Nitrofurantoïne: medicijn tegen urineweginfecties
Bij een urineweginfectie zoals een blaasontsteking, heb je de hele tijd aandrang dat je moet plassen, maar er komen maar een paar druppeltjes uit. Ook kan het plassen pijn doen en de urine kan troebel of rood zijn. De kans is groot dat er sprake is van een bacteriële infectie. Wanneer er sprake is van een bacteriële infectie, wordt er in veel gevallen het antibioticum nitrofurantoïne voorgeschreven. Dit medicijn zorgt ervoor dat de bacterie niet meer kan groeien en zal sterven.
Blaasontsteking
Bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Meestal is dit het gevolg van bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas zijn gekomen. Omdat de plasbuis van een vrouw korter is dan die van een man, heeft een vrouw veel meer kans om een blaasontsteking te krijgen. Klachten die dan kunnen ontstaan zijn een branderige pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik en voortdurend de aandrang om te moeten plassen. De urine kan wat troebel zijn of bloed bevatten.
De werking
In sommige gevallen besluit de arts om het middel nitrofurantoïne voor te schrijven. Het is een antibioticum (antibacterieel middel) en wordt vaak in capsules gegeven. Het middel dringt door tot in de bacterie en belemmert de bacterie in de energiehuishouding en de aanmaak van eiwitten. De bacterie kan niet groeien en zal sterven. Via de urine verlaten de dode bacteriën het lichaam. Na het innemen komt het medicijn al vrij snel via de nieren in de urine terecht. Het middel wordt vanwege de goede opname in de urine niet alleen gebruikt bij een blaasontsteking, maar ook bij andere urineweginfecties. Het wordt ook voorgeschreven bij mensen die last hebben van chronische urineweginfecties om te voorkomen dat de infectie steeds weer terugkeert.
Het effect
Binnen enkele uren na de inname van de nitrofurantoïne begint het te werken. Als je een capsule hebt met een vertraagde afgifte werkt het ongeveer twaalf uur lang. De werking van een gewone capsule en van het middel in de vorm in een drankje werkt ongeveer zes uur. De klachten zullen na een halve dag tot twee dagen minder worden. Het is belangrijk om je aan de opgegeven behandeling te houden zodat wordt voorkomen dat de ontsteking terugkomt.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn donkergele tot bruinachtige urine, hoofdpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en duizeligheid. De verkleurde urine kan geen kwaad en zal vanzelf weer verdwijnen gedurende de kuur. Andere bijwerkingen kunnen zijn: overgevoeligheid (allergie) voor dit middel en leverproblemen. Als je merkt dat je oogwit of je huid geel kleurt, raadpleeg dan een huisarts. Het kan zijn dat er een allergische leverontsteking is ontstaan. Omdat dit medicijn duizeligheid kan veroorzaken, moet je voorzichtig zijn met het deelnemen aan het verkeer en het bedienen van machines.
Wanneer niet gebruiken
Nitrofurantoïne mag niet worden gebruikt wanneer je allergisch bent voor een van de bestanddelen van het middel. Lees hiervoor eerst goed de bijsluiter. Ook mag je het niet gebruiken als je nieren niet meer goed functioneren, aan het einde van een zwangerschap, bij te vroeg geboren baby’s en pasgeborenen jonger dan één maand. Laat de huisarts altijd weten welke andere geneesmiddelen je gebruikt, omdat sommige medicijnen elkaar kunnen tegenwerken of juist de werking kunnen versterken. Ook wordt het afgeraden langdurig te gebruiken omdat het de lever en zenuwen kan aantasten.
Lees verder