huisarts kan je doorverwijzen naar een therapeut. Dit kunnen de volgende therapeuten zijn: ergotherapeut, handtherapeut, reumatoloog, neuroloog, orthopedisch chirurg, plastisch chirurg, reumaverpleegkundige, maatschappelijk werker of een psycholoog. Naast de lichamelijke hinder kan er ook sprake zijn van psychische klachten als gevolg van de ziekte, omdat je bijvoorbeeld niet meer je beroep of hobby kunt uitoefenen.

Operatie

Hoe artrose in de vingers verloopt, is per persoon verschillend. Soms kunnen de klachten langdurig wegblijven of juist steeds terugkomen. Deze klachten kunnen jarenlang blijven bestaan. Als beweging van de vingers ernstige problemen blijft geven, zoals wakker liggen ’s nachts van de pijn, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Een orthopedisch chirurg kan bijvoorbeeld de gewrichtsuiteinden gladder maken of loszittende stukjes bot uit het gewricht verwijderen. Als de gewrichten misvormd zijn kan een plastisch chirurg het gewricht verfraaien waardoor er ook een deel van de beweeglijkheid weer terug kan komen.

Pijnkliniek

Als de pijn onvoldoende bestreden kan worden door medicijnen, kan de patiënt soms baat hebben om naar een pijnkliniek doorverwezen te worden. Hier zal men de mogelijkheden bekijken of het zinvol is om bepaalde zenuwen te blokkeren zodat er geen pijnsignalen meer worden doorgegeven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Artrose van de vingers: oorzaak en behandeling vingerartroseArtrose van de vingers: oorzaak en behandeling vingerartroseDe handen, vooral de vingers, zijn niet alleen belangrijk om te grijpen, maar om een ​​hele reeks fijne moto…
Stramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handStramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handLast van stramme handen? Stijfheid in de handen en gewrichten wat zich uit in stramme, pijnlijke handen, hangt waarschij…
Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrosePijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artroseLast van pijn in gewrichten, pijn en stijfheid in de heup(en) en/of in de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de e…

Problemen met menstruatieProblemen met menstruatieDe eerste menstruatie vindt meestal plaats tussen de 11 en 16 jaar. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Bij de ee…
Corticobasale degeneratie of CBDCorticobasale degeneratie of CBDCorticobasale degeneratie (CBD) is een zeldzame aandoening, waarbij delen van de hersenen kleiner worden, degenereren. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • - www.reumafonds.nl
  • - www.nhg.artsennet.nl
Reactie

Klaas Lantema, 31-10-2013
Kunt u ons mededelen waar mijn vrouw eventueel terecht kan voor een operatie aan haar voorste gewrichtje van haar atrose wijsvinger om dit operatief te laten verhelpen? Reactie infoteur, 01-11-2013
Het eerste aanspreekpunt is meestal uw huisarts. Deze kan u zonodig doorverwijzen naar een medisch specialist. Meestal zal dat een orthopedisch chirurg of reumatoloog zijn. Deze kan bepalen welke behandeling het beste is voor uw vrouw.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.