Verstopte darmen, pijn, harde keutel: hoe kom je ervan af?

Slecht kunnen poepen door een opstopping kan veel overlast geven. Obstipatie kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Denk aan te snel eten, waarbij men te weinig kauwt. Daarnaast kan het liggen aan medicatie, ziekten of te zout eten met weinig vloeistofinname. Het kan langdurig een zeer ongemakkelijke gevoel in de buik geven. Waardoor worden verstopte darmen veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

Obstipatie, verstopte darmen verhelpen


Klachten bij obstipatie

Indien de ontlasting wordt opgehouden door een opstopping, dan kan het vervelende klachten geven. Buikpijn, een drukkend of juist een onprettig gevoel en sporadisch een kleine keutel met veel moeite eruit persen. Omdat de ontlasting bij langdurige oponthoud uitdroogt door de continue onttrekking van zout en vocht, zal het hard worden. De ontlasting versteent als het ware, waardoor het hard in de darmen voelt. Ook tijdens de ontlasting kan het een snijdend gevoel geven. Naarmate het langer in het lichaam verblijft, des te moeizamer zal de ontlasting gaan. Waardoor kan dit worden veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

Je bent wat je eet!

Vaak zwaar en ongezond eten kan tot opstoppingen leiden. Zeker als het gepaard gaat met veel zout eten en beperkte vloeistofinname. Het heeft een uitdrogend effect op de ontlasting, waardoor de keutel snel kan verharden. In de dikke darm wordt namelijk een stabiele verhouding tussen vocht en zout aan de voedselrestanten onttrokken. Normaal blijft ingedikte buigzame zachte ontlasting over. Indien er teveel zout in het dieet zit en te weinig vocht, dan zal poep relatief hard worden. Indien daarbij de darmen traag werken, dan kan het tot verstening leiden. Uiteraard kan eten ook de oplossing zijn! Door een aanpassing van het dieet kunnen de darmen of darmflora optimaal worden gestimuleerd, zodat de stoelgang op gang komt. Vezelrijk voedsel zet de darmen en darmbacteriën aan het werk, waardoor één en ander weer in beweging komt. Denk aan goed gevuld bruin brood, noten of bonen. Ook het eten van pruimen werkt goed om de stoelgang te activeren. Vraag bij het reformhuis naar pruimenextract (niet van de pit), zodat je de goede werking eveneens als sap kunt innemen (lit.1).

Kauwen versus schrokken

Een veel voorkomend probleem bij dikke of zwaarlijvige personen is de wijze van voedselinname. Voedsel wordt eerder naar binnen gewerkt, waarbij men relatief weinig kauwt. Enerzijds heeft de maag het er moeilijk mee om het voldoende te bewerken, alvorens het in de darmen terechtkomt. Anderzijds kan aanvoer van relatief grote brokken voedsel in de darmen een ophoping geven. Oftewel de persoon kan door te weinig kauwen zelf een opstopping veroorzaken. Veel kauwen is altijd belangrijk, omdat speeksel met zetmeel de eerste voeding geeft. De combinatie geeft glucose af en wordt via de mondporiën wordt opgenomen, zodat we eerder energie en een vol gevoel krijgen.

Invloed van medicatie

Aandoeningen en ziekten worden vaak verholpen met medicijnen. Omdat we zelf ook op zoek gaan naar informatie, kunnen we een groot deel daarvan zelf verhelpen. De kans is reëel dat we voor de darmen ongunstige medicatie innemen. Ook aan voorgeschreven medicatie zitten risico’s, welke normaal uitgebreid staan beschreven in de bijsluiter. Kun je de bijsluiter niet vinden, dan kun je het altijd navragen bij de drogisterij, apotheker of via het internet. Bijwerkingen zijn alom bekend en dus kun je het snel nazoeken. Is het de eerste keer dat je deze medicatie inneemt, dan is het de vraag of je er zonder kunt. Zo ja, dan moet je stoppen met de inname. Kun je echter niet zonder het medicijn, ga dan naar de huisarts of apotheker om vervangende medicatie te verkrijgen. In goed overleg kun je jouw medicijn wijzigen, zodat je geen last van obstipatie heeft.

Ziekten als aanleiding

Uiteenlopende aandoeningen en ziekten kunnen aanleiding voor opstopping als ook waterige diarree zijn. Denk aan diabetes, Parkinson, een traag werkende schildklier, hypercalciëmie, te gespannen bekkenbodem, luie darmen, dikkedarmkanker (obstructie) of aangetaste zenuwen (lit.2). In deze gevallen dient de ziekte of aandoening te worden verholpen, zodat darmklachten afnemen. Daarnaast speelt voeding in de meeste gevallen een belangrijke rol om obstipatie bij ziekten te vermijden.

Alcohol en roken

Drinkt men veel of wordt er geregeld een sigaret opgestoken, dan kan het een negatieve invloed uitoefenen. Door nicotine verkrampen de aderen, waardoor bepaalde delen van het lichaam minder goed van zuurstofrijk bloed worden voorzien. Daarnaast zorgt rook er ook voor dat de persoon minder zuurstof kan opnemen. Dit heeft negatieve gevolgen op de werking van de darmen. Ook overmatige alcoholinname kan slecht werken, omdat de bloeddruk ermee wordt verhoogd. Het is voor een gezond lichaam en normale stoelgang van belang om te matigen of ermee te stoppen. Let wel soms kan de inname van bier (resulteert in diarree) of een sigaretje de stoelgang bevorderen.

Hoe kan beweging helpen?

Zit men veel in dezelfde houding of doet men verder niets, dan vraagt het lichaam om weinig energie. Oftewel de darmen hoeven niet persé veel energie uit voedsel te halen. Beweegt men wel dan is men actief, waardoor men meer energie nodig heeft. Enerzijds gaat het dan om direct aanwendbare energie uit opgeslagen suikers. Anderzijds betreft het de verbranding van vetten. Meer bewegen zorgt ervoor dat de taille- en buikspieren actief zijn, zodat de darmen ook meer doen. Daarnaast leidt de hoge energievraag tot extra activiteit in de darmen. Aanvullend neemt het metabolisme toe, waardoor een gunstige verhouding tussen gewicht en lengte wordt verkregen. Oftewel men kan afvallen. Meer darmactiviteit door beweging zorgt ervoor, dat de kans op opstoppingen afneemt.

Warm of koud water

Is men ziek dan is het altijd onverstandig om koud water in te nemen. Grieperige klachten nemen toe, een ontstoken zere keel breidt uit en het heeft negatieve gevolgen op de darmen. Het lichaam functioneert goed als we warm of heet voedsel en vloeistoffen innemen. De darmen kunnen met warm of lauw water beter ontspannen, terwijl het met koud water verkrampt. Daarnaast heeft warm water een beter oplossend effect. Harde delen kunnen iets weker worden, waardoor de doorstroom wordt vergemakkelijkt. Ook aangekoekte resten aan de darmwand kunnen daarmee loskomen. Heb je veel of geregeld last van opstoppingen, dan is voldoende vloeistofinname noodzakelijk. Neem bij voorkeur 2 liter lauw water per dag in, zodat de darmen voldoende vocht hebben en niet verkrampen.

Laxeermiddel bij verstopte darmen

Een redmiddel om langdurige problemen te verhelpen zijn laxeermiddelen. Dit kan zowel oraal als rectaal worden ingenomen met als doel de stoelgang versneld op gang te brengen. In hoeverre dit werkt hangt per persoon af. Ook kan het inspuiten van vloeistof worden overwogen om zo de druk op de darmen te vergroten. Vastzittende delen kunnen op die manier met overdruk worden verwijderd (ontslakken).

Voor gezonde darmen is het van belang om te letten op de voeding, goed kauwen, voldoende water inname en geregelde beweging. De combinatie zorgt ervoor dat de stoelgang op gang blijft. Houd je bepaalde klachten na medicatie-inname bij het poepen, overleg dan met jouw behandelend arts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Obstipatie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingObstipatie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingObstipatie is een hele vervelende aandoening. Het is belangrijk om te weten dat obstipatie in verschillende vormen voork…

Dubbel Diagnose: Double Trouble voor hulpverleners?Dubbel Diagnose, co-morbiditeit, double trouble... verschillende benamingen, hetzelfde wordt ermee bedoeld. Hoe ontstaat…
Fenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandelingFenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandelingHeb je af en toe koude, dove, pijnlijke vingers/tenen? Mogelijk heb je last van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/lichamelijke-klachten/sterk-natuurlijk-laxeermiddel.102144
  • Lit.2: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/103801-obstipatie-verstopping-dikke-darm-oorzaken-en-oplossingen.html
  • http://www.obstipatie.net/obstipatie-verhelpen/
Reactie

Maartje Teeuwen, 25-10-2016
Een goed artikel. Wat ik nog mis is een opmerking over movicolon. Mijn man gebruikt dit al jaren 's morgens en 's avonds, tot zijn tevredenheid. Ik loop nu al een dag of 5 met wat ik noem een verstopte darm. Met de hand heb ik er wat versteende poep uit gehaald. Er zijn nu erg veel aambeien! Ik heb wat movicolon van mijn man ingenomen, echter zonder succes. Ook ben ik al dagen kotsmisselijk, eten doe ik bijna niet. Graag uw reactie, waarvoor bij voorbaat mijn dank. Maartje Teeuwen. Reactie infoteur, 26-10-2016
Het kan zijn dat er te lang een opstopping is geweest, waardoor een lange reeks aan poep is versteend. Dat zal erg traag het lichaam verlaten, waarnaast de eetlust afneemt. Dit omdat voedsel als het ware geen doorgang meer heeft. Vroegtijdige inname van inderdaad bijvoorbeeld mivocolon helpt om de ontlasting relatief continu gaande te houden. Mocht deze omstandigheid te lang aanhouden dan is het zeker wijs om de huisarts te raadplegen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.