Bultjes, korstjes en pijn tepelhof: klieren van Montgomery

Bultjes, korstjes en pijn tepelhof: klieren van Montgomery De borsten zijn relatief zeer gevoelig en kunnen pijn doen of korsten vertonen. Rondom de tepel liggen in het donkere tepelhof meerdere klieruitgangen, waarmee een relatief zure huid in stand wordt gehouden. Het heeft tot doel om het gebied rondom de tepel gezond te houden, door ongewenste invloeden te weren. Het kan ook leiden tot een pijnlijke ontsteking, waarbij de porie of klierleiding gaat opzetten. Wat houden de klieren van Montgomery in en hoe veroorzaakt het korstjes of pijnlijke ontstekingen op de tepelhof?

Klieren van Montgomery: korstjes, pijn tepelhof


Waar dient het voor?

De klieren zitten rondom de feitelijke tepelschacht, waaruit de moedermelk komt. Uit de klieren van Montgomery komen vocht en sappen vrij, welke tot doel hebben om de huid soepel te houden. Oftewel de tepelhuid zal door de kliertjes niet uitdrogen. Toch is dit afhankelijk van de goede werking van de klieren en de mate van afscheiding. Omdat de vrijgekomen sappen een hoge zuurtegraad hebben, zorgt het ervoor dat schimmels en bacteriën (lit.1) minder kans hebben. Oftewel er wordt een gezonde omstandigheid in stand gehouden, wat zeker bij zogen van het kind van belang is. Ook in normale toestand blijven de tepels door de sappen soepel en in goede conditie. Het kan echter voorkomen dat er sprake is van teveel of te weinig afscheiding.

Verzorging

Indien de klieren normaal werken, zal men weinig overlast eraan hebben. De vrouw moet de borsten en tepels goed verzorgen. Dat houdt in geregeld afspoelen met schoon water en soms wassen met pH neutrale zeep. Het is altijd belangrijk om de borsten goed schoon te houden. Let wel dat de meeste zalfjes de pH balans van de huid kunnen verstoren, waarnaast ook de poriën of klierleidingen dicht kunnen gaan zitten. Het is dus van belang om beperkt tot geen zalf te gebruiken, zodat de klieren gewoon de normale functie in stand kunnen houden.

Kolven en zuigen

Indien de vrouw net is bevallen, wordt het kind gezoogd. Daarbij heeft men twee keuzes om de melk eruit te krijgen. Enerzijds kan men het kind borstvoeding geven, zodat het kind wordt gevoed. Anderzijds kan men kolven, zodat een voorraad kan worden aangelegd om het kind op het juiste moment melk te geven. Dit laatste wordt vaak gedaan, indien men een baan met het voeden moet combineren of als het zuigen ongemakkelijk aanvoelt. Met de vacuümpomp of door harde zuiging (is ook van toepassing bij de daad) kunnen de kliertjes overmatig worden stimuleert en/ of kan het een blokkade veroorzaken.

Overmatige afscheiding klieren van Montgomery

De tepelhof - dit is het donkere gebied rondom de tepel zelf - is volop bezaaid met klieropeningen, welke standaard iets verheven zijn. Deze kunnen daarbij op puistjes of wratjes lijken. Door zwangerschap of door overmatige stimulering kunnen deze meer actief worden, waardoor extra veel afscheiding wordt aangemaakt. Dit kan soms ook komen door verandering van stofkeus voor de bustehouder of een verkeerde maat. De afscheiding is zalfachtig en kan door invloed van stof snel uitdrogen. Het leidt tot het voorkomen van korsten op de tepelhof en kan soms een jeukend gevoel geven. Deze gele korstjes zijn een vrij normaal voorkomende onschuldige aandoening.

Pijn tepelhof door blokkade of ontsteking

Door toedoen van crème maar ook door een kleine ontsteking of vuilophoping, kan er een blokkade ontstaan. Het houdt in dat de aangemaakte sappen of vloeistof niet naar de tepelhof kan worden afgevoerd. Oftewel inwendig kan een kleine overdruk ontstaan, waardoor de normale opbolling rood en pijnlijk kan worden. Het kan ertoe leiden dat er een witte punt op komt te staan en kan gevoelig zijn. De aanmaak van sappen blijft altijd doorgaan en dus dient er iets aan die blokkade te worden gedaan. Enerzijds kunt u proberen het met een steriel naaldje te penetreren, zodat de sappen naar buiten kunnen stromen (lit.2). Zorg er dan voor dat u het netjes schoon houdt en ontsmet. Bij twijfel kunt u het anderzijds bij de huisarts laten behandelen. In het meest extreme geval waarbij de ontsteking te lang aanwezig is geweest, kan een marsupialisatie worden toegepast. De leiding wordt opengelegd, zodat de vloeistof normaal weer naar buiten kan. Dit wordt hierbij zelden toegepast.

Aanhoudende borstpijn

Pijnlijke tepels of borsten dienen altijd in de gaten te worden gehouden. Niet zelden kan het ook om borstkanker gaan. Heeft u aanhoudende borstpijn met overmatige hoeveelheid melkafscheiding en/ of pijnlijke klieren van Montgomery laat u dan medisch checken.

Lees verder

© 2014 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingKlieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingDe klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klie…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…
Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwange…
Bultjes op tepel: oorzaken en symptomen (met of zonder jeuk)Bultjes op tepel: oorzaken en symptomen (met of zonder jeuk)Bultjes op tepel of tepelhof? Wat kunnen bultjes op de tepel betekenen? Op het tepelhof van vrouwen zitten allemaal bult…

Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Hooikoorts in de winter? Klimaat verandert, hooikoorts ookHooikoorts in de winter? Klimaat verandert, hooikoorts ookZachte winters. Er zijn niet veel mensen die daar bezwaar tegen hebben. Minder energieverbruik, en niet rillen in de sne…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://www.symptomen-behandeling.nl/1/korstjes_op_tepel_zwangerschap_515331.html
  • Lit.2: http://www.zwangerschapspagina.nl/stel-vraag-de-lactatiekundige/457970-ontstoken-klier-montgomery.html
Geinformeerd (1.160 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!